Ивайло Мирчев: Стане ли дума за Гешев, много депутатски сърца се оказват заешки, много колена омекват

OFFNews 12 септември 2021 в 12:55 6297 0

В момента, в който стане дума за главния прокурор Иван Гешев, много депутатски сърца се оказват заешки и много колена омекват рязко. С очите си виждам как хора, които декларират, че ще се борят срещу Гешев, декларират една изключителна смелост да участват в промяната на Закона за съдебната власт, за преместването на Бюрото за защита в Министерството на правосъдието, рязко започват да липсват от комисии, да не искат да се подпишат за извънредно заседание на НС, в зала да гласуват в т.нар. коалиция “Гешев”. И това е изключително разочароващо. 

Така депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев коментира случилото се в правната комисия при приемането на закона за преместването на Бюрото за защита от главния прокурор на подчинение на Министерството на правосъдието по БНР. 

“Демократична България” внесе искане за извънредно свикване на Народното събрание в понеделник, за да може този закон да бъде разгледан на второ четене, преди президентът да разпусне парламента. По-рано председателят на НС Ива Митева каза, че извънредно заседание няма да има, но законопроектът ще бъде гледан в зала в сряда. Мирчев изрази надежда законът да бъде приет.

Той коментира и снимките, от които се вижда как главният прокурор си пише с пиара на Бойко Борисов по време на заседанието на правната комисия, когато законът бе одобрен.

“ГЕРБ и ДПС правеха всичко възможно да бавят времето - с безсмислени изказвания, с безумни предложения, това е сценарий, в който участва и главният прокурор и това е най-тъжното. Ние трябваше да се противопоставим на това и всичко, което зависеше от “Демократична България”, го направихме. За съжаление в част от политическите сили най-меко казано мога да кажа, че има колебание. Колебание, което мен като български гражданин ме разгневява тежко”, каза още Мирчев.

Той определи като добро решението за провеждане на президентските и парламентарни избори в един ден, защото това ще спести пари, а и време на хората. На въпрос дали “Демократична България” ще издигне свой кандидат за президет каза, че предстои колективните органи да вземат решение в близките дни.

„В тази кампания ще убеждаваме хората, че трябва да подкрепят нас, защото ние наистина имаме последователно политическо поведение. За пореден път ще обясняваме, че в момента, в който законността в страната се върне, в момента, в който си реформираме съдебната система, ние вече ще модернизираме България. Не може да я модернизираме, без да има законност“, каза Ивайло Мирчев.

Попитан за евентуалния бъдещ политически проект на служебните министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев депутатът призова първо да бъдат изчакани да обявят намеренията си и да не се спекулира. Определи двамата като съмишленици на Обединението.

“Демократична България” е отворена за тях и не е тайна, ако ние искаме истинско и силно управление на разумната част от това общество, мандатът трябва бъде в “Демократична България” и ние сме готови да съставим наистина силно правителство. От тази позиция мястото на Кирил Петков и Асен Василев е в “Демократична България”, каза той.

Мирчев посочи, че коалиция между обединението и ГЕРБ е изключена. По думите му е немислимо да има носталгия по Борисов, а служебното правителство за няколко месеца е показало, че може да работи много по-ефективно от кабинета на ГЕРБ.

Попитан за атаката срещу системата за електронното преброяване, Ивайло Мирчев каза, че комисията по дигитализация, на която той е председател, ще се опита на следващото си заседание да установи защо не са предприети превантивни мерки, както и да се съдейства процесът да завърши безпроблемно.

“В момента платформата криво-ляво работи, макар и с някои забележки. По-големият въпрос е защо се стигна дотук. А се стигна дотук заради тези 12 години безвремие в дигитализацията и електронното управление, в които практически всички държавни поръчки се изпълняваха от няколко частни компании, струваше ни милиарди това, а резултатът, до който доведе е това, което се случи с преброяването”, каза Ивайло Мирчев.

Той напомни, че доскоро за дигитализацията в държавата отговаряше Марияна Николова, известна със сертификата си IT Card, който показва, че може да работи с Word и Excel.

“Когато за киберсигурността на национално ниво отговаря някой, който няма представа от тези процеси - това е резултатът. В момента дигитализацията в страната се крепи на уменията и на доброто желание на част от хората в “Информационно обслужване” и Държавната агенция “Електронно управление”. Няма цялостна стратегия, няма някой горе, който знае какво прави. Пари има, но те се пръскат и се пръскат много сериозно”, е неговото мнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови