Съветът на Европа и Венецианската комисия критикуват България заради калпавия закон за контрол на главния прокурор

OFFNews 06 декември 2019 в 22:26 4266 1

Снимка venice.coe.int

Комитетът на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия излязоха с изключително критични становища за предложения от правосъдния министър Данаил Кирилов законопроект, който регламентира възможностите за разследване на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

България трябва да измени закона, за да гарантира независимостта на наказателното разследване на главния прокурор. "Пакетирането" на независимото разследване на главния прокурор с това на председателите на двете върховни съдилища не е оправдано. Проектозаконът съдържа разпоредби за автоматично отстраняване от длъжност на тези двама най-висши съдии, което би могло да застраши тяхната независимост, посочва в становището си Комитетът на министрите.

Същевременно Комитетът на министрите призовава "властите да изготвят незабавно нови законодателни предложения, гарантиращи независимостта и ефективността на разследването спрямо главния прокурор или, в случай че се установят непреодолими конституционни пречки, да предложат необходимите изменения в Конституцията".

Венецианската комисия към Съвета на Европа също излезе с критично становище по проектозакона.

Според комисията обсъжданите промени не следва да обхващат върховните съдии - българските власти са призовани да се откажат от това намерение, защото то не е от полза за съдийската независимост и не съответства на европейските изисквания и на българската Конституция.

През седмицата премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще се съобрази с всички препоръки на Венецианската комисия. Затова и за събота сутринта е насрочено извънредно правителствено заседание, на което ще се преразгледа проекта на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6445

1

kokoten

07.12 2019 в 02:08

...нещастна мутренска сган...свиха ви перките....ако мине,мине...да,ама не....докога ще срамуваме заради нескопосаните и най-вече лобистки закони в полза на мутрокрацията....кога ли ще дойде краят на тозисрам....