България отлага прекратяването на дерогацията за 'Лукойл' с една година

OFFNews 27 септември 2023 в 19:12 3912 6

Снимка

Парламентарната комисия по икономическа политика реши да отложи с 1 година прекратяването на дерогацията за работа с руски суров петрол. Съгласно решението "Лукойл Нефтохим Бургас“ АД трябва да работи със 50% неруски петрол след 31 март 2024 г. До 1 октомври догодина трябва да се използва изцяло неруски петрол.

Агенция "Митници" е натоварена да следи за изпълнение на задълженията на рафинерията и да подава информацията към Министерство на финансите.

С приетия на второ четене в комисия Закон по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна депутатите гласуваха, че "Лукойл Нефтохим Бургас“ АД трябва плавно и изцяло да премине към преработка на петрол с неруски произход.

Така се предвижда по-плавен отказ от руската суровина спрямо текстовете приети на първо четене. В тях бе записано, че рафинерията трябва да осигурява неруски нефт в 30-дневен срок след приемането на закона.

В срок до 1 октомври 2024 година, когато окончателно се отменя дерогацията по чл. 3м, параграф 5 от Регламент (ЕС) 833/2014, "Лукойл Нефтохим Бургас" АД трябва плавно изцяло да премине към преработка на петрол с неруски произход решиха депутатите. До края на 2023 година рафинерията има право да преработва не повече от 80 процента петрол с руски произход; до 31 март 2024 г. не повече от 75 процента петрол с руски произход; до 30 юни 2024 г. не повече от 50 процента петрол с руски произход и до 30 септември 2024 г. не повече от 25 процента петрол с руски произход, като същевременно оборотът от произведените горива не е по-нисък от средния за последните пет приключили финансови години.

Комисията одобри схема, по която "Лукойл" да плаща авансовите си вноски от печалбата. От Министерството на финансите посочеха, че тази година рафинерията е направила само една авансова вноска и то през пролетта.

През последната година видяхме, че няма никаква подготовка от страна на "Лукойл Нефтохим Бургас" за преминаване на неруски петрол, каза пред журналисти в НС министърът на икономиката Богдан Богданов, цитиран от БТА.

Той добави, че Съветът за сигурност към МС е отчел конкретния риск за доставката на горива при отпадане на дерогацията. Другият риск за доставката на петрол е чисто логистичен. Сега рафинерията работи при ритмични доставки с по няколко танкера на месец или средно по един танкер на 6 дни. При отпадане на дерогацията България трябва да има договорени количества качествен суров петрол и то с ритмични доставки. Те трябва да са и на сравнително ниска цена и при осигурен транспорт до пристанище "Росенец". Капацитетът на работа на рафинерията трябва да бъде запазен, посочи министърът.

При по-кратки срокове за преминаване на неруски петрол има риск от значително повишение на цените на горивата, спекула и дори недостиг на горива, каза Богдан Богданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

6

Far Rider

28.09 2023 в 09:43

Виждам, че щом кажа истната за Денкоглу ми слагате минуси по политичекс а инерция, че "нашите" не могат да се критикуват. Ама хайде да видим какво е направил ротационния министър-председател! Нарече зърнарите терористи и обяви, че с тях преговори няма да се водят защото поставят ултиматуми. На другия ден обяви, че ги е чакал за преговори, ма те не са отишли! После услужливо изпълни техните искания и им даде нашите пари за да си купят новия модел на Майбах! Денкоглу обяви, че спират дерогацията и доставката на руски петрол. Сега се оказва, че всичко е както си е било до сега! "Лукоил" ще продължи да ни ограбва и да изнася в Русия всеки месец 1 800 000 000! Браво на министър-председателя Денкоглу! Слагайте минусите, но това са факти!

22548

5

dolivo

28.09 2023 в 07:53

Глупости, разбраха че рафинерията и трябва време да превключи от руски боклук на друг петрол.

А междувременно раята не може да понесе висока цифра в цените, че избори...

А за данъчните складове на горивата и монопола при тях на Лукойл защо не се говори?

135

4

Far Rider

27.09 2023 в 23:37

Не е случайно, че се кавзва ДЕНКов. Според Тълковния речник: денк е голям вързоп с вещи който се носи на гръб. Ето! И ние носим тоя денк на гърба си!

2073

3

Johnny B Goode

27.09 2023 в 21:05

Жалки нещастници.
Как един няма с топки, бе?

788

2

jorj

27.09 2023 в 20:23

Никой необича мухльовците! До кога ще приказваме за едно, а ще си правим същото друго-кремльовското?! Докога ще се принизяваме докато мине бурята, и пак да си я караме по кремльовски ?! Докога управляващите ще ни лъжат по кремльовски!?! Докога ще ни пробутват кремльовско зависими президенти с натовска марка?!??! Докога ще живеем най-бедно,кризистно и лъжливо- по кремльовски??!!?!? Докога? Докато мнозинството неразбере, че с кремльовските душмани работа нямаме и трябва да ги изгоним от храма.

135

1

Far Rider

27.09 2023 в 19:37

И тук клекнаха! Голям го извадиха, но много мек! Силни на думи и лозунги, ама са нула на дела!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки