ГЕРБ ще се съветва с бивши депутати, ИТН - с полицаи и охранител

22 декември 2021 в 16:36 4241 0

Снимка parliament.bg

ГЕРБ е заложила на бивши и неуспели кандидати за депутати при избора си на нещатни сътрудници на народните представители и на парламентарната група. До момента в регистъра на НС са обявени 31 нещатни сътрудници, като 10 от тях ще помагат на партията на Бойко Борисов.

Тримата сътрудници на ИТН са с минало в МВР и охранителния бизнес. "Демократична България" ще бъде съветвана за връзки с обществеността и правото, показва справка в регистъра на парламента.

Нещатният сътрудник е длъжност, за която не винаги се получава заплата. Единствената официална привилегия е пропускът от Народното събрание, който осигурява ежедневен достъп до депутатите и законодателния процес, както и често помага при “срещи” с полицията, например на пътя. Затова и в последния парламент, доминиран от ГЕРБ, сътрудниците бяха два пъти повече от депутатите.

Почти невъзможно е да се установи кой сътрудник е реален и кой е в списъка заради пропуска. Причината е, че допълнителните разходи на народните представители в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение, с които се финансират сътрудниците, и в 47-ото НС ще продължат да се дават на ръка по преценка на парламентарните групи, както е било досега. Публична отчетност няма. Това дава възможност за допълнително отклоняване на средства на данъкоплатците за пропагандиране на антиваксърството, примерно. 

ГЕРБ разчита на бивши депутати и министри

Депутатът Александър Иванов (23-ти МИР София) е взел за сътрудник съветника в Столичния общински съвет от същата партия Николай Стойнев по темите финанси и икономика.

Алeксандър Ненков, който е избран от същия райoн в София, има двама сътрудници. Атанас Бояджиев ще помага за “икономическа политика”. Човек с това име е фигурирал в надзорния съвет на държавния "Български ВиК Холдинг" до април тази година. Втория му сътрудник е бившият депутат от 41-ото НС Румен Стоилов - регионално развитие

Росен Желязков ще получава съвети по правни въпроси от бившия областен управител на Благоевград Бисер Михайлов. Той беше на второ място в листата на ГЕРБ в Благоевград след Желязков на изборите през април.

Избраната от Пловдив-област Дани Каназирева ще разчита по правни въпроси на Маргарита Бойчева, която през 2019 г. е била на 20 място в листата за общински съветници на “Съюз за Пловдив”. Тогава Каназирева беше кандидат за кмет от тази политическа сила.

Евгения Алексиева (24-ти МИР) ще разчита за младежките политики на Николай Нидал Алгафари, който е със средно образование. Той беше на пето място в същата листа, от която ГЕРБ вкара трима души.

Ирена Димова ще се консултира по темата регионално управление от бившия депутат от 44-ото НС Георги Динев.

Тома Биков за пореден път ще се съветва с Георги Гръменов по законодателна дейност.

Парламентарна група на ГЕРБ-СДС има трима парламентарни сътрудници и двама от тях са именити. Бившият министър на икономиката и бивш депутат Лъчезар Борисов ще дава акъл за икономика и финанси. Бившият председател на НС и депутат Цвета Вълчева Караянчева пък ще съветва за “парламентарна дейност”. Третият сътрудник е дългогодишният пиар на ГЕРБ Никола Николов.

"Демократична България" - PR и право

Съпредседателят на ДБ и председател на ДСБ Атанас Атанасов има двама сътрудници. Емил Мачиков, който е секретар на партията му, ще отговаря за “обща координационна дейност”. Наталия Димитрова е сътрудник в областта “връзки с обществеността и организационни въпроси”

Другият съпредседател Христо Иванов също има двама сътрудници. Марияна Иванова - за “координация и комуникация”. Бившият депутат в предишния парламент Александра Стеркова, която беше и кандидат за депутат, ще съветва Иванов по “правна дейност и културни политики”.

Ивайло Мирчев има сътрудник за “цялостна дейност” - Мила Танева. Иван Димитров, който е адвокат, ще се допитва до мнението на колегата си Георги Гайдаров. Петър Маринов има сътрудник за връзки с обществеността - журналистката Весислава Танчева.

Зорница Стратиева (Зелено движение) ще се допитва до Димитър Куманов за строителство и околна среда и ще разчита на адвокат Свилен Овчаров по правни въпроси и редакция на законопроекти висше

БСП само с двама

Мадлен Иванова ще помага на Вяра Йорданова по “организационно-техническа дейност”. Преди това Иванова е била сътрудник на ПГ.

Кристиан Вигенин ще се съветва с Християн Петров, който е със средно образование, за политиката на младежта. Крум Зарков е записал като сътрудник за организационно-политическа дейност Георги Хаджийски, който е правил това и в предишни парламенти.

ДПС

Гюнай Хюсмен ще разчита на двама сътрудници: Ергин Сали - за икономика и човешки права, и Иван Тодоров Стойчев - за икономика и земеделие.

Джевдет Чакъров също има двама сътрудници - Ваня Иванова - за здравеопазване и медии, и Татяна Петкова - за “законодателство, околна среда и еврофондове”.

Илтер Садъков ще се допитва до Берк Фейзиев за земедение.

Йордан Цонев отново е заложил на Асен Ботьов Рашков, който му е помагал и в предишния мандат. На последните парламентарни избори на 4 април Рашков е бил регистриран като наблюдател от името на сдружение “Зона за трансатлантически просперитет - наблюдателна мисия, България” заедно със съпругата на Цонев - Пролетина.

"Продължаваме промяната"

Настимир Ананиев ще бъде съветван от Калоян Трулев за “връзки с обществеността”. Трулев е в политическия борд на партията на Ананиев "Волт", беше и последен в листата на “Изправи се! Мутри вън!” в Пазарджик на изборите през пролетта.

Снежана Апостолова ще се съветва със Светла Симидчиева за дигитализация. Симидчиева е със средно образование, но е един от съсобствениците в технологичния стартъп Мадж.ио заедно с Екатерина Михайлова, която пък е управител на компанията ЛогСентинел, основана от министъра на електронното управление Божидар Божанов.

ИТН - ченгета и охранители

Николай Радулов има двама сътрудници: Александър Стоянов - “вътрешен ред и сигурност и СРС”, и Илин Савов - “СРС”. За смолянчанина Савов пише в Уикипедия, че е “служител в службите за сигурност, професор в Академията на МВР и Военна академия „Георги Раковски“. Бащата на Савов беше дългогодишен шеф на полицията в Смолян и бе разследван за връзки с организираната престъпност, а племенникът му е арестуван няколко пъти.

Тошко Йорданов Хаджитодоров е взел са сътрудник с ресор “сигурност” Емил Димитров Трифонов. До юли тази година лице с тези имена е било съсобственик на фирмата “Меч Секюрити”/

"Възраждане" - PR-и

Парламентарна група на партия "Възраждане" е декларирала двама сътрудници - Анна Володиева Христова - “комуникации”, и Йовка Тошева Димитрова - “медии и комуникации”. И двете дами имат регистрирани фирми с дейност реклама и PR във Варна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови