Експериментално електронно гласуване щяло да компенсира българите зад граница

Симона Костадинова 22 април 2016 в 13:45 3409 8

Експериментално електронно гласуване на президентските избори предложиха от ГЕРБ като компенсация за българите в чужбина, които няма да могат да гласуват извън консулствата и посолствата ни, заради промените в Изборния кодекс.

Предложението българите зад граница да гласуват само в консулства и посолства беше прието днес по предложение на Патриотичния фронт с подкрепата на ГЕРБ и след закрита среща на Патриотите с Бойко Борисов.

Идеята за ускореното въвеждането на експерименталното електронно гласуване анонсира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на пресконференция след гласуването на текста, ограничаващ вота на българите в чужбина. Той обясни, че пресконференцията се дава, за да се спрат "интерпретациите и внушенията" по повод промените в Изборния кодекс.

Той обяви, че ще се съкратят сроковете за въвеждане на електронното гласуване, което ще позволи то да се въведе експериментално още на президентските избори тази година и изцяло - на следващия парламентарен вот.

На въпрос дали това е възможно технически той отговори: "Ние даваме законовата възможност, а изпълнителната власт и експертите казват дали е възможно".

Според Цветанов възможността да има експериментално електронно гласуване е компенсация на българите в чужбина, които вече ще могат да гласуват само в консулства и посолства.

Лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви, че ограничението на секциите в чужбина не било в полза на Патриотите, които го правели, защото "така ще се гласува на Българска територия - в консулствата и посолствата - и по българския закон, ще може да се упражнява контрол".

Според него никой не ограничавал хората извън страната. 

В същото време, има страни, в които няма български консулства и посолства и българите в тях няма да могат да упражнят правото си на глас в страната, в която живеят.

Срещата между Валери Симеонов и Бойко Борисов, след която странното гласуване в НС стана факт, отново потвърди констатацията, че разделението на властите у нас е мит и че изпълнителната командва законодателната. Ето как съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обясни нуждата от среща с Борисов:

"След вчерашното приемане на задължителното гласуване и реакциите на голяма част от медиите и за съжаление на някои колеги народни представители, ние с господин Каракачанов бяхме притеснени по отношение на бъдещото развитие на вече одобрението от правната комисия на Изборния кодекс".

Припомняме, че правната комисия одобри спорни текстове, като тези да не се обявяват резултати от социологически проучвания по време на предизборна кампания, да няма местни коалиции, опцията "не подкрепям никого" да участва във формирането на бариерата от 4% за влизане в парламента. След заседанието на комисията и редица разговори между ГЕРБ, ПФ, АБВ и РБ се разбраха тези текстове да не бъдат приети. Какво обаче ще бъде прието, ще стане ясно в пленарна зала. 

Симеонов се свързал с Цветанов и поискал да обсъдят "как ще вървят нещата и дали въобще ще вървят". Зам.-председателят на ГЕРБ пък предложил да викнат премиера.

"Бяха изяснени позициите, в резултат на което аз искам дебело да подчертая, че сме изключително удоволетворени от днешното гласуване на текстовете, свързани с правото на българските граждани в чужбина да гласуват само в посолства и консулства", каза Симеонов.

Той благодари на депутатите, които подкрепиха искането на ПФ - ГЕРБ, част от РБ, БСП. По думите му това е "най-добрият начин за провеждане на избори в чужбина".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12521

8

Али Раза

22.04 2016 в 16:50

Цвъки ще си намери майстора скоро.

16008

7

Nik68

22.04 2016 в 16:18

Пъво осигуряваш електорнното гласуване за хората. И пак нямаш право да ги ограничаваш само в посолствата. На патриотичния фронт играта е ясна. Да ограничат евентуално гласовете от Турция. Но на останалите емигранти как ще обясняват, какво и как. В кой свят живеят нашите депутати. Света е глобален, нашите се затварят в дупките - тъпо и ограничено.

12881

6

Иван55

22.04 2016 в 15:54

Няма механизъм, който да компенсира допитването до хората.

8359

5

ОФчар

22.04 2016 в 15:44

А защо се стигна до там, гурбетчиите да трябва да се компенсират?
Извратена работа!

12015

3

hi hi

22.04 2016 в 14:55

И Цежерон ги клъвна с носъ... Вие пращайте парички тук но няма да гласувате мии ЗАЩОТО ТАКА

17439

1

мнение от IP

22.04 2016 в 13:55

Еми няма да вървят нещата г-н Симеонов. Както сте тръгнали...Борисов няма да ви спаси, че и с вас ще си иде...