Добрев: Всеки път, когато предложа отпадане на дерогацията, Денков търчи при Пеевски и Борисов с оставка

OFFNews 20 октомври 2023 в 11:16 5320 4

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Делян Добрев

''Всеки път, когато аз предложа да се отнеме дерогацията (за руски петрол, б.р.), всички от Промяната, които уж са против руските интереси, вкл. "Демократична България", гласуват "против", а самият Денков хвърчи в Народното събрание с един лист хартия и казва на Пеевски и Борисов, че си подава оставката.''

Това заяви пред bTV бившият министър на енергетиката и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. По думите премиерът Николай Денков всеки път казва: "Дерогацията махнете ли я, аз подавам оставка."

По думите му тези думи идвали в телефонни разговори. Премиерът звънял на Борисов и Пеевски, за да им каже да разговарят с Добрев и да го накарат да оттегли предложението си за премахване на дерогацията. Обаждания имало и към председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова с подобно искане, но тя му казала да си говори с Добрев лично, защото той бил "неконтролируем".

До момента Делян Добрев три пъти предлагаше отпадане на дерогацията за руски петрол и петролни продукти, договорена от финансовия министър Асен Василев. Съгласно нея България има право да преработва руски петрол до края на 2024 г. Впоследствие ГЕРБ обвиниха съпредседателя на ПП-ДБ, че брани интересите на Русия и затова през лятото, когато депутатите разглеждаха бюджета за тази година, Делян Добрев поиска отпадане на дерогацията в срок до седем дни от приемането на текстовете. Тази идея бе отхвърлена, но депутатът от ГЕРБ опита отново - този път с проекторешение, което също не бе гласувано. Третият му опит обаче бе успешен - този път със закон, в който се предлагаше отсрочка от месец. Във финалните текстове обаче бе решено, че България отлага прекратяването на дерогацията за "Лукойл" с една година.

Добрев даде заявка, че отново ще предложи отпадането на дерогацията.

Продажба на "Лукойл"?

Депутатът от ГЕРБ каза, че няма информация рафинерията в Бургас да се продава. Той изтъкна, че твърденията на Денков и основния акционер - "Литаско", се разминават с казаното от Асен Василев пред британския вестник "Файненшъл таймс".

"Те ("Лукойл" - б.а.) няма да си тръгнат до момента, в който ние не им вземем дерогацията", категоричен е депутатът.

Делян Добрев изтъкна, че е нормално да има интерес към рафинерията, защото тя печелела милиарди. По думите му това се дължи на дерогацията за руски петрол.

"От началото на дерогацията досега рафинерията е спечелила 3 милиарда долара. Кой продава рафинерия, която продава 3 милиарда? Никой. Това е, просто Асен Василев пред "Файненшъл таймс" се опита да се изкара някакъв противник на руските интереси, а истината е точно обратното - той е защитник на руските интереси", добави той.

По думите му друга идея, обслужваща Москва, е разпореждането сто процента от горивата да се съхраняват на българска земя, с което "Лукойл" стана монополист на българския пазар, тъй като всички складове са собственост на компанията. Преди поправката 30% от горивата е трябвало да се съхраняват в страната. Делян Добрев заяви, че е проспал разпоредбата и вероятно я е подкрепил. Подобна теза лансира вчера и партийният лидер Бойко Борисов.

Борисов: Дадохме монопол на Лукойл, защото не знаем какво гласуваме

"С транзитните такси отново се върши работа на руснаците"

Делян Добрев коментира и въведените на 13 октомври транзитни такси за руски петрол. По думите му и тази идея на Асен Василев обслужва Москва. Той е на мнение, че Русия може да заведе арбитражно дело, защото се нарушават договорите.

Бившият енергиен министър каза, че сумите от такси няма да влизат в държавната хазна, защото според разпоредбите "Булгартрансгаз" трябва да ги внесе, а след това да си ги търси от "Газпром".

"Това са на година по 3 милиарда, те няма да влязат в бюджета. А знаете ли защо се прави - първо, за да се покаже, че ние сме уж срещу Русия, и второ - за да напомпа приходната част в бюджета."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

20.10 2023 в 13:47

как защо - защото от руския петрол, ние правим дизел, който отива в Украйна за машините на ВСУ

имаме си ангажименти

инак как да даваме евтин дизел?

А лайното Добрев що не поеме отговорност за партията си и лидера си дето игра белот със Златев години наред?

гнусна предизборна твар

14469

3

случайно прочетох

20.10 2023 в 13:21

"Роден: 14 май 1978 г. (възраст 45 години), Хасково
Родители: Златка Добрева, Александър Добрев
Деца: Александър Добрев, Ина Добрева, Мартин Добрев
Образование: Уеслиански университет (2002 г.), Университет за национално и световно стопанство"

И тоя си живурка в НС и го канят да се излага в БТВ. Смешник!

345

2

Джендо Джедев

20.10 2023 в 12:07

Тоя е типичен подстрекател. Предлага практически неизпълними неща и после писка, че не били изпълнени. Класическа хватка в политическите боричкания! Не е като да не сме я гледали. Останалите му глупости са в стил "Една жена каза...".

-529

1

6екеr4о

20.10 2023 в 11:32

На мен лично не ми е ясно дали "Лукойл" продължава да изнася горива за УкраИна!?

В началото на войната това е правено в огромни количества, не виждам причина тази практика да е преустановена, а и от тук не мога да си съставя мнение за т. нар. дерогация...

 
X

Да помогнем на украинските деца!