БСП: НАП да запечата паркоматите в София

OFFNews 01 март 2019 в 13:31 4011 1

За незаконни паркомати в София алармираха лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов и депутати от БСП. 

Устройството до храм "Св. Александър Невски" взе левче на народния представител Георги Свиленски и му издаде талон за паркиране, който, по думите му, не отговаря на изискванията за касова бележка. 

Миналата седмица правителството на свое заседание одобри поредния доклад на Съвета за административна реформа, в който ключов проект е каталог с услуги за гражданите и бизнеса, който се нарича „10 епизода от живота“. Не знам кои епизоди от живота е включило правителството в този каталог, но със сигурност знам, че всеки от нас, всеки бизнес, всяко малко и средно предприятие може да разкаже своя епизод от контакта си с държавната администрация”, каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Димитър Данчев. „Със сигурност знам, че малкият и среден бизнес ще запомнят онзи епизод от живота си, в който за пореден път се налага да подменят касовите си апарати и софтуера, с който управлява своите продажби. Оказа се, че не само срокът за подмяната на този софтуер е твърде кратък, но и изискванията са твърде неясни и нелогични, и много често написани така сякаш в България всички сме кръчмари”, допълни Данчев. По думите му от НАП все още не са отговорили на стотици въпроси, свързани с тези изисквания и с неяснотите, които касаят наредба H18.

Георги Свиленски: Искаме да покажем двойните стандарти и двойното спазване на законодателството

„Искаме да покажем двойните стандарти и двойното спазване на законодателството, за да разберат българските гражадани как се пишат и спазват закони от едни хора и как на едни други хора им е позволено да не ги спазват”, това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски. 

По думите му всички търговци са били задължени да си сменят касовите апарати, като са им дадени срокове, които са принудили търговците да предприемат действия, свързани с финансови разходи, за да изпълнят закона. „Няма лошо да се изпълнява закона, но на други хора, този срок беше отложен. Който ходи на среща с премиера, в кабинета или в Банкя, получава отсрочка”, възмути се Свиленски. Той каза още, че не е ясно кой е субектът, който събира парите от паркоматите. По думите му левчето е паднало в касичката, но не е ясно кой ще го вземе, нито кой ще плати данъците. „Защо Столична община, най-големият субект в държавата след Министерски съвет, четвъртият човек в държавата е г-жа Фандъкова, не спазва закона. В отговор от министър Горанов се казва, че паркоматите са длъжни да бъдат по наредба Н–18. Защо това нещо не се спазва?“, попита Свиленски. „По наш сигнал паркоматите в Шумен са запечатани, защо в София те работят незаконно?”, добави той.

Калоян Паргов: НАП да спре паркоматите в София, докато Столична община и ЦГМ не ги приведат в синхрон със закона 

Считам, че това, което се случва е недопустимо, защото Столична община е първа сред всички общини – първа сред равни. Тя е най-богатата община, която задава тона. Ако ние в София не го прилагаме по този начин, какво остава за хората в Шумен, Пловдив, Хасково – навсякъде, където е прието платено паркиране и има електронни устройства. В Шумен случаят е показателен, тогава по наш сигнал тези паркомати бяха спрени от действие. „Настоявам в случая НАП да спре паркоматите в София, докато Столична община и Центърът за градска мобилност не ги приведат в синхрон със закона, който народните представители са приели”, заключи Паргов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови