Каракачанов за купуването на машини за 50 млн. лв. на тъмно: Това дело е патриотично

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2020 в 17:46 2322 0

„С подписването на този договор правим още една полезна крачка към повишаване на способностите на нашите Въоръжени сили. Осигуряваме възможност на Специалните сили да получат нова техника, с която при изпълнение на своите конституционни задължения, да бъдат много по-ефикасни и полезни при защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България и изпълнението на останалите им мисии“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след подписването на договора с българската фирма „Самел-90“ АД за придобиване на бойни машини за Силите за специални операции днес, цитиран от пресцентъра на министерството.

„Това дело е патриотично. Не само повишаваме способностите на нашите Специални сили, но с парите на българския данъкоплатец подпомагаме българската икономика, така, че да не изтичат някъде в чужбина, а на България да се гледа като на колониална държава, която е длъжна само да купува отвън“, каза още министър Красимир Каракачанов.

МО публикува едва на 1 декември техническите спецификации на различните видове бронирани бойни машини, за които се предполагаше, че преговаря с потенциални изпълнители. Договарянето на сделката беше направено на тъмно, без обществена поръчка, тъй като правителството използва една от вратичките в закона, която позволяват пряко договаряне на поръчки, засягащи националната сигурност. Не е ясно дали от министерството са поискали оферти и от други компании, за да има някаква състезателност в процедурата, тъй като тя се провежда в пълна секретност. От месеци се знае, че фирмата, с която се преговаря, е една - самоковската фирма "Самарм", която е съвместна собственост на "Самел-90" и "Интернешънъл Арморд Груп БГ".

„Преди близо четири години това политическо и военно ръководство си беше поставило амбициозната цел голяма част от нашите въоръжени сили да се модернизират или поне – да започне необратим процес на модернизация и превъоръжаване. Още в самото начало наша философия и кауза беше да включим българската индустрия в това начинание. Нормалната логика и философия е да се развиват способности в България. Това ни осигурява и един доста по-изгоден цикъл на поддръжка и ремонт на техниката, която придобиваме“, посочи още министър Каракачанов. Той добави, че в началото е бил скептичен до каква степен българска фирма може да направи подобно сериозно изделие. „Вече съм оптимист не само за Специалните сили, а и за перспективите за Специалните сили във флота, и за Сухопътните войски. Надявам се този договор да бъде взаимноизгоден не само за Въоръжените сили на Република България, а и за българската индустрия. Да и даде възможност да натрупа самочувствие, че може да изпълнява задачи, каквито до момента се смяташе, че могат да бъдат изпълнявани само от чужди фирми“, каза още министърът на отбраната.

Каракачанов изрази надежда следващите министри на отбраната да продължат подобна политика, за да може с много по-разумни средства да се постигат способности и ползи за българското общество.

„В последните 30 години такова нещо не се е случвало“, каза изпълнителният директор на фирма „Самел – 90“ АД Петър Георгиев. „В момента предлагаме наши продукти в около 30 държави по света, но това е първото нещо, което от близо 15 години, ще предложим на Българската армия“, подчерта изпълнителният директор на фирмата. „Ще продължим да развиваме своята дейност в посока да можем да участваме в някои други проекти, включително и на Сухопътните войски, и да продължаваме да доказваме, че българската отбранителна индустрия има своето място“, посочи още Петър Георгиев.

„Това е исторически момент за Силите за специални операции“, заяви генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции. „За първи път ние, в нашата история, имаме подобен договор, с такъв мащаб, и с такова бъдещо
значение за оперативните способности на Специалните сили и за изпълнение на нашите основни отговорности по националния план за противодействие на тероризма“, каза Матеев.

Той разказа и и някои основни моменти от преговорния процес: „Решението на Министерски съвет от 18 ноември 2020 г. беше за „основен интерес“ и даде възможност на Министерството на отбраната директно да договаря условията. Работна група, назначена от министъра на отбраната, на която бях ръководител, успя значително да увеличи броя на машините от това, което имахме като предварителни параметри. За това благодаря за професионализма на фирма „Самел“: Не само ние показахме гъвкавост и буквално изцедихме всички възможности в рамките на бюджета, за да постигнем най-доброто за нас, а и фирмата направи значителни отстъпки и използва свои резерви (базирайки се на това, че действително за първи път имат подобен договор с Българската армия)“, посочи генерал Матеев.

Договорът е за придобиване на 98 машини от 10 типа с различно предназначение и е на стойност 49 998 000 лева. Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 3 години. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на
консумативите се поема от фирмата. Договорено е и изграждането и оборудването на технически център за ремонтни дейности, който ще бъде щатно осигурен с разширяването на логистичния батальон на Силите за специални операции. Техническият център ще бъде в Пловдив, където са основната част от формированията на Специалните сили. Той ще бъде на сто процента оборудван от фирмата с апаратура,
техника, съоръжения и машини и там ще може да се изпълняват всички леки ремонти.
Първите бойни машини трябва да пристигнат в средата на следващата година.

Силите за специални операции на Българската армия ще придобият десет типа високопроходими, с различна степен на защита, бойни и специализирани машини – за осигуряване на мобилност на личния състав при изпълнение на целия спектър от задачи, както и за противодействие на тероризма. Бойните машини са с включително автоматично управляемо въоръжение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови