Quantcast

Процедурата за "Хемус" спира, защото няма пари

OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2016 в 16:42 8094 16

Обществената поръчка за строежа на магистрала "Хемус" се спира заради "невъзможност да бъде осигурено финансиране за изграждането".

Това се казва в съобщение на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), след като днес премиерът Борисов разпореди незабавно прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на магистралата.

Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ вече е прекратила процедурата. Според съобщението строителството е прекратено, защото няма как да бъде финансирано по линия на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“ (ОПТТИ).

"Бюджетът на ОПТТИ по приоритетна ос 2: „Развитие на пътната инфраструктура по основната и разширената трансевропейска транспортна мрежа“ е в общ размер 673 млн. евро. Средствата са предвидени за изграждане на АМ „Струма“: ЛОТ 3.1 от Благоевград до Крупник на стойност 83.5 млн. евро, на тунела при с. Железница – с индикативна стойност 120 млн. евро, на ЛОТ 3.2 – участъкът Крупник – Кресна, за който предстои решението за избор на трасе и неговото остойностяване, на ЛОТ 3.3 – от Кресна до Сандански – 128 млн. евро, както и за изпълнението на фаза 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път – 64 млн. евро", посочват от регионалното министерство.

Според МРРБ реализирането на изброените проекти ще изчерпи напълно наличния ресурс по ос 2: „Развитие на пътната инфраструктура по основната и разширената трансевропейска транспортна мрежа“ на оперативната програма.

В края на миналата година обществените поръчки за строежа на автомагистрала "Хемус" бяха спечелени от консорциуми, предвождани от фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Тогава офертите на победителите надвишаваха почти два пъти прогнозната стойност, а държавата е елиминира от конкурса кандидатите с най-ниските цени.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.02 2016 в 18:51

"Долни, мръсни гадове са онези, които твърдят, че съм спрял процедурата по търга за строежа на автомагистрала "Хемус" заради външен натиск."

"... обадил съм се на финансовия, още утре да бъдат осигурени тиа 800милиона и да бъде открита НОВА процедура!"


"... открита и честна. ПРОЗРАЧНА пред медиите и обществото..."


И това отвратително лайно е още Министър-председател на Родината ни?!
Майко мила!

15.02 2016 в 18:18

На официалния сайт на министерството на благоустройството пише, че спират заради липса на финансиране, а преди малко Бойко вика, че спират заради подозрения за връзки с Пеевски и Златев.

Това не е виц - това са новините от последния час.

15.02 2016 в 18:06

Причините са няколко! Първо, не са се разбрали за парите, които ще гушне треторазрядната мутра, първо са говорили едно, а после е станало друго! Мизата му е навсякъде 25-35%!! В тяхната среда това е нормално, всеки иска да на*бе говола у въздоха!! Второ, не са се разбрали и за парите, които ще отидат за партията, пашата, мишо водката, червената кукумявка, псевдо патриотите, рамадан-нарезан и другата сган, които чакат, като лешояди за мърша!! И трето малоумната мутра се вживя много на вожда слънце от КНДР!! Настъпи доста интереси на Турция, руската сволач, както и на Брюксел, от където чакат да лапнат и зарибят всички!! Не случайно, започна строежа на метрото 3 месеца по-рано, за да може да каже, че е направил две дупки и да гушне малко парички, преди да са го свалили!!!

15.02 2016 в 17:56

А в други медии бащицата пак е представен като спасителя от последна инстанция ,който спирал проекта защото имал съмнеие в баджанака му! Абре каква журналистика ,какви 5 лева,ние сме дъно дори и на 112-то място не сме по свобода на словото!

15.02 2016 в 17:33

Добре, че вдигнаха цените на винетките!

15.02 2016 в 17:30

Другарю помагач с руско име, да беше направил просто Ctrl+C и после Ctrl+V. Толкова ли е сложно?
И бидейки такъв капацитет да запитам и вас - беше ли осигурено финансиране преди провеждането на конкурса? Ако отговорът е "Не", кой и защо позволи и въведе в заблуждение участниците в този конкурс? Нататък - кой позволи изобщо да се стартира конкурс, за който изначално е липсвало финансиране?
Ако древните египтяни я баха карали по този сбъркан и опорочен начин и досега нямаше да има пирамиди. Щеше да има само спечелили конкурси за изграждането им.
Сега живо ме интересува, ще има ли наказани за този конкурс, защото провеждането му без осигурено финансиране е закононарушение по смисъла на изискванията за провеждане на такива търгове.

15.02 2016 в 17:21

Тоест - търговете са си съвсем наред и Шиши ги спечели честно, ама нещо няма мангизи....

Следващият път кажете че ще струва не един, а два милиарда.. може пък по-лесно да се намерят пари...

15.02 2016 в 17:19

Тия дето искат официален линк - отваряте сайта на регионалното развитие и съобщението е най-отгоре.

Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ прекрати с решение № ОП-32-РШ-007/15.02.2016 г. процедурата за избор на изпълнител на строителството на ЛОТ 1 и на ЛОТ 2 на автомагистрала „Хемус“ поради невъзможност да бъде осигурено финансиране за изграждането им по линия на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“ (ОПТТИ).

15.02 2016 в 17:16

Бе не бойте се бре, КОЙ е добряк, той ще я довърши без пари, в ползу роду!

15.02 2016 в 17:15

навсякъде пишат

Може ли линк да се осведомим?