Фандъкова: Манолова е сериозен кандидат, арх. Игнатов - също, но не ме е страх. Готова съм за дебат

Строежът на метрото щеше да спре по времето на Орешарски, разкри столичният кмет

OFFNews 03 септември 2019 в 09:28 4905 3

Кандидатурата на Мая Манолова е сериозна, но в никакъв случай не мога да говоря за страх. Предстои ни голямо състезание - това е изпитът за нас, политиците, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред bTV, която вчера обяви, че ще се бори на местния вот за четвърти път. 

Много отдавана стана ясно, че Мая Манолова ще се включи в местните избори, както и че БСП ще я подкрепи. Румен Радев обаче дойде без политическа обвързаност, което е важно, уточни Фандъкова. Тя увери, че е готова за дебат с Манолова, както и че кандидатът на Демократична България арх. Борислав Игнатов също е сериозна кандидатура и човек, който "има какво да представи на хората". Работила съм с него и знам, че може да се работи с него и в бъдеще, каза още столичният кмет. 

Тя допълни, че не може да коментира личностите в надпреварата, а само идеи и проекти за София.

Фандъкова отклони въпросите за социологическите изследвания, които още преди официалното обявяване на кандидатурите даваха преднина на Манолова именно с аргумента, че те са проведени, преди да има официални кандидати. Каза, че не е изненадана от кандидатурата на Манолова - много отдавна се говореше, беше време да каже какво прави - каза Фандъкова.

Кметът на столицата подчерта отново, че решението ѝ за кандидатиране не е решение за една нощ, а е добре обмислено и взето както след разговор със семейството ѝ, както и че то не е взето по волята на премиера, а е лично нейно. 

"Получих подкрепата на всички структури на ГЕРБ в София, на Изпълнителната комисия и на премиера, но това решение е лично, резултат на подготовка и готовност да продължим работата за София", каза Фандъкова.

Тя обясни, че мотивите ѝ да влезе в битката за нов мандат са свързани с ангажимента ѝ към развитието на града, с нови проекти, нови идеи и привличането на нови хора. Припомни и трите си приоритета: работа в кварталите - малките улици, паркирането и междублоковите пространства; развитие на София като зелен и чист град – зеленият ринг с велоалеи и пешеходни зони по бившите жп линии, който свързва кварталите и големите паркове, 8 нови парка, зелените коридори и засаждане на зелен пояс около София, завършването на големите проекти за намаляване на замърсяването от битовото отопление и от транспорта; дигитализация и активно използване на технологиите в работата на общината - за повече публичност, за повече контрол и за улесняване на бизнеса и гражданите.

Стратегически проект остава и метрото. Той е много показателен - направихме 30 километра метро, посочи Фандъкова. В края на октомври ще бъде напълно завършено строителството на първите 8 километра от третия лъч, след което започват тестовете на метровлаковете. В средата на следващата година ще са готови и четирите километра в "Овча купел" с буферни паркинги и връзка с жп линията.

"По никакъв начин не трябва да се спира строителството на метрото. Не го допуснах за 10 години, което не беше лесно, тъй като по време на правителството на Орешарски проектът щеше да го спре, поради липса на подкрепа от държавата. Взехме решение, осигурихме средствата, след което Европейската комисия ни ги възстанови", припомни Фандъкова. 

По думите ѝ работата за града е като бягане на дълго разстояние, не е спринт и перспективата за изпълнението на новите проекти я мотивира да продължи.

"Работата за града е била най-важната за мен. Имала съм възможност за други постове, не съм се съгласявала, защото най-важна е работата за града", подчерта тя.

Фандъкова вече е предложила листата си пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ и след одобряването ѝ тя ще бъде обявена публично. Отиват си емблематични имена и се включват нови хора. 

"Хората, които работиха съвестно, а те не са малко, ще продължат да работят, но имаме нужда от нови хора, нова енергия. Поканила съм водещи експерти в различни сфери на града, а също така и млади хора", каза Фандъкова и обясни, че се разделя с някои от хората в екипа си досега, защото "в политиката се носи отговорност и за накърняване доверието на хората". 

Тя отхвърли като "интриги" твърденията, че се отстраняват хора, близки до Цветан Цветанов. 

"Знаете, че съм се разделяла с много хора, включително от моя личен екип. Когато става дума за доверието на хората, когато има дори само съмнение за злоупотреби, не може да продължим напред със същото доверие и самочувствие. Нямам никакви обвързаности, абсолютно безкомпромисна съм била. По мои сигнали са правени тежки проверки в общината и в районните администрации. Това е начинът да се борим с негативни явления", каза още Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

3

OtSofia

03.09 2019 в 11:59

Едно свенливо посочване на бъдещия главен архитект на София - Фандъкова иска Игнатов. Борбата срещу Националната детска болница продължава.

4000

2

Александър Иванов

03.09 2019 в 10:35

През това време в други градове кмета е подкрепен от различни политически движения. Ето, че когато си вършиш работата, това се забелязва. - https://m.struma.com/politika/sds-blagoevgrad-podkrepi-oficialno-kandidaturata-na-atanas-kambitov-za-kmet_154045/?fbclid =IwAR104A0qc9a8rb05XKBiBIL02kEFPsX9g6Cm2nQFb8Q8NzaatdyUQ6JaC5M

4534

1

Общинар

03.09 2019 в 10:05

954
СВЕНЛИВАТА КРАДЛА (по Илф и Петров, Дванадесетте стола, гл.8) "Кметицата на столицата бе стеснителна изпечена крадла. Цялото й същество протестираше против кражбите, но тя не можеше да не краде. Крадеше и се срамуваше. Крадеше постоянно, постоянно се срамуваше и поради това нейните гладко епилирани бузички винаги пламнееха от руменината на смущението, срама, стеснителността и неловкостта. Светът не е виждал още такава свенлива крадла като Йорданка Фандъкова." Гениално! Илф и Петров са я описали едно към едно.