Д-р Ирена Парунева: Кауза на партия МИР е справедливо, качествено и достъпно здравеопазване за всеки

OFFNews Последна промяна на 30 октомври 2021 в 11:55 897 0

„Една от основните цели и каузи на партия МИР е всеки български гражданин да получава справедливо, качествено и достъпно здравеопазване. Именно това е и моята кауза в политиката и ще се боря за справедливо и достъпно здравеопазване за всеки, независимо от неговото местоживеене, както и от социалния му статус. Друг мой приоритет е детското здравеопазване и изграждането на детска болница. Необходимо е също така да се оптимизира лекарствената политика на страната, което ще даде адекватен и своевременен достъп до медикаментозно лечение на всеки български гражданин“, заяви д-р Ирена Парунева, която е водач на листата за кандидати за народни представители на партия МИР за област Разград за парламентарните избори на 14-ти ноември 2021 г.

Д-р Ирена Парунева е експерт по здравеопазване. Има две степени „магистър“ – по медицина (Медицинска Академия, София) и бизнес администрация (City University of Seattle). От 1994 г. до 2012 г. заема ръководни позиции в едни от най-големите международни фармацевтични компании. От 2012 г. управлява собствена консултантска фирма, фокусирана в областта на генетичните тестове и персонализираната медицина. Председател е на Гражданско сдружение „Мрежа за инициативи и решения“, учредител и член на Националния изпълнителен съвет на партия МИР. Семейна, с две деца.

„Партия МИР предлага да се създаде ясна здравна карта за територията на всяка българска община, за да могат да се анализират здравните потребности на населението във всеки един регион, както и наличните отделения, апаратура и администрация. Целта е да се подобри качеството на лечебния процес и всеки българин да има достъп до качествена медицинска помощ във всяка една точка на страната“, заяви д-р Ирена Парунева.

За липсата на достатъчно квалифицирани кадри тя смята, че е нужно актуализиране на заплащането на лекарите и медицинските сестри с цел запазването им в болнични заведения. Д-р Парунева предлага да се приеме концепция за стабилизиране, оздравяване и развитие на общинските лечебни заведения за болнична медицинска помощ, включително и промени в статута на част от болниците в звена за спешна помощ, медицински заведения за специализирана, следболнична, и дългосрочна грижа.

„За справяне с пандемията партия МИР предлага да се направи единен здравен протокол за лечение на Ковид-19. Липсата на здравен протокол създава хаос в здравната система и паника сред заболелите. Обръщам внимание и на факта, че не леглото и респираторът лекуват, а медицинският екип. Той е най-важен и за него държавата трябва да положи огромни усилия, защото нормалното съотношение лекар-медицинска сестра е 1/3, тоест на един лекар трябва да има 3 медицински сестри. В България това отношение в момента е 1 към 0,8, което е катастрофално и е необходимо незабавно да се коригира, но това става само чрез справедливо и достойното заплащане на медиците, които са на първа линия в борбата с Ковид-19“, заяви още д-р Ирена Парунева.

Според нея е необходимо незабавно да бъде възстановен медицинският щаб на проф. Костов, който е съставен от водещи в страната здравни специалисти, за да може да дава експертни, мотивирани и обосновани медицински решения.

„Според нас от партия МИР личен избор на всеки един човек е дали да се ваксинира или не и този избор не може да бъде предопределян със заповеди, ограничения и дискриминация. За да се възстанови справедливостта, която беше нарушена с изискването за зелен сертификат, предлагаме да бъдат признати антителата и да се въведе и признае изследване на така наречения клетъчен имунитет. Това е паметта на организма, че се е срещал с това заболяване. Вече има много проучвания, които показват, че имунизираните имат дори по-малко антитела в сравнение с тези, които са преболедували. Именно затова предлагаме да бъдат признати антителата на всеки, който ги има. Това ще върне справедливостта, защото когато имаш доверие на ваксинираните, трябва да имаш доверие и на неваксинираните, които имат антитела“, категорично заяви д-р Ирена Парунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови