Караджов: Най-важният път, който ще ни свърже с Македония, е магистралата Дупница-Гюешево

OFFNews 25 януари 2022 в 19:57 2570 0

Най-важният път, който ще ни свърже със Северна Македония, е магистралата Дупница-Гюешево, заяви пред БНТ регионалният министър Гроздан Караджов.

Министърът съобщи, че страната ни ще се опита да скъси максимално срока за строеж, като при отчуждителните процедури и обжалванията строежът на магистралата няма да спира. По думите му така срокът ще бъде скъсен наполовина.

Той обясни, че бившият Коридор номер 8 от години не е приоритет, но въпреки това ще се цели изграждането на ключовите трасета. Караджов заяви, че заедно с колегите си от Албания и Северна Македония ще отправят искане към ЕК, за да настояват за възобновяването на финансирането на транспортния коридор Западни Балкани. По думите му България ще разчита на Фонда за регионално развитие и на програмите за транспортна свързаност. Северна Македония ще използва средства от бюджета и от други програми за финансиране от ЕС.

Гроздан Караджов отрече твърденията, че строежът на АМ "Хемус" е спрял и обясни, че разследванията текат паралелно. Той обаче заяви, че магистралата ще е неизползваема до завършването на отсечката до Велико Търново. Очаква се това да се случи най-рано след четири години.

Министърът коментира още, че строежът на АМ "Черно Море" е на етап разширен идеен проект и скоро се очаква започването на отчуждителните процедури. Той заяви още, че проектирането на тунела под Шипка може да започне през февруари, а проектът да е финализиран след 3 години.

Караджов заяви още, че към момента тече инспекция на маркировката на АМ "Струма".

Министърът е категоричен, че санирането на жилищни сгради ще продължи, тъй като голяма част от домакинствата са видели ефект в намалелите си сметки за отопление. А в Плана за възстановяване и устойчивост са заложени средства както за санирането на жилищни сгради, така и за офис помещения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови