Процедурата за "Хемус" спира, защото няма пари

OFFNews 15 февруари 2016 в 16:42 9039 16

Обществената поръчка за строежа на магистрала "Хемус" се спира заради "невъзможност да бъде осигурено финансиране за изграждането".

Това се казва в съобщение на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), след като днес премиерът Борисов разпореди незабавно прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на магистралата.

Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ вече е прекратила процедурата. Според съобщението строителството е прекратено, защото няма как да бъде финансирано по линия на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“ (ОПТТИ).

"Бюджетът на ОПТТИ по приоритетна ос 2: „Развитие на пътната инфраструктура по основната и разширената трансевропейска транспортна мрежа“ е в общ размер 673 млн. евро. Средствата са предвидени за изграждане на АМ „Струма“: ЛОТ 3.1 от Благоевград до Крупник на стойност 83.5 млн. евро, на тунела при с. Железница – с индикативна стойност 120 млн. евро, на ЛОТ 3.2 – участъкът Крупник – Кресна, за който предстои решението за избор на трасе и неговото остойностяване, на ЛОТ 3.3 – от Кресна до Сандански – 128 млн. евро, както и за изпълнението на фаза 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път – 64 млн. евро", посочват от регионалното министерство.

Според МРРБ реализирането на изброените проекти ще изчерпи напълно наличния ресурс по ос 2: „Развитие на пътната инфраструктура по основната и разширената трансевропейска транспортна мрежа“ на оперативната програма.

В края на миналата година обществените поръчки за строежа на автомагистрала "Хемус" бяха спечелени от консорциуми, предвождани от фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Тогава офертите на победителите надвишаваха почти два пъти прогнозната стойност, а държавата е елиминира от конкурса кандидатите с най-ниските цени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!