Делян Добрев: Чуват се слухове за 5 милиона евро за всеки месец, в който продължава дерогацията

OFFNews 22 октомври 2023 в 20:10 7145 10

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Делян Добрев

"По жълтите павета се носи един слух за 5 милиона евро за всеки един месец, в който продължава дерогаацията", каза пред Нова телевизия Делян Добрев от ГЕРБ.

Той намекна, че евентуално облагодетелствани от такава сума са хора от ПП и припомни, че те на няколко пъти досега са бламирали прекратяването на дерогацията за руски петрол и петролни продукти.

"Утре ще внесем отнемане на дерогацията. Всеки път, когато ние предложим отнемане на дерогацията, се разпалват страстите. Ето сега от два дни започват от два дни яростни конфликти между ПП и ГЕРБ и ДПС, които ги подкрепят. Защо са толкова чувствителни по тази тема? По жълтите павета се носи един слух за 5 милиона евро за всеки един месец, в който продължава дерогаацията", добави той.

Добрев уточни, че на утрешната среща в НС, по време на която отново ще се обсъжда отпадането на дерогацията, ще участват той, Бойко Борисов, Николай Денков, Делян Пеевски и Йордан Цонев. По думите му ще е интересно каква ще е позицията на ПП утре и отново намекна, че има причина, поради която Денков и Василев "яростно бранят дерогацията".

Той обаче отклони въпроса дали има доказателства, които подкрепят слуховете за 5-те милиона на месец. Депутатът каза още, че ротационния премиер Мария Габриел също подкрепя отпадането на дерогацията.

Два доклада

Делян Добрев заяви, че по въпроса с отпадането на дерогацията има два доклада. По думите му в единия се твърди, че "Нефтохим" може да преработва 90% от произвеждания нефт в света и няма никакъв проблем още от следващия ден "Лукойл" да премине на неруски доставчици. 

По-думите му след два дни се появил втори, в който се говори, че има рискове.

Петролните бази под контрола на Държавния резерв

Депуаттът заяви, че ще предложи базите за горива да минат под контрола на Държавния резерв.

Той заяви, че така ще поправи проспаната поправка, с която "Лукойл" стана монополист при съхранението на горива.

Какво се случва с дерогацията

За идеята за нов опит за отпадане на дерогаацията намек още в петък направи бившият енергиен министър Делян Добрев. Пред Би Ти Ви той заяви, че всеки път, когато предложи отпадане на дерогацията, "Денков търчи при Пеевски и Борисов с оставка".

До момента Делян Добрев три пъти предлагаше отпадане на дерогацията за руски петрол и петролни продукти, договорена от финансовия министър Асен Василев. Съгласно нея България има право да преработва руски петрол до края на 2024 г. Впоследствие ГЕРБ обвиниха съпредседателя на ПП-ДБ, че брани интересите на Русия и затова през лятото, когато депутатите разглеждаха бюджета за тази година, Делян Добрев поиска отпадане на дерогацията в срок до седем дни от приемането на текстовете. Тази идея бе отхвърлена, но депутатът от ГЕРБ опита отново - този път с проекторешение, което също не бе гласувано. Третият му опит обаче бе успешен - този път със закон, в който се предлагаше отсрочка от месец. Във финалните текстове обаче бе решено, че България отлага прекратяването на дерогацията за "Лукойл" с една година.

Вчера Добрев съобщи, че ще направи и четвърти опит и внася отново искане за прекратяване на дерогацията на "Лукойл". Той добави още, че това му искане този път нямало да застраши правителството.

По-късно новият съпредседател на групата на ДПС и санкциониран по глобалния закон за корупция "Магнитски" депутат заяви, че движението ще подкрепи предложението на ГЕРБ. В прессъобщението на ДПС се посочваше още, че "гласуването на това решение в Народното събрание ще очертае много ясно на чия страна са парламентарните партии и коалиции - на страната на гражданите и евроатлантизма или на страната на “Лукойл”, Русия и финансирането на войната срещу Украйна."

По-рано финансовият министър Асен Василев коментира предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията с думите, че парламентът вече е взел решение по казуса "Лукойл" - а именно дерогацията на рафинерията да продължи до октомври 2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

10

230 млрд баксов

23.10 2023 в 09:51

Сарафа нали е ваш прокурор, като се носят слухове, защо не започва разследване?
Какво стана с НЕКСО?
ДЖЕМКОРП?

-1650

9

ob1

23.10 2023 в 09:11

Я направо покажи и фактурката за 5те милиона :)

22548

8

dolivo

23.10 2023 в 08:46

най малко 5, ша знайш!

и не на ден, на час!

и не на партия, на човек!

хахаха

1687

7

Пенчо Прикарчин

23.10 2023 в 08:41

Този селтак да си ходи у асково, да не гледа на жълтите павета какво се случва!

400

6

демотиватор

23.10 2023 в 08:31

Само...?! (ツ)

2073

5

Johnny B Goode

23.10 2023 в 06:58

Присъединявам се към колегата отдолу за рекламите.
Всяко нещо си има граници....

345

4

Джендо Джедев

22.10 2023 в 23:10

Носели се били слухове... Ми те се носят слухове и че ни пръскат с кемтрейлс. Пускат ги същите олигофрени като тоя пелтек.

1000

3

Strike

22.10 2023 в 21:49

Тези нововъведени реклами със звук, които пречат спокойно да се четат новините, да не говорим, че често обстановката наоколо не позволява да се чува музика от телефона, напълно ще ме откажат да отварям тоя сайт! Проверявам отвреме навреме дали са спрени и след още няколко такива проверки приключвам! Разбирам нуждата от реклами, но така озвучени и без опция за стопиране - абсурд!

1236

2

БотоксПутю

22.10 2023 в 21:29

Туй им е проблема, че някой друг може да се нагуши от дерогацията, а не те - ГЕРБ и ДПС. Респективно двамата евроатлантици с живо тегло над 120 кила.

905

1

Putyo

22.10 2023 в 20:43

Делю Фактурата милиони евро сънува...
 
X

Да помогнем на украинските деца!