ГЕРБ: Брат на депутат от БСП се крие от закона. БСП: Фашистко е да се търси отговорност от роднини

Георги А. Ангелов 04 февруари 2021 в 11:31 2898 0

Маноил Манев

На 2 февруари 2021 година в изпълнение на издадена от специализираната прокуратура европейска заповед за арест в Чехия е бил задържан Илия Стоилов. Илия Стоилов е брат и съдружник на депутата от БСП Георги Стоилов и дарител на партията по време на изборите през 2017 година. Лидерът на БСП във Варна Борислав Гуцанов е решил да номинира за член на Районната избирателна комисия Николай Николаев Банев, който е син на считания за олигарх Николай Банев. Тези две "кирливи ризи" на БСП бяха извадени в декларация от името на групата на ГЕРБ в парламента, прочетена от Маноил Манев. Той припомни, че през 2020 година Стоилов беше осъден задочно на 7 г. затвор за ръководене на група за изнудване и заплахи чрез физическо насилие, а две години преди това изчезна. "Ще припомним, че след изчезването на брат си депутатът от БСП Георги Стоилов обяви, че той не е беглец от закона, а е отишъл в чужбина, за да се лекува. Днес става ясно, че това е било лъжа", каза още Манев. 

"Големият проблем не е, че братът и съдружник на Ваш депутат е осъден и задържан за тежко престъпление, а че дори и този факт не е в състояние да Ви накара да признаете, че сте сбъркали, като сте го номинирали, избрали и защитили. Това гарантира, че подобни грешки ще бъдат повтаряни и все повече ще се превръщат в начин на поведение на вашата партия", каза още Манев. Според него БСП ще плати цената за грешките и неспособността да взимате адекватни решения на предстоящите парламентарни избори. "Цената за нашите грешки ние вече платихме", заключи той. 

"Подобни декларации не ви помагат по никакъв начин. Това, което се демонстрира, е в най-добрите фашистки традиции, в които отговорността не е персонална, а търсим отговорност от роднините, които са извършили престъпления, част от които не са доказани. Ако всеки път ще пращате хора, трябва такива хора да бъдат спирани, защото правите внушения за престъпления на хора", реагира заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин в процедура по начина на водене на заседанието. 

Цвета Караянчева му отговори, че няма как да се намеси в декларациите. "Тя не беше обидна, тя беше принципна", каза Караянчева.

Иван Иванов (БСП) обвини Цвета Караянчева, че е допуснала да се правят внушения. Караянчева го попита по кой член на правилника за организацията и дейността на Народното събрание е забранено да се отправят внушения и изказвания от парламентарната трибуна.

Цялата декларация на ГЕРБ 

Вчера стана ясно, че на 2 февруари 2021 година в изпълнение на издадена от специализираната прокуратура европейска заповед за арест в Чехия е бил задържан Илия Стоилов. Илия Стоилов е брат и съдружник на депутата от БСП Георги Стоилов и дарител на партията по време на изборите през 2017 година. През 2020 година Стоилов беше осъден задочно на 7 години лишаване от свобода заради това, че в периода 2015 – 2017 година е ръководил организирана престъпна група за изнудване и заплахи чрез физическо насилие. През август 2018 година Илия Стоилов напусна незаконно границите на България и оттогава до днес се укриваше от правосъдието. Ще припомним, че след изчезването на брат си депутатът от БСП Георги Стоилов обяви, че той не е беглец от закона, а е отишъл в чужбина, за да се лекува. Днес става ясно, че това е било лъжа.

Още през 2017 година от Парламентарната група на ГЕРБ призовахме БСП да се разграничи от своя депутат и да поиска оставката му. Вместо това - получихме дежурния отговор, че всеки е невинен до доказване на противното. Днес Илия Стоилов, който освен спонсор на БСП е бил и съдружник с брат си, е осъден, задържан и предстои да изтърпи наказанието си. Каквото и решение да вземе оттук нататък БСП по този казус, то ще бъде закъсняло. През 2017 година ръководството на БСП реши да сподели отговорността за тази престъпна дейност със своя другар и днес дължи обяснение за това свое действие.
Припомняме, че в последните четири години редица депутати от ГЕРБ подадоха оставки само заради съмнения за нередности. Част от тези наши колеги вече са оправдани от българския съд, но със сигурност още дълго време ще останат петната от компроматите, които изсипахте върху тяхната репутация. В онези моменти на компроматната война, която поведохте срещу нас, ние предпочетохме всеки да поеме сам отговорността си, за да не се прехвърлят съмненията за едно или друго действие върху цялата партия. Вие предпочетохте обратното – цялата Ви партия да носи отговорността за действията на Илия Стоилов. Партията Ви носи цялата отговорност и за осъдената за клевета Елена Йончева, която заради компроматната си дейност беше наградена от Вас с евродепутатско място.

Уважаеми госпожи и господа,

Времето е най-добрият съдник за едно или друго политическо решение. В края на настоящия парламент ние имаме очи да застанем пред своите избиратели и с добрите неща, които сме направили и с грешките, които сме признали. Вие нямате тази възможност, защото в този парламент предпочитахте да се занимавате с компромати и черен пиар и от тази позиция да се държите като непогрешими. Големият проблем не е, че братът и съдружник на Ваш депутат е осъден и задържан за тежко престъпление, а че дори и този факт не е в състояние да Ви накара да признаете, че сте сбъркали, като сте го номинирали, избрали и защитили. Това гарантира, че подобни грешки ще бъдат повтаряни и все повече ще се превръщат в начин на поведение на Вашата партия.
Затова и не е учудващо, че Вашият лидер във Варна Борислав Гуцанов, който сам по себе си е достатъчно спорна фигура, е решил да номинира за член на Районната избирателна комисия Николай Николаев Банев, който е син на считания за олигарх Николай Банев. Тази кандидатура сякаш идва за да покаже, че нищо ново не сте научили и нищо старо не сте забравили. Банев, който през първите 20 години след 1989 година изигра решаваща роля за съсипването на българската икономика, и който беше чест гост и спонсор на събиранията Ви на Бузлуджа, на които пристигаше със своя „Майбах“ - днес е в ареста и очаква своята присъда. През това време местният феодал Гуцанов предлага синът му да гарантира честността на предстоящите парламентарни избори в качеството си на член на Районната избирателна комисия.

Уважаеми госпожи и господа от БСП,

Вие имате право да взимате Вашите вътрешнопартийни решения и ние нямаме никакво намерение да Ви даваме съвети в една или друга посока. След подобни решения и с подобна партийна история обаче, Вие нямате никакво право да се държите като стожери на морала в политиката и от тази позиция да казвате, кой е добър и кой е лош. Нямате право, защото не притежавате смелостта да се променяте и да осъзнавате грешките си. Затова, когато от тази трибуна Корнелия Нинова раздава морални присъди, никой не ѝ вярва. Затова през последните 14 години не сте спечелили нито местни, нито парламентарни, нито европейски избори.

Убедени сме, че всяко действие и решение в политиката има своята цена и тя рано или късно ще бъде платена. Вие ще платите цената за грешките и неспособността да взимате адекватни решения на предстоящите парламентарни избори. Цената за нашите грешки ние вече платихме.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ла фурия излъга и надигра Англия на Саутгейт