Кого номинираха парламентарните сили за новата ЦИК

ГЕРБ предлагат бившия конституционен съдия Стефка Стоева за председател

OFFNews 07 март 2019 в 12:42 4709 0

За председател на Централна избирателна комисия от ГЕРБ предлагат бившия конституционен съдия Стефка Стоева, стана ясно на брифинг в Народното събрание, на който зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов представи номинациите на партията за нов състав на комисията.

Цветанов подчерта, че Стоева работи вече 40 години като юрист и е изключителен професионалист. Тя е работила във Висшия административен съд и е била негов заместник-председател. След това бива избрана за конституционен съдия, но мандатът ѝ изтича през ноември миналата година.

"Смятаме, че един такъв професионалист с безупречна репутация може да заеме това място. Тя също прие това предизвикателство", добави Цветанов. 

От общо 20 места в ЦИК, квотата на ГЕРБ е 7 души. За останалите си шест места от партията номинираха Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров. 

Сред номинираните има четирима настоящи членове на комисията, сред които Георги Баханов, бивш заместник-областен управител на Благоевград и бивш председател на Общинската избирателна комисия в Сандански, и Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова, бивши адвокати. 

Освен тях е номиниран и Александър Андреев, който е сегашният говорител на ЦИК и е от квотата на БСП. Въпреки това обаче Цветанов заяви, че "ние винаги сме възприемали, че ЦИК трябва да бъде представлявана от хора, които имат съответния професионален опит, а не от хора, които да бъдат удобни за дадени политически сили". Цветанов допълни, че Андреев има въпросния опит, тъй като е преподавател в НБУ, специализиран точно в изборните системи.

Цветанов още заяви, че от партията номинират Мирослав Джеров, който към настоящия момент е адвокат по гражданско право. Той го определи като "доказан, достоен юрист" и подчерта, че баща му Александър Джеров е виден представител на демократичната общност в България и бивш председател на правната комисия в българския парламент. По думите на Цветанов това осигурява "приемственост в семейството относно юридическата компетентност".

Последният, който Цветанов излъчи, бе политологът и експерт Димитър Димитров - главен асистент в Софийски университет, където преподава изборни системи. Цветанов подчерта, че той е бил предложен от Асоциацията на политолозите в България и е разпознаваемо лице, "доказал се в отстояването на принципите на изборния процес".

Патриотите

От "Обединени патриоти" днес издигнаха кандидатурата на доц. Таня Йосифова за зам.-председател на ЦИК. Това стана ясно от изявление на зам.-председателя на НФСБ Борис Ячев и зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов. По думите на Ячев, доц. Таня Йосифова е дългогодишен юрист и има над 20-годишен стаж в областта на гражданското право. "Тя е преподавател в УНСС, Югозападния университет, в Академията на МВР, юрист с много сериозна практика и добър преподавателски опит. Не е била досега член на ЦИК", обясни Ячев.

Другата номинация за запълване на квотата на Патриотите от две места е сегашният им представител в комисията Бойчо Арнаудов. Веселинов подчерта, че Арнаудов е магистър по право и международни отношения и има богат стаж в държавната администрация. По техни думи и трите партии във формацията единодушно застават зад обявените кандидатури.

Номинациите на ДПС - 2 стари, 1 отпада

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че от партията ще запазят двама от тримата си сегашни представители в ЦИК. Те предлагат Севинч Солакова и Ерхан Чаушев за още един мандат като секретар и член. Третият им сегашен представител – Метин Сюлейман - отпада, тъй като квотата на ДПС намалява с едно място.

Карадайъ подчерта, че и двамата кандидати имат дългогодишен опит като членове на ЦИК. "Г-жа Солакова е от 1995 г., с малки изключения, досега е участвала в съставите на ЦИК в различни длъжности. Г-н Чаушев от 2007 г. досега е член на ЦИК", отбеляза той. Карадайъ още допълни, че от партията са се забавили с номинациите си, тъй като очаквали да има консултации между парламентарните сили преди изявленията.

Други

Номинации са внесени и от партия "Воля" и разпадналата се вече коалиция "Реформаторски блок", която има право на представител, защото има избран от листата им действащ евродепутат. И двете формации предложиха сегашните си представители за още един мандат, а именно - Кристина Цанкова Стефанова от "Воля" и Ивайло Ивков от "Реформаторски блок". БСП има квота от 6 места, които ще обяви по-късно на конференция днес. В ЦИК остава под въпрос последното място, отредено за "България без цензура", която също има представители в Европарламента в лицето на Ангел Джамбазки и Николай Бареков.

Мандатът на сегашната ЦИК изтича на 23 март и беше решено да бъде избран нов състав на комисията след като от БСП настояха за това.  Председателят, зам.-председателите и секретарят на ЦИК ще бъдат избирани от Народното събрание. Кандидатите ще се избират с гласове от повече от половината на присъстващите депутати. Изслушването на кандидатите ще се излъчва на живо, а самото гласуване ще се случва чрез компютъризираната система в парламента.

Ако няколко кандидати за една длъжност са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове "за". Когато това не се случи, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове "за". Ако и при повторното гласуване никой от кандидатите не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор. Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови