Хората на държавна заплата не ги лови ''60 на 40'', ''80 на 20''. Те са най-облагодетелствани, защото преизбират властта

Ние нямаме опозиция. Имаме щастлив премиер, който няма абсолютно никой срещу себе си - казва бившият външен министър Соломон Паси

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2020 в 12:09 5600 6

Снимка btvnovinite.bg

"Най-облагодетелстваната прослойка в момента са хората на държавна заплата. Те са единствените хора, към които не се прилага "60 на 40", "80 на 20" и нищо на нищо. Държавната администрация е миропомазана, защото тя е армията от избиратели. Това са хората, които продължават да получават своята заплата. Защо, знаете ли? Защото те избират и преизбират властта. Нито властта, нито опозицията претендира тези хора да поемат част от бремето, което всички ние носим."

Така бившият външен министър на България (2001-2005) и основател на Атлантическия клуб у нас Соломон Паси оцени политиката на властта към хората в коронавирусната пандемия в интервю за bTV. Според него у нас, всъщност, в момента няма опозиция: "Като казах "опозиция" – ние нямаме опозиция в България. Ние имаме щастлив премиер, който няма абсолютно никой срещу себе си. Всъщност така стоят нещата".

Той коментира протестите заради строителния обект на брега на Черно море в Алепу с думите, че извършеното е престъпление:

"Слушах кмета на Созопол, който каза, че случаят „Алепу“ бил заплетен. Нищо мащабно няма в едно престъпление. Мащабно, очевидно, ачик престъпление, което става на пясъците на Черноморието. Ще ми казва кметът, че това било заплетен случай! Нищо заплетено няма! Безобразие! Това е едно от най-феноменалните безобразия. ... Дори в условията на тоталитаризъм можеше да се направи малко повече, отколкото се прави сега. Тогава властта се стряскаше от протести. Сега властта не се стряска от протестите".

Световната криза и последствията

Според него кризата на планетата е криза-майка на десетки други кризи. "Тя отключва верижна реакция от кризи, което се случва в Съединените щати, във Франция, в Мексико, на много места по света. Това е като едно земетресение, което когато се случи в един град, една сграда ще се запали, друга ще се наводни, трета ще се срути, а зоологическата градина, когато паднат нейните стени, всички лъвове, тигри и кобри ще избягат оттам и ще причинят новата криза в града."

Кризата е една от най-мащабните след Втората световна война - казва Паси и я определя като "феноменален стрес за цялата планета", който отключва и психически заболявания.

"През последните три, четири месеца хората са били лишени от възможността да се затъжат за близките си. Те седят заключени с тях. Кога от Втората световна война насам хората са имали възможност да бъдат затъжени за своите близки? За пръв път това им се случва. Помислете си: едно младо семейство стои вкъщи, мъжът и жената искат секс да направят в собствената си стая, децата им три пъти чукат и казват: „Мамо, татко, Zoom-ът ми не работи, нямам интернет, ела да ми помогнеш за училище“. Това е един наистина феноменален стрес, който води до всевъзможни психически отклонения", каза Паси и даде пример от ежедневието си.

"Вчера гледах защитата на една докторска дисертация на много уважаван български университет, в която видях млад учен, доцент с раздвоение на личността. Той каза: „Аз, като научен ръководител, подкрепям моя докторант, но като рецензент не го подкрепям“. Това как е възможно? Всичко това се случва при високоинтелигентната прослойка от хората, при това в най-облагодетелстваната прослойка от хората. Коя е тя знаете ли? Най-облагодетелстваната прослойка от хората в момента са хората на държавна заплата. Това са единствените хора, към които не се прилага 60 на 40, 80 на 20 и нищо на нищо. Това са хората, които продължават да получават своята заплата. Защо, знаете ли? Защото те избират и преизбират властта. Нито властта, нито опозицията претендира тези хора да поемат част от бремето, което всички ние носим".

Протестите в САЩ

На всеки двайсетина години в Съединените щати има масови протести и това е поредният, отключен от тази конкретна криза - посочи Паси в коментар за антирасистките протести и полицейското насилие, тръгнали от САЩ заради убийството на чернокожия Джордж Флойд и прехвърлили се в цял свят.

"Расовият проблем не е решен от векове. Той се решава, но е далеч от решение. Въпреки това Съединените щати са лидери в борбата с расизма, но това, което виждаме в Съединените щати в момента, го има всеки ден в „Столипиново“ и във „Факултета“, но просто не е толкова очевидно и Фейсбук не го раздува до такава голяма степен. Балонът на тези протести в САЩ най-вероятно ще се спихне заедно с президентските избори през есента на тази година", прогнозира Паси.

За шансовете на Тръмп за преизбиране той каза следното:

"Доналд Тръмп доста добре умее да управлява своя електорат и да се доказва пред електората си. Той не се интересува от мнението на никой друг, освен на хората, които ще го изберат. Той не се интересува от международното обществено мнение, не се интересува от мнението на демократите, не се интересува от всеки, който го критикува. Досега тази негова политика беше успешна, но дали ще бъде и през тези избори? На мен лично ми е много трудно да предскажа, още повече, че той срещу себе си има един опонент, който не е така убедителен, не е така ярък, както беше Барак Обама навремето".

Събарянето на паметници Паси определи като "много интересен феномен". "Започват със задна дата да съдят робовладелците. Вашингтон бил робовладелец, Джеферсън бил робовладелец. Те всички са били робовладелци и скоро, ако тръгнем по тази линия на поведение, ние можем да очакваме един ден Питагоровата теорема да не се нарича Питагорова теорема, защото и Питагор вероятно е имал роби; Законът на Архимед да бъде лишен от името на Архимед, защото и той вероятно е имал роби; Нобеловата награда да не бъде Нобелова, защото Нобел, за да спечели всички тия пари, е произвеждал динамит, който е убил маса хора и така нататък, и така нататък.

Има една революционна смяна на нормалността. Докъде ще доведе това е трудно да се предскаже, но наистина ние трябва да се готвим за тази смяна на нормалността".

Според Паси светът има проблем с липсата на лидерство. "Няма лидерство. Американският президент се отказа да бъде лидер на света. Даде тази функция на който друг пожелае да я вземе, което не е добре, но добрата новина е, че в технологично отношение те продължават да имат своето лидерство и Илон Мъск ще изпрати своите хора в Международната космическа станция, което е феноменален успех в историята на технологията и науката".

Здравен Шенген

Паси коментира и стратегията на Атлантическия клуб, която предлага създаването на т. нар. "здравен Шенген" в отговор на пандемията от COVID-19:

"По искане на ЕК Атлантическия клуб изпрати една своя стратегия, която беше много бързо припозната от много други държави и институции, включително от германския здравен министър. Предлагаме политика в две области. Първата област е превенция, защото епидемия от този характер може да бъде предотвратена. Това е вирус, който се предава от животно на човек. Има механизми, по които това да бъде предотвратено. Това са политики, които трябва да бъдат между ЕС и държави, които не са толкова хигиенични, като например Китай, в който мокрите пазари, с разфасоване на животни по тях, пренасят зарази. И птичият грип, и свинският грип, и SARS, и всички други от този десен могат да бъдат предотвратени, ако има политика.

Второто, което предлагаме, е да има координация. Не може в Белгия да има карантина, в Холандия да няма карантина, а между двете държави движението да бъде абсолютно свободно. Казваме, че искаме да имаме един здравен Шенген и след като германците припознават тази идея, България за пръв път в своята история има шанса да замени Франция като партньор на Германия в установяването на една нова политика. Е, германците го наричат „здравното НАТО“, ние казваме „здравен Шенген“, но както и да го наречете, смисълът е един и същи и в момента ако българското правителство желае да приеме акъл от неправителствени организации, може наистина да изтегли България като един от лидерите на Европа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

Real civil servant

17.06 2020 в 09:02

За кое е прав бе, Бухльо. Не прочете ли, че аз и още много други чиновници не гласуваме така. Не прочете ли, че заплатите са намлени с 35-45 %. За твоя информация с-мата за възнаграждения, обвързани с резултати е въведена от Симеон Дянков през 2010-2011 г. и работи. Много е "хубаво" да се обобщава - всички чиновници, всички лекари, всички българи...
Съгласен съм единствено с това, че администрацията е раздута, 20-30 %

11508

5

Бухльо

16.06 2020 в 22:51

Прав си за чиновниците Монка, ама ти докато беше министър намали ли им броя, въведе ли обвързана с постиженията система на възнаграждение?

1000

4

Real civil servant

16.06 2020 в 16:29

Пиша от уважение към тук присъстващите. Аз съм държавен служител, съпругата ми също. Официално декларирам, че нашите доходи са намалени официално с между 35-45 %, считано от 01.01.2020 г. Причината е кризата в следствие на Ковид 19. Така е и с останалите ми колеги. Това може много лесно да се провери! В случая, г-н Паси, когото уважавам по принцип, никак не е прав, ама никак! Нито за заплатите, нито за гласоподавателите. Изключително комунистическо изказване, не знам на какво се дължи!

1810

3

Пенчо бре

16.06 2020 в 16:02

Тези хора и корона вирус ги "лови" само при нужда - Караниколов - фурмаджията и земеделския, своевременно заболял заместник.

13355

2

aviatora

16.06 2020 в 12:43

Ами ти и жена ти откъде преядохте, бе цървул!? А кажи колко ниви ореш с трабанта, жалък измамник????

2022

1

Трябва ли всеки ИДИОТ,да се опровергава?