Борисов: Не вземаме обратно мигранти! Преди да се съгласим, трябва да направят затвори

OFFNews 24 юни 2018 в 22:05 10034 2

Снимка БНТ

"Категорично против съм да бъдат връщани мигранти в страните на първата им регистрация. Меркел може да поиска това, когато външните граници са надеждно затворени. Тоест ако на Гърция, на България ѝ трябват още 100, 200 млн., осигуряват се тези пари. Не ни стигат хора, осигуряват се. Не стигат кораби, осигуряват се. Тогава границата е 100% гарантирана. А не сега да поискат да вземем обратно 60 хил. души. Естествено, че няма да се съгласим! Преди да се съгласим, трябва да направят затвори, за да има къде да ги държим."

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. Той излезе преди края на срещата за кратко и отговори на въпроси на български репортери, отразяващи на място извънредната среща на 16 европейски лидери, включително на България, по въпроса за мигрантския въпрос.

За началото на срещата той заяви:

"Мога да кажа, че всички до един заявиха, че България е свършила много работа по време на председателството си именно в придвижването на темата с миграцията. Успели сме да намерим необходимите компромиси и, разбира се, върху това да се надгражда.

Получих лични поздравления и от президента Макрон, и от новия италиански премиер Конте, и от Алексис Ципрас, и от много други колеги за това, че така построена като конструкция, темата миграция може да бъде решена, и то в сравнително кратко време".

Предложението на Борисов е да бъде продължено финансирането за външните граници, каквито са България, Гърция, Италия, и да бъдат създадени изнесени центрове, извън границите на Европа, където освен медицинска и образователна, да се предоставя и юридическа помощ, "така че да знаят, че няма да бъдат посрещани в Европа така, както си представят и да се прекрати това масово тръгване оттам и откъде ли не".

Борисов заяви още, че европейските лидери са оказали изключителна подкрепа на България за споразумението ѝ с Турция. Един от подкрепилите го бил френският президент Еманюел Макрон. 

"Макрон абсолютно ме подкрепи за изнесените центрове. "Много ти е добра позицията, подредена, издържана и много реална. Ти го направи така че видяхме как става. Имаш споразумение с изнесен център в Турция, имаш добре защитена граница, ето!"

"България показа как трябва да бъде решен въпросът - продължи Борисов. - Не на теория, на практика. А сега всяка от държавите да го направи и въпросът е решен."

На въпрос защо след като всичко е толкова ясно и сме пример, не всичко е решено, той отговори, че "водата под брюкселските мостове тече по-бавно".

Той коментира и задочния спор с Корнелия Нинова, провокирани по-рано днес от нейно интервю.

"С цялото си уважение към нашата опозиция, не е коректно така да се говори. Използвам най-меките думи, за разлика от  тези, които те използват. Когато говорихме за релокацията, нека си спомнят - и на графиката се вижда, че 2014-а, 2015-а, 2016-а са минали над 40 хиляди по времето на Орешарски, после и по наше време като управляващи, защото тогава нямахме ограда, нямахме защита, нямахме реакция. Помните, че пращахме полицаи от вътрешността на страната, нямахме закон армията да участва. Просто цяла Европа, в това число и България, бяхме неподготвени за тази вълна. Те започнаха, ние доизградихме над 230-240 километра заградителни съоръжения. ЕС даде 150-160 млн. евро за границата и всичко останало.

Така че тогава по темата релокация ние бяхме от страната, която я искаше. Я си представете това, което в момента се прави - граница в Австрия, граница в Германия, Унгария, изведнъж вътрешният кръг се загради и дойдат няколко милиона в България, Италия, Гърция. Нямаме релокация и те остават там.

Ние бяхме тези, които тогава казвахме: "Ще скъсаме оградите и ще ги пуснем към Сърбия и Австрия, ако вие не ги вземете".

Тогава, когато децата се даваха в моретата и трупчетата им ги даваха по вашите телевизии, тогава Ангела Меркел каза: "Елате, не можем да оставим хората да се давят в морето".

...

Ако тя не беше казала "Елате!", те щяха да са още в България. 60 хиляди са минали през границата и са отишли в Германия през България.

...

Тогава релокацията беше в наша полза. Сега, понеже наводнихме тези държави, те също под натиск, казват "Да, де, ама да върнем една част по тези държави на произход". Затова направихме това предложение - затваряме границите, пращаме в трети страни.

...

Нека бъдем честни - ние всички, Гърция, България, Италия пуснахме заедно мигрантите да отидат в Германия. Не си спазихме ангажимента като външна граница. Нали така?"

Думите на премиера отново предизвикаха реакция. Чрез официалния си профил във Фейсбук Корнелия Нинова заяви:

"Чухте ли какво заяви премиерът Борисов току-що на срещата на европейските лидери по въпросите на миграцията? Той каза, че ние сме пропускали мигрантите и щом те се намират в Европа, значи са минали през България и Гърция. Това е невероятно. Та нали до днес твърдеше, че ние пазим най-строго европейската граница и получи милиони за това. Той призна, че е лъгал, опроверга собствените си думи и потвърди нашите, че границата ни е пробита и сигурността застрашена. Защо Борисов взе този завой? Какво ли ни чака до края на срещата?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

2

Azarael

25.06 2018 в 10:29

До Новак
Това че Тиквопитека като някой селски тарикат най-сетне
успя да проумее че БАБА МУ в най-скоро време ще изхвърчи
от политическия живот на Германия и там ще задухат
други ветрове като в Австрия и Италия , които ще сложат
край на 10-годишното му царуване у нас !
Но Макрон е такава "Ротшилдска чифутска змия"
че човек трябва да бяга от него, защото
пред него може да му се усмихва и да го хвали за пред
медиите, а зад гърба му ...да му забива ножа !
Сега скоро ще видите резултатите от тяхната "дружба" ,
когато нашите комунистически "перачи" собственици
на транспортни фирми ще го отнесат . . .четириглав !

20699

1

Новак

25.06 2018 в 06:14

Тиквун май си намери друг покровител и е на път да изостави Меркел. “Макрон това каза, Макрон за онова ме похвали” - за този тиквеник най-важното е някой силен човек да го похвали (погали по главата). Явно си е направил сметка, че Меркел вече е бита карта и й би шута.
Боко усети, че Макрон е силен и сложи наколенките.
А по въпроса за мигрантите, както добре знаем, след като е преспал Тиквун вече може да има друго мнение.
 
X

Подкастът на OFFNews