ГЕРБ пак внася искане за прекратяване на дерогацията на Лукойл, Пеевски обяви подкрепата на ДПС

OFFNews 21 октомври 2023 в 18:22 4409 4

Делян Пеевски

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Делян Пеевски

ГЕРБ ще внесе за пореден път искане за прекратяване на дерогацията на "Лукойл Нефтохим Бургас" в Народното събрание, обяви Делян Добрев. ДПС ще го подкрепи - заяви Делян Пеевски. В коментар финансовият министър Асен Василев (ПП-ДБ) заяви, че парламентът е взел решение, а именно да продължи дерогацията до октомври 2024 г.

Делян Добрев

Председателят на парламентарната комисия по енергетика и бивш министър Делян Добрев (ГЕРБ) обяви: „За трети пореден път ще внесем предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“.

„За разлика от първите два пъти, когато вносител бях аз, този път вносител ще бъде цялата парламентарна група“, подчерта той.

Според Добрев от дерогацията печели единствено „Лукойл“, като ползата е в размер на милиарди долари, но не и българският потребител.

ГЕРБ ще търсят подкрепа от „Демократична България – Продължаваме промяната“, „тъй това би трябвало да е естествена тяхна позиция“.

„При положение, че руската компания печели три милиарда долара на година и с тях финансира режима на Путин, не виждам нищо по-естествено от това „Демократична България“ да подкрепи нашето предложение“.

По повод изявлението на Пеевски той коментира, че „те също виждат, че от тази дерогация се възползват единствено „Лукойл“.

Предното решение на законодателния орган дерогацията да продължи до октомври 2024 г. е било взето „под натиск на кабинета“, отбеляза бившият министър.

„Това решение бе взето под натиск от кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме, веднъж седемдневен и веднъж 30-дневен срок, получихме заплахи от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съгласихме се с тези заплахи и гласувахме по-дългия срок, до октомври 2024 г. Сега не виждаме причина тази дерогация да остане. Дори да се повтори ситуацията със заплахи за падане на кабинета, сме твърдо решени да гласуваме „за“ отнемане на дерогацията, защото смятаме, че това е правилната позиция“, каза още Делян Добрев.

„Второто ни решение ще бъде в посока максимално улесняване на вноса на горива в България и премахване на господстващото положение на „Лукойл“ на горива на едро в България“, допълни той.

Делян Добрев обяви още, че има получена информация от няколко източника за това, че дерогацията се нарушава. „Тя не позволява продажбата на готови горива в ЕС, освен в България, и за трети държави. Имаме информация, че такива горива се изнасят и за ЕС“, допълни той.

Ръководителят на комисията по енергетика каза още, че ще настоява и за отговор защо Законът за компенсации на потребителите не се спазва.

„Януари Народното събрание прие закон, с който „Лукойл“ трябваше да прави вноски във Фонда за енергийна сигурност и от фонда всеки потребител да получава близо един лев отстъпка на бинзиностанция за всеки литър гориво", припомни той. 

Според него няма риск от повишаване на цените на горивата, ако дерогацията бъде прекратена. Делян Добрев допълни още, че парламентарната му група ще подкрепи идеята за извънредно изслушване на службите за сигурност по темата. 

Делян Пеевски

Парламентарната група на ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията за преработка на руски петрол на “Лукойл Нефтохим Бургас”.

Това съобщи пресцентърът на ДПС, който разпространи позиция на съпредседателя на парламентарната група Делян Пеевски, че гласуването на това решение в Народното събрание ще очертае много ясно на чия страна са парламентарните партии и коалиции - на страната на гражданите и евроатлантизма или на страната на “Лукойл”, Русия и финансирането на войната срещу Украйна.

"Още в понеделник ще изискаме доклади от шефовете на митниците и НАП, с които да информират парламента какво се случва в “Лукойл” - заобикалят ли се санкциите, плащат ли си данъците. Като част от евроатлантическото мнозинство в Народното събрание ще настояваме за ефективни, решителни и бързи действия от страна на изпълнителната власт", заявява още Пеевски.

Асен Василев

По-рано финансовият министър Асен Василев коментира предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията с думите, че парламентът вече е взел решение по казуса "Лукойл" - а именно дерогацията на рафинерията да продължи до октомври 2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

4

Far Rider

22.10 2023 в 12:16

Сакън! Не пипайте дерогацията, че чичо Вова от мАсква ще ви дърпа ушите. Денкоглу пак се извъртя в академичен стил за да не наруши инструкциите от Мутрафонова! Нека продължим като послушни крепостни от Задунайская губерния да стоим на колене. Нали така казват руските орки.

345

3

Джендо Джедев

21.10 2023 в 21:26

Тия ще направят кавал и на Девола, само и само да се опазят от Магнитски. Единият - да се демагнетизира, другият - да не се намагнетизира. Жалка работа!

2500

2

Козон

21.10 2023 в 18:52

Когато тикви и прасета предлагат заедно нещо, трябва да се определи ясно какви са им мотивите. Дори да изглежда резонно, то със сигурност няма да е така.

75

1

230 млрд баксов

21.10 2023 в 18:29

Тоя на снимката отзаде кой беше?

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков