След срещата с Борисов: Българите в чужбина ще гласуват само в консулствата и посолствата ни

Симона Костадинова Последна промяна на 22 април 2016 в 11:04 12942 11

Българите в чужбина ще гласуват само в посолствата и консулствата на страната ни.

Това изненадващо решение взеха депутатите при окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс. Той беше приет със 139 гласа "за", 35 "против" и 8 "въздържал се".

Идеята да има изборни секции само в сгради на дипломатическите представителства на България е на Патриотичния фронт (ПФ). Текстовете бяха решително отхвърлени по време на заседанията на правната комисия, сега обаче, в зала, депутатите ги приеха.

Това решение на парламента дойде малко след спешната среща между премиера Бойко Борисов и съпредседателя на ПФ Валери Симеонов. Очаква се всеки момент Цветанов, който присъстваше на разговора, и Симеонов да дадат брифинг, за да обяснят какво са се разбрали премиерът и Патриотите. Пресконференцията беше насрочена за по-ранен час, но беше отложена за след гласуването на параграфа за секциите в чужбина. 

От ДСП поискаха да се запише, че това не важи за страните, които са кандидатки за членки в ЕС, каквато е Турция.

"Изразяваме нашата категорична позиция, ако за първи път в историята на демократична България се прави опит да се ограничат правата на стотици хиляди, над милион български граждани да гласуват. Абсурдността е толкова по-голяма, колкото не може да си представите. От една страна, приехте, че гласуването е задължение и граждански дълг, но не само, че не премахнахте сегашните ограничения, а въвеждате още - само в дипломатическите и консулски представителства", каза в залата съпредседателят на ДПС Четин Казак.

Той се обърна към ГЕРБ с думите: "Вървите по свирката на Патриотите. Размахвате някакви ирационални гласове кой знае какво ще дойде от Турция".

Казак каза още, че българските граждани ще накажат "онези български политици, които се подиграват и ги мамят". Той се закани, че ако този текст бъде приет, ДПС няма да подкрепи нито едно предложение, дошло от управляващите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8347

11

ЗахариЯт

22.04 2016 в 16:21

"От ДСП поискаха да се запише, че това не важи за страните, които са кандидатки за членки в ЕС"... И са съседни на България. И имат излаз на Черно море. Така де - да го направим като обществена поръчка.
А Борисов полека си загражда кошарката и овцете да си блеят. Досега трябваше да има масови протести, но уви - толкова си можем и това си заслужаваме.

12009

10

Nik68

22.04 2016 в 16:09

Оплескахте се драги. Тоя път яко се оплескахте. И нито предстоящата ваканция ще ви помогне да се забрави и отече. Много им се насъбра на хората. Боко забрави как за тока се ослуша преди няколко години, очквайки да им мине на гражданите. И го повлече лавината. Сега дявол знае какви ги вършат в парламента и не е на добро

8162

9

sawall

22.04 2016 в 13:08

Това честно казано хич не е изненадващо, защото Борисов се черви като ученичка, когато студентите в чужбина му задаваха въпроси. Оказа се, че извън БГ не са свикнали да се покланят на силния на деня до такава степен, а напротив, свикнали са да изискват реални резултати, които Борисов напоследък няма. И понеже той разбра колко е обичан, премиерът-Слънце реши да отреже гласуването на неудобните студенти...

9011

7

Georgi Ganchev

22.04 2016 в 12:48

Патриотите успяха да се преборят за едно разумно решение.
Честито на всички българи.
За съжаление на фона на окепазяването на референдума на Слави всичко това изглежда .....

8025

6

скитник

22.04 2016 в 12:47

Струва ми се, че на следващите избори ще има СУРПРАААААИЗ, мили дупетати.
Усложнихте гласуването и на тези които излизаме често извън България. Автобусите пак ще влизат, ние няма да можем да ви спасяваме,... Следващият председател може да е я Динко я Перата...

8455

5

merypoup

22.04 2016 в 12:31

Не е истина колко глупости успяха да забъркат депутатите за 2 дена. На практика обезсмислиха дори и малкото добри неща, които се допускаха в изборните правила.

8316

4

Алекс

22.04 2016 в 12:28

Браво - изглежда наистина са решени да изхвърлят ДПС от властта!

9340

3

Blagodatka Dushanova

22.04 2016 в 12:09

Да закриваме парламента и да си оставим там само бойколеоне...поне заплатина 240 депутати ще бъдат спестени за Бюджета на държавата.И правителство не ни трябва,човекът-слънце ще огрее и там...А бедният български народец върви като слепец в тъмна гора ,през нощта и не вижда светлинката от луната ,която да му просветли мозъка и да му събуди разума...Безнадежден случай!

8144

2

ketchup

22.04 2016 в 11:35

Манджа с грозде! :)