Държавата ще плати следването на 30 български студенти в 24 водещи университета по света

Подборът на първите стипендианти по Националната програма '''Фонд ''Стефан Стамболов'' започва през юни

Александра Маркарян 11 май 2022 в 10:44 2536 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Започва изпълнението на Националната програма "Фонд "Стефан Стамболов", по която български студенти ще учат в чужбина с финансиране от българската държава, съобщи правителствената пресслужба. Те могат да получат до 200 хил. лева на година за обучение в магистърска програма. Задължително условие за тях ще е да се върнат в България до 6 месеца след дипломирането си и да останат да работят в страната поне 3 години. Това изискване ще бъде вписано в договора, който ще подписват. Ако не го изпълнят, ще трябва да върнат държавното финансиране с лихви.

Общественото обсъждане на програмата приключи на 9 май. Предстои одобрението ù от Министерския съвет. Гласуването ще е днес.

Програмата е създадена по инициатива на премиера Кирил Петков.

Тя ще продължи до 2024/2025 г. Общият ù бюджет е 6 149 700 лв. На година ще се отпускат до 10 стипендии. За 36-те месеца такива ще получат до 30 души. 

С отпуснатата сума студентите ще имат право да покрият разходите си за транспорт до и от държавата; таксите за обучение; разходите за настаняване; медицинска застраховка.

Подборът на първите стипендианти ще започне през юни. Първите магистратури "в световните топ университети, определени чрез международните класации", ще бъдат финансирани от академичната 2022/2023 г. Въпросните университети са:

1. California Institute of Technology - САЩ

2. Columbia University - САЩ

3. Cornell University - САЩ

4. EPFL - Швейцария

5. ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology - Швейцария

6. Harvard University - САЩ

7. Imperial College London - Великобритания

8. Johns Hopkins University - САЩ

9. Massachusetts Institute of Technology (MIT) - САЩ

10. Nanyang Technological University, Singapore (NTU) - Сингапур

11. National University of Singapore (NUS) - Сингапур

12. Paris-Saclay University - Франция

13. Princeton University - САЩ

14. Stanford University - САЩ

15. The University of Chicago - САЩ

16. UCL - Великобритания

17. University of California, Berkeley - САЩ

18. University of California, Los Angeles - САЩ

19. University of Cambridge - Великобритания

20. University of Michigan, Ann Arbor - САЩ

21. University of Oxford - Великобритания

22. University of Pennsylvania - САЩ

23. University of Tokyo - Япония

24. Yale University - САЩ

Списъкът им е включен в програмата. Той е изготвен от Министерството на образованието и науката.

От кандидатите ще се изисква да притежават българско гражданство, да имат диплома за бакалавърска или магистърска степен, придобита до 5 г. преди кандидатстването за стипендия по Фонд "Стефан Стамболов". Тя трябва да е по специалност от професионално направление, съответстващо на желаната магистърска специалност. Средният успех трябва да е поне Много добър (5,00) или еквивалента му (в случай, че дипломата е от чужд университет). Кандидатите трябва също вече да са приети в магистърска програма в някое от 24-те висши училища. Необходимо е владеене на езика, на който ще учат, поне на ниво В2.

Предимство ще имат онези, които не са учили в чужбина и нямат магистърска степен - тоест бакалаври с диплома от българско висше училище. Такова ще получат и тези, които вече имат професионален опит в избраната сфера за обучение.

Критици на програмата поставят под въпрос доколко е целесъобразно българската държава да финансира чужди университети и повдигат въпроси за мнението на властта за родното висше образование, а приветстващите я са убедени, че така ще бъдат подготвени специалисти на световно ниво, които ще се върнат да работят в страната ни.

"Светите братя Кирил и Методий отварят пътя на народа ни към просвещение чрез българската азбука. Следвайки тяхното дело през вековете, хората на словото и знанието задават ценности и обединяват обществото ни около значими каузи“, посочва премиерът Кирил Петков във видеообръщение. Той обяснява избраното име - Стефан Стамболов - с думите, че българският държавник осигурява на страната ни хора, които полагат основите на съвременна България именно чрез инвестиции в европейското им образование.

"По примера на този толкова напредничав за времето си политик, ние стартираме Национална програма „Фонд „Стефан Стамболов“, отбелязва министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков