Правителството ремонтира слабия си закон за контрол на главния прокурор на извънредно заседание днес

OFFNews 07 декември 2019 в 08:05 3233 1

Снимка gov.bg

На извънредно заседание днес от 9 часа Министерският съвет ще разгледа проекта на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

Става дума за предложения от правосъдния министър Данаил Кирилов законопроект, който регламентира възможностите за разследване на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. 

Комитетът на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия вече излязоха с изключително критични становища за проектозакона.

През седмицата премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще се съобрази с всички препоръки на Венецианската комисия и това е причината да свика извънредно заседание на Министерския съвет в събота.

България трябва да измени закона, за да гарантира независимостта на наказателното разследване на главния прокурор. "Пакетирането" на независимото разследване на главния прокурор с това на председателите на двете върховни съдилища не е оправдано. Проектозаконът съдържа разпоредби за автоматично отстраняване от длъжност на тези двама най-висши съдии, което би могло да застраши тяхната независимост, посочва в становището си Комитетът на министрите на Съвета на Европа.

Същевременно Комитетът на министрите призовава "властите да изготвят незабавно нови законодателни предложения, гарантиращи независимостта и ефективността на разследването спрямо главния прокурор или, в случай че се установят непреодолими конституционни пречки, да предложат необходимите изменения в Конституцията".

Венецианската комисия към Съвета на Европа също излезе с критично становище по проектозакона.

Според комисията обсъжданите промени не следва да обхващат върховните съдии - българските власти са призовани да се откажат от това намерение, защото то не е от полза за съдийската независимост и не съответства на европейските изисквания и на българската Конституция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови