Борисов обвини ДСБ, че са "убили" кандидатурата на Плевнелиев за втори мандат

OFFNews 21 октомври 2016 в 16:40 15840 9

На брифинг след заседанието на Европейския съвет в Брюксел премиерът Борисов обвини ДСБ, че са "убили" кандидатурата на Плевнелиев за втори мандат и че "са идеалните за БСП и ДПС в управление".

Лидерът на ГЕРБ каза, че кандидатурата за втори мандат на Плевнелиев е била „убита“ от настояването на „колеги в коалицията“ да се разграничи от ГЕРБ и да се яви като независим кандидат, и то без да са коментирали темата със самия президент.

„Ако не беше тази истинска провокация, аз щях да стоя и зад втори мандат за него. Съжалявам, че там ни проиграха с много хитър и техничен ход“, твърди Борисов.

Премиерът определи мандата на президента Росен Плевнелиев като добър, но и труден.

„Мандат, който няма нищо общо с президентите преди него. Той прави няколко служебни правителства във време на финансова криза, във време, когато конфронтацията в България, заради експеримента Орешарски, беше чудовищна. Той се справи много добре, но като всеки човек и той допуска грешки, каквито и аз, може би и по-големи, допускам”, каза Борисов.

Излаз към властта за ДПС и ДОСТ

По думите му, ДПС са поели отговорността си за Орешарски и са постъпили по-честно, заставайки зад него.

„Нека да мине първият тур. Ние сме казали, че на втори тур, ако има такъв, ще положим всички усилия, защото ще има вече двама кандидати, да търсим максимално голяма подкрепа от всеки български гражданин”, заяви още Борисов и посочи, че тогава пак ще бъде решение на ДПС или ДОСТ кого да подкрепят.

„Ако аз бях на тяхно място, щях да подкрепя тези, през които ще имам излаз към властта след това. Така бих постъпил. Защото всяка една партия, с изключение на ДСБ, се бори да управлява. Само те се борят да са истинска опозиция. Те са идеалните за БСП и ДПС в управление – те не се борят за тяхното място, за това да управляват и да правят политики, а да бъдат коректив. Малък, но гласовит. И там да си стоят. Ние не искаме това. Ние не искаме да ги допускаме на власт и затова най-вероятно на втория тур ние трябва действително да се опитаме да съберем максимално гласове и от център-дясното и от по-прогресивните хора вляво и разбира се, тези, които не искат онзи модел да се повтори“, заяви Борисов.

„Неслучайно казах: състезанието на партиите са изборите – дали за президент, кмет, общински съветник. Затова толкова не ми е приятно като някой каже „независим“. Какво значи независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет? Кой му плаща кампанията – партията ли? Ако му плаща партията, значи не е независим? Игра на думи, която цели да заблуди хората, но те вече не се заблуждават“, допълни премиерът.

„Помните в мандата на БСП как го представяха Орешарски – експерт, финансист, затова е премиерът на БСП. И всички ставаха и му ръкопляскаха в залата, помните ли? Сега изведнъж друго започват да казват, сега друг независим ще търсят. Ако след няколко месеца Радев е президент, може по същия начин да кажат: „Чакайте, от инициативния комитет надделя еди коя си група и вече си е техен“, коментира Борисов.

Нито митинги, нито стачки, нито вотове

„Виждате какви събития настават в света и ние трябва да мислим за единството на нацията, за политически консенсус по много важни въпроси. Предстои ни Председателство на Съвета на ЕС. В Словакия са се разбрали политическите партии по време на председателството – нито правят митинги, нито стачки, нито вотове. Просто, за да може нацията да се представи добре, а на нас това ни предстои само след една година. И ако така продължава с конфронтацията, никак не е добре“, каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

9

Black Hex

24.10 2016 в 12:26

Йончев, докога ще го търпим това гнойно животно с ник на порногелой във форума? Плаща ли си за гарантирано присъствие?

- - -
За чист и нормален форум!
Не на лъжеца с 2 акаунта
Ba4uKiko https://goo.gl/Bp4Ivs

18551

8

Нострадамус

21.10 2016 в 19:05

БорисоFF Може да лъже целия народ за известно време. Може да лъжеш част от народа през цялото време. Но не може да лъже целия народ през цялото време. — Ейбрахам Линкълн България е прекрасна страна, която трябва да се гордее с историята си и Великите си герои и това, че има хора за които далаверата и собственото благополучие стои над всичко не трябва да сломи духа ни. Въпросът КОЙ доведе народа до положението да бъдем най бедната държава в ЕС с 1,5 милиона живеещи под прага на бедността стои отворен.... Ще дойде време и те ще си платят за всичко!!!

18551

7

Нострадамус

21.10 2016 в 19:05

На тоя лумпен, който всеки час генерира по няколко престъпления срещу България, все някой му е виновен : Русия, ЕС, Тройната коалиция, Орешарски, Станишев, дъжда, вятъра...

26179

2

ELPIDA

21.10 2016 в 17:04

"Борисов обвини ДСБ, че са "убили" кандидатурата на Плевнелиев за втори мандат"

Пак си намери дежурен по вина...
Изми си ръцете...ама Пилат Понтийски не е имал шлифер!