БСП предлага да се отвори Държавният резерв, да се освободят стоки за пазара

OFFNews 26 януари 2021 в 15:43 2261 0

С действията си и с решенията си правителството на Борисов задълбочава кризата, вместо да я решава и то във всички посоки. По отношение на здравната криза – не се справиха, помните, че имаше период, в който бяхме на първо място по смъртност от ковид в Европа. Ваксинационната кампания очевидно не върви – желаещите доброволно да се ваксинират, по прогнозите, които вчера видяхме, ще направят това чак през 2040 г. С действията си, които са некомпетентни, неорганизирани и нямат капацитет да се справят, задълбочават и социално-икономическата криза, за която предупреждаваме от месеци. 

Това заяви в централата на БСП председателят на БСП Корнелия Нинова. 

Тя припомни, че от БСП са предлагали спешни, краткосрочни и дългосрочни мерки: „Имахме и своя алтернативен план за икономиката, но управляващите не чуха нашите предложения.” Вследствие на това, по думите й, днес нито едно от средните предприятия не е получило помощта си от 30 до 150 хил. лева и то от тези, които са кандидатствали, минали са процедурата и вече са одобрени.
„Още не е стартирала кампанията за малките предприятия. Това означава почти година закъснение от първата криза. Докато в Европа се взеха мерки от правителствата още на втората седмица. 30 процента от малките фирми вече са фалирали. Много фирми, които продължават да работят, отчитат намаляване на оборотите си с до 50 процента. Какъв е ефектът от това? Завършихме 2020 година с 400 хиляди нови безработни, а само в началото на януари 15 хиляди нови”, констатира Нинова. 

Тя обърна внимание, че задълженията по кредитите на домакинствата са се увеличили с 6,6 % на годишна база. Жилищните - с 11 процента.

„Това означава едно - увеличена безработица, а в следствие от това и обедняване. Имаме конкретни предложения. Нашият план средносрочен, дългосрочен за промяна в икономиката и изобщо за промяна в управлението на страната - ще работим по него, но сега се налагат спешно няколко мерки, за да спасим българските фирми и производство, а оттам да помогнем на хората да не загубят работните си места и да не се задълбочава обедняването и неравенствата. Казваме го от името на много хора и фирми, с които разговаряме. Настояваме да се вземе централно решение - да не се прехвърля на кметовете - фирмите да не плащат данък сгради и такса смет за този период. Те са затворени, не работят, не произвеждат смет, но имат продължаващи задължения да го плащат”, акцентира Нинова.

Второто предложение на БСП е свързано с българско производство и български стоки – на български хранителни продукти.

„Става въпрос за млекопроизводство, месопроизводство, консервна промишленост. Какво е положението там? Тези фирми и предприятия спират да изкупуват продукция от земеделските производители, защото складовете им са пълни. Спират да купуват мляко от млекопроизводителите. Това означава удар и в частта селско стопанство и земеделски производители, които също ще започнат да фалират. Процесите са свързани и вървят във верига.

Решението, което предлагаме - да се отвори Държавният резерв. Да се освободят стоки от резерва за пазара. Според Нинова тези стоки ще бъдат на по-ниски цени, защото резервът не работи на печалба. Предложението на БСП е резервът да се зареди отново, като се изкупят продуктите от българските производители - така ще се помогне и на тяхната ликвидност, но ще им се даде възможност по веригата те да започнат да изкупуват от земеделските производители. 

Разбира се, да не отварят резерва, за да си правят далавери. Предложението ни е абсолютно принципно и е в подкрепа на българските граждани, които са останали без работа, български производители и родно производство. И днес чухме бодряшки изказвания как 2 милиарда са дадени за икономика. Парите на хората трябва да стигнат до хората. Това, което отпуска правителството, са парите от данъци. Факт е, че не стигат до тях. Вие виждате реакциите и на хората, които изпитват затруднения да си плащат ежедневните разходи”, коментира още Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови