Данаил Кирилов: Няма да се обяснявам пред читателите ви

Георги А. Ангелов 11 декември 2019 в 16:58 11213 2

Данаил Кирилов

Няма да се обяснявам пред читателите ви. Това каза правосъдният министър Данаил Кирилов в кулоарите на парламента към журналисти от Mediapool, ClubZ и OFFNews, които се опитвахме да го накараме да обясни несъответствията между становището на Венецианската комиия и правителствения проект за законови промени, с който се създава поста прокурор, който ще разследва главния прокурор.

Преди да откаже многократно да отговоря пред трите медии, Кирилов говори пред камерите на "Нова тв", Канал 3, "Пик" и държавните БНТ и БТА. Кирилов не отговори на въпрос дали си избира медиите, пред които да говори.

"Г-н Кирилов, може ли да ви зададем няколко въпроса за становището на Венецианската комисия?
- Аз пред вас няма да се обяснявам.
- Не пред нас, пред читателите ни.
- Няма да се обяснявам пред вашите читатели.“

Причината за въпросите, които имахме е, че според проекта "независимият прокурор" ще бъде назначаван от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която е председателствана с право на глас от главния прокурор. Така в нея няма как да се случи нещо против волята на главния прокурор, на каквото мнение е и Венецианската комисия. В чл.126, ал 2 от Конституцията гласи, че "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори”.

Попитан как ще се гарантира независимостта на този нов прокурор, Кирилов отговори: "Няма да споря по това с вас". При ново настояване отговори: "Ми казал съм я. Казал съм я и пред Министерския съвет, написал съм го и съм го подписал. Какво повече?! И с кой от вашия легендарен кръг да вляза в героичен дебат.”

След пореден въпрос за член 126 от Конституцията министърът този път отговори с: “Не говорете внушения”, а малко след това добави: "Каквото съм казал, съм го написал. Аз не подкрепям вашето разбиране за тази норма. Прочетете какво пише Венецианската комисия. Внимателно го прочетете. Извадете становището, ще ви кажа какво да прочете - nemo judex”.

Така стигаме до извода, че Кирилов, преди да избяга от въпросите и парламента, говореше за принципа Nemo judex in causa sua (от латински) - "Никой не е съдия в собственото си дело".

Ето какво пише в становището на Венецианската комисия по въпроса, в което Кирилов вижда одобрение на проекта си:

“56. Член 127 от Конституцията изброява правомощията на прокуратурата: ръководи разследванията, повдига обвинения срещу извършители на престъпления, поддържа обвинения в съдилища и др. Член 126, параграф 2 от Конституцията гласи, че главният прокурор „упражнява надзор по отношение на законността“ от работата на всички прокурори. Може да се направи изводът, че прокурорите имат монопол върху всички наказателни разследвания и че всички прокурори трябва да бъдат подчинени на главния прокурор, който наблюдава законността на техните действия. Ако Конституцията се тълкува по този начин, фигурата на "независим" прокурор става невъзможна без някои изменения в Конституцията.

57. Въпреки това е възможен и по-гъвкав подход към тълкуването на „прокурорския монопол“. На първо място, НПК предвижда съдебен контрол за законосъобразност на някои действия на прокуратурата, което на пръв поглед не нарушава „монопола“ и не повдига никакъв конституционен въпрос. Второ и по-важното е, че Конституцията трябва да се тълкува в светлината на общоприети принципи, един от тях е nemo judex in causa sua, никой не може да бъде съдия по неговия собствен случай. Трудно е да си представим, че българският конституционен ред по някакъв начин не отговаря на този принцип, дори и да не е формулиран в Конституцията.”

Категоричен съм, че не противоречи на Конституцията, е казал пред БТА Кирилов. Той продължава да твърди пред държавната агенция, че са спазени трите изисквания на Венецианската комисия за този прокурор, който ще бъде завеждащият отдел "Инспекторат" към ВКП. Той ще има собствен мандат (седем години), ще се избира от друг орган (прокурорската колегия на ВСС) и неговите актове няма да подлежат на контрол от главния прокурор.

На въпрос как актовете на този независим прокурор няма да подлежат на контрол, след като в чл. 126. ал. 2 от Конституцията е записано, че "Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори", министър Кирилов отговори, че "очевидно, под израза (...всички прокурори) се има предвид всички, без случаите, които се отнасят до самия него".

Още по темата

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

12.12 2019 в 11:14

Уникална снимка! Сама говори ;–)!

3910

1

Georgi Gracata

11.12 2019 в 18:31

Това ми прилича на възкресение без съгласието на Борисов,а той обича смелите особено онези които знаят,че света се крепи върху приказен кит.Поредното доказателство за свобода на медиите.