Радев: Чак в залеза си Борисов се сети за разследването на главния прокурор 

OFFNews Последна промяна на 11 декември 2019 в 20:05 6669 4

Снимка president.bg

„Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още преди повече от десетилетие, но чак в залеза на своето управление премиерът Борисов даде предложение в тази посока – и то в типичния си стил: за 20 минути“. 

Така президентът Румен Радев коментира пред bTV провежданата от правителството правосъдна реформа. Според него проблемът е много по-дълбок и няма да се реши с предложения законопроект.

„Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки институционални промени, нови правила и най-вече еволюция на политическата култура“, отбеляза президентът и добави, че очевидно това е непосилна задача за един презрял етап на управление.

"Ще се възползвам от правото си на чл. 154 от Конституцията, където пише че президентът има инициативата да внася предложения да промени само в един закон и това е Конституцията", обяви Радев.

"Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов"

Най-важният рейтинг на едно правителство не трябва да идва отвън. Най-важният рейтинг за едно правителство е благополучието и благосъстоянието на гражданите, коментира държавният глава Румен Радев.

Той е на мнение, че България не може да се осланя за своето икономическо развитие единствено на външни оценки и класации.

Когато премиерът с охота и възторг чете листчетата на кредитните агенции, неговите подчинени трябва да му кажат, че на сайтовете на Министерството на финансите и на Националният статистически институт има история. България е имала и по-висок кредитен рейтинг – „ВВВ+“ от 2006 до 2008 г., а през 2019 г. едва успява да възстанови кредитния си рейтинг от 2013 г., отбеляза Радев.

„Премиерът Борисов сочи като голямо постижение борбата с дълга. Има резултати, ние снижаваме държавния дълг. През 2009 г. обаче, когато Борисов поема управлението, държавният дълг е по-малък от 10 милиарда лева, 13% от БВП. През 2016 г. дългът нараства три пъти в неговото управление и достига 28 милиарда лева. Днес излиза, че Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов, от провала в предишните му мандати, където този дълг е нараснал три пъти“, посочи държавният глава.

"Не искам България да катастрофира от самодоволство"

В отговор на въпрос за обвиненията на управляващите, че е „черноглед“ по отношение на икономическите резултати на правителството, Румен Радев заяви, че е реалист:

„Не искам България да отива надолу, не искам България да катастрофира от самодоволство. България трябва да върви напред и нагоре. Говоря амбициозно и така трябва да разсъждава всеки българин"

„Ние сме изостанали толкова много от другите източноевропейски държави, с които имахме равен старт, че трябва да направим много повече. И аз искам да направим повече. Но ако не кажем къде са проблемите, със самодоволство няма да ги решим“, коментира президентът.

"Българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата"

Държавният глава отново заяви, че българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата. По думите му има няколко инструмента, с които може да се постигне това - непримиримостта на гражданите, които да изискват институциите да работят в тяхна полза, а не в полза на партии и бизнес кръгове; свободата на медиите, разследващите журналисти, които да разобличават прегрешили политици; и най-важният инструмент - силни и независими съд, прокуратура и КПКОНПИ.

Тези промени са комплексни, без тях няма как да ползваме този силен инструмент да се въведе ред в държавата, да има законност, справедливост, свободна среда за бизнеса, каза президентът.

„Очаквам гражданското общество да осъзнае своята сила и не да моли, а да настоява, да търси отговорност за спазването на закона, за зачитането на морала“, подчерта държавният глава и допълни, че разбира гражданите, които коленичиха пред президентската институция по време на протестите срещу избора на нов главен прокурор.

Разбирам какво искаха да ми кажат, но не приемам такъв акт, няма нужда и никога не съм го търсил, допълни той.

"Правителството погази открития и честен конкурс за изтребителите"

По отношение на начина, по който се осъществява модернизацията на Въоръжените сили, държавният глава посочи, че ако кабинетът беше закупил „Грипен'“ по начина, по който закупи Ф-16, пак щеше да е противник на такава сделка:

„Това, което залагах като ръководител на тази група за Военновъздушните сили, е прозрачен, конкурентен и открит процес, процедура, която да избере най-доброто съотношение между качество и цена. За мен типът самолет няма значение, но българското правителството погази открития и честен конкурс, който да ни даде най-добрите условия“, заяви държавният глава по отношение на процедурата по закупуване на нов военен изтребител за нуждите на Българската армия.

Президентът припомни и позицията си от срещата на върха на НАТО в Лондон - договори за покупка на отбранителни системи да бъдат съпроводени със споразумения за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. Предложих и на президента Тръмп, когато купуваме от САЩ, да има много стабилна подкрепа от страна на американското правителство за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии, за да няма тази икономическа бездна между отделните държави, каза още Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14751

4

Нострадамус

12.12 2019 в 13:12

Браво г-н Президент. Поклон пред Вас!

8000

3

Gergana Mandilova

12.12 2019 в 11:28

Браво! Браво! Браво! Блестящ, Радев изкара от равновесие Асфалт Паша!!!

2005

2

AnderXale07

11.12 2019 в 20:36

А иначе Оффа много гадно и селективно ни предават информацията... Ужаст!

2005

1

AnderXale07

11.12 2019 в 20:34

Браво, Радев! Главната функция на държавния глава е да говори. За това не спирай! Говори!