Йорданова внесе искането за освобождаване на Гешев, в него има 9 нови доказателства (обновена)

ДПС използва войната в Украйна: Не бил сега моментът за закриване на спецправосъдието

Йорданка Веселинова 02 март 2022 в 16:09 6127 4

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Правосъдният министър Надежда Йорданова внесе предложението за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев, съобщи тя във фейсбук.

Тя внася искането на  основание чл. 175, ал. 1 от Закона за съдебната власт, касаещо наличието на фактическите и правни обстоятелства за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, които се изтъкват в предложението са за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Тя внася и девет нови обстоятелства, даващи ѝ основание да поиска оставката на главния прокурор. Посочените обстоятелства са свързани с:

  • Поредицата на Антикорупционния фонд - „Осемте джуджета“;
  • Случаи на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 година;
  • Искането за снемане на имунитета на Елена Йончева;
  • Публично изразеното съмнение от страна на Главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата;
  • Делото срещу Евгения и Николай Баневи;
  • Сигналът от бившия съдружник в „Жоси“ ООД Георги Цолов Георгиев за „открадването“ на дружеството и палеж на семейната му къща;
  • Неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища;
  • Обстоятелството, че главният прокурор е утвърдил указания при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство;
  • Случаят „Гебрев“.

В мотивите предоставени на ВСС се изтъква, че изложените в предложението обстоятелства обосновават извод, че са налице осъществени действия и допуснати бездействия от главния прокурор, които представляват основания по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията за освобождаването му от заеманата длъжност.

По време на изслушването си в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси преди няколко часа, тя заяви, че до часове ще внесе искането.

"Въпрос на часове е да бъде внесено исканено. Текат деловите дейности", допълни тя.

Йорданова обясни, че е искала да внесе искането миналата седмица, но заради началото на войната в Украйна е отложила стартирането на процедурата.

В началото на февруари Конституционният съд реши, че правосъдният министър има право да инициира процедура по освобождаването на главния прокурор пред Висшия съдебен съвет. На 15 февруари решението беше публикувано в "Държавен вестник", а след три дни изтече и необходимият срок след обнародването на решението, след края на който процедурата можеше да започне.

Партийната субсидия

Ива Митева от ИТН продложи един от основните приоритети на партията си - намаляването на партийната субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас. За последен път ИТН се опита да намали парите за партиите през бюджета, но опитът бе неуспешен.

ИТН пак пробва, но не успя да намали партийната субсидия

Митева попита дали не е редно изплащането и правилата за субсидиите да се определя от Министерството на финансите, а не от Министерството на правосъдието, както е в момента. Йорданова обясни, че към момента тази тема не е обсъждана в комисия. Не се предвижда и инициатива на правителството за намаляването на субсидията.

ДПС използва войната в Украйна

Цветан Енчев от ДПС заяви, че с оглед на настоящата международна ситуация не е правилно да се закрива специализираното правосъдие. Депутатът от движението се опита да се възползва от войната в Украйна, за да намери аргумент за запазването на спецправосъдието.

От ГЕРБ-СДС също се изказаха против проектозакона за промени в Закона за съдебната власт, в който е заложено закриването на специализираните съд и прокуратура, срещу което от миналата година се обявяват бившите управляващи и ДПС.

Йорданова не влезе в този спор и заяви, че следва коалиционното си споразумение, в което е заложено закриване на спецправосъдието.

*Текстът е обновен в 17:27 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3300

5

bgp

02.03 2022 в 16:56

Така или иначе , за целия свят е ясно , че за да се преодолее Диктатурата на путин , той трябва или да е в затвора или нежив !

Обикновено практиката, историята е показала, че е най-добре диктаторите да са неживи !!!

В България трябва да си дадем сметка , че за да бъде преодоляна Диктатурата на ПРОСТАКА и неговата Клика , както и ПРЕСТЪПНИКГЕШЕВ , ....... то поне трябва да са в затвора , ако не ........ най-доброто потвърдено от практиката решение !!!

То и във филмите с бандити ...... решението е ...... това !!!

-8580

4

Едва ли ще се получи за съжаление.

-3300

2

bgp

02.03 2022 в 16:28

Турската Етническа Групировка и гербо-комунистите на ПРОСТАКА борисов , за ЗЛО хванало България в мъртва хватка !!!

Измъкването от лапите на Мафията ще е продължителна агония с неизвестен край !