Един вместо четири: Правителството най-вероятно ще построи само втори мост между Русе и Гюргево

Приоритет №1 на кабинета са ремонтите на пътищата, обяви регионалният министър

Йорданка Веселинова 01 февруари 2022 в 16:15 3411 0

Снимка parliament.bg

Реалистичният сценарий е един нов мост над Дунав - вместо четири, както е записано в споразумението на управляващата коалиция. Това  стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Той бе изслушан на днешното заседание на ресорната парламентарна комисия.

Караджов съобщи, че по време на срещата си с румънския министър на транспорта и инфраструктурата миналата седмица, на която е присъствал и българският транспортен министър Николай Събев, са обсъдени въпросите за строежа на четирите нови моста над р. Дунав, каквато цел бе заложена в коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ. Става въпрос за мостовете Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Свищов - Зимни , Русе – Гюргево с възможност за жп преход и Силистра – Кълъраш.

Според Караджов поне по една от тези точки може да бъде постигнато съгласие. Това е заложено и в меморандум между България и Румъния от 2019 г. Той изтъкна, че е най-вероятно да се осъществи строежът на втори мост Русе – Гюргево.

Министърът съобщи, че са обсъдени и възможностите за целогодишно използване на реката като плавателна линия, както и пускането на фериботни линии между двете страни.

Караджов каза още, че България и Румъния са постигнали съгласие за свикването на работна група до три месеца, когато се очаква и да започне подготовката за първия инфраструктурен проект.

Ремонтите на пътищата у нас

Българските пътища са в тежко и занемарено състояние, каза още министърът и допълни, че това е и причината поради която в проектобюджета за 2022 г. са заложени най-много средства (в частта транспорт) за основни и текущи ремонт, както и за поддръжка на пътища. 

Караджов поясни, че за основните ремонти са нужни строителни книжа и разрешения. Същото се отнася и за строежа на нови пътища. Той допълни, че досега е имало практика основни ремонти да се представят като текущи. За да се избегне това, министерството ще въведе правна дефиниция за текущ и основен ремонт.

ДПС отново иска уволнения

Както миналата седмица, така и днес, по време на заседанието на комисията Халил Летифов от ДПС поиска от регионалния министър да освободи всички лица на ръководни позиции, които са свързани с движението.

Миналата седмица Летифов настоя "всички кадри, които управляват публичен ресурс и са свързани с Движението за права и свободи и техният подпис или глас решава нещо", да бъдат освободени. Причината - "внушенията и лъжите, които се тиражират от медийния и олигархичния кръг на "Капитал", че кадри на ДПС ще ръководят ВиК.

Преди две седмици Караджов промени структурата на държавния ВиК холдинг и уволни част от досегашното ръководство на компанията. Бяха освободени от Надзорния съвет Надежда Николова, Николай Ганев, Георги Георгиев, Пламен Владимиров и Атанас Паскалев. В новия Управителен съвет постовете си запазват Ася Стоянова, Ивайло Ванков и Кънчо Кънчев. Назначени са Борислав Попов и Цветелина Василева.

Днес министърът обясни, че не е уволнявал никого и е категоричен, че "уволненията не бива да идват по ничия външна идея".

"Не съм изследвал и не смятам да изследвам партийната принадлежност на никого. Това е принципната ми позиция", заяви той.

Други приоритети

Министърът прогнозира, че през следващата година ще бъдат заделени повече средства за укрепване на свлачища, както и за брегоукрепване и брегозащита, а през 2022 г. основен приоритет ще бъде ремонтът на пътищата. Заради това най-много средства са заложени за поддръжка и основни ремонти. 

Борислав Гуцанов от БСП пък настоя поне през тази година да се заложи на проектиране, за да може догодина да има готови проекти за укрепването на свлачища.

Министърът повтори още, че е започнало проектирането на АМ "Рила". Той поясни, че приоритетна ще бъде отсечката Дупница-Гюешево. След това магистралата ще продължи по отсечката Дупница-Самоков. Очаква се магистралата да бъде продължена до Ихтиман, където да бъде свързана с АМ "Тракия", както и на север, за да се свърже с АМ "Хемус". Срокове към момента не са ясни, защото проектът е в начален етап.

Той съобщи още, че се предвижда строеж на магистрала между Бургас и Варна. В по-дълга перспектива този път ще бъде удължен до ГКПП Малко Търново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!