Борисов кани на преговори всички партии. Темите са войната, еврозона, инфлация, енергетика

Имената на министрите и новия премиер ще се решат след преговори, които ще се модерират от хора като Росен Плевнелиев и Соломон Паси

Ружа Райчева 04 октомври 2022 в 12:53 9631 19

Бойко Борисов

Снимка Стопкадър Фейсбук

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще инициира преговори с всички парламентарни партии за съставяне на редовен кабинет, обяви той на брифинг днес. Преговорите ще се водят от експерти като президента Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси по модела от 90-та година.

"Аз не зачерквам никого. (...) Вариант, в който ГЕРБ с ДПС, Янев или "Възраждане" да управлява, при положение че сме най-праволинейната евроатлантическа партия - не виждам. Само че не виждам и друг вариант. А войната е тука, аз съм загрижен", обяви Борисов на първия си брифинг след парламентарните избори за 48-ото Народно събрание.

Преговорите ще са по две основни теми - войната в Украйна (респ. евро-атлантическата ориентация на България) и финансовата тема (тук той включи и инфлацията, еврозоната, енергетиката).

Имената на министрите и новия премиер ще се решат след тези преговори, ако има съгласие по горните теми, заяви Борисов.

Той разказа как негови приятели го упрекват, че не е излязъл възторжен в нощта на изборите. Бившият премиер обяви победата на ГЕРБ за триумф, но подчерта, че винаги е мислел какво следва след изборите за държавата. 

"Затова ще предложим както беше 90-те - контактна група, преговарящи екипи. Ще поканим хора с безспорна репутация и най-важното - с антипутиновата теза - нека те проведат кръга от преговори като модератори между политическите партии. (...) Като се върнат тези екипи след 1-2 седмици и кажат дадени приоритети, за които са съгласни тази и тази партия - след това казваме: "Давайте министрите и гласуваме правителство". Само това е решението за мен. Всички останали приказки са на хора, които не си обичат народа", обяви той.

Той посочи бившия президент Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси като примери и уточни, че в контактната група ще има представители на ГЕРБ, не само експерти. Според Борисов ГЕРБ формулировката "национално или експертно съгласие" за тези преговори не е точна. "Не е дори коалиционно съгласие. Защо дори с "Възраждане" имаме въпроси, за които сме на едно мнение", обясни той. 

"Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер", каза още Борисов. 

За победата на ГЕРБ

Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ са победили противниците си със "собствените им машини и назначения". Призова останалите политически формации "да си помислят и да си представят" как ще изглеждат нещата след 2-3 месеца, когато "ще върлува войната и няма да е така топличко през зимата".

"Нас ни вълнува народът. Другите да кажат - себе си ли обичат повече, Путин ли, или българския народ!", каза Борисов. Той обяви, че ще подкрепи идеите на "Продължаваме промяната" в социалната сфера, стига те да посочат конкретни мерки:

"Нека ни кажат точно за какво са. А не: "Ние сме за Бойко Рашков срещу Гешев". Реформа, в която фигурират имена, не е никаква реформа. Ние искаме реформа, която така да се проведе, че няма да значение кое е името."

Според Борисов избирателите не са дали правото на никоя формация да управлява самостоятелно . "Народът каза: "Стига сте враждували, намерете начин, защото всички избиратели страдат еднакво", каза той.

Борисов посочи, че бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който е водач на листата на ПП в Перник, е загубил с двойно по-нисък резултат от ГЕРБ. "Размахваха го толкова много време, защото мислеха, че е победител, а ГЕРБ има двойно по-силен резултат, така че и тази създадена от тях илюзия изчезна." 

Изгубен вот

Бойко Борисов смята, че ГЕРБ са изгубили част от вота си заради техническа формалност при гласуването с машините. Той каза, че "не му се вярва" близо 70 хиляди души да са избрали опцията "Не подкрепям никого" доброволно. Според него голяма част от тези хора не са успели да гласуват, защото са се объркали при отиването на следваща страница в списъка с партии.

"Много хора, които не са ни намерили, са го натиснали и така се е получил отказът. Много хора от моята партия ми казаха, че така са направили", заяви лидерът на ГЕРБ. 

Завещанието на "Продължаваме промяната" 

Борисов подчерта, че решенията на тема финанси, икономика и енергетика минават през решения на Народното събрание.

"Колко е ужасно това, което ни завеща "Промяната". Вчера пак поискаха 200 милиона дълг. Държавата изглежда отвратително - и за международния и вътрешен пазар, няма пари в хазната. (...) Откъде идва това самочувствие на Асен Василев, когато е загубил изборите? Казва: "Нека ГЕРБ да дойдат и да оправят държавата." Той знае в какво състояние е оставил държавата. И аз го знам - то е крах, а идва зимата, социалните помощи чукат на врата", каза още лидерът на ГЕРБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

19

Ivan

04.10 2022 в 18:49

Поведение на махленски шмекер! Дайте да се разбЕрем, идат едни пари от Европа-и за мен ще има и за вас ще останат. Ако ни хванат- видехте ли с какви се коалИрах! Аз си немам нищо, освен колибата у Банкя!! Сирак сиромах съм бате. Искаше власт-ето ти я! С ДПС-то и Копейкин-управлявайте както го можете! Последствията ще теглим всички, включително и избралите ГЕРБ, но х...я ще теглите вие, трите партии. Шайката ГЕРБ краде 12 години, на всички нива! ДПС-то -от както го създадоха, повече от 30 годин! Дръндарският циганин си го каза в прав текст: "В Булгаристан аз раздавам порциите!" Порциите от какво, на кого? Колко цигани гласуваха за ГЕРБ?

5827

18

pisnamiotmutri

04.10 2022 в 18:00

Купил си избиратели и заявил, че има претенции към другите партии. Къв си ти бе дядка ненакрал се! Руско-турски лакей.

2073

17

Johnny B Goode

04.10 2022 в 17:35

Какво има да преговарят и да се консултират?
Той Боко знае и може всичко. Нали като го изберат бензина с два лева надолу, газта тече по улиците, магистрали от Горно до Долно Уйно след две седмици.
Да почва да управлява, кво се офлянква.

75

16

230 млрд баксов

04.10 2022 в 17:11

Защо липсва темата за корупцията, защото наглата мутра иска да краде!!!!!

-1655

15

ob1

04.10 2022 в 17:08

И тук ли се изцвъка, сашке? Абе много пишеш, но избягваш да отговориш кой ще е партньор на тиквата. Хайде не се срамувай, всички знаем, че сте доганова снаха :)

3650

12

ImBlack

04.10 2022 в 15:49

Къде е темата за корупцията, тази същата, която построи Руско-Турски поток през България, в ущърб на националните, натовските и европейските интереси при съвсем категоричн доклад от ДАНС по темата?
Корупцията, която убива стотици по пътищата всяка година заради калпава настилка, неравности и липса на маркировка!
Корупцията, която удавя села заради сеч и неподдържани язовири, дерета или калпави ремонти.
Къде е темата за независимостта на съдебната система и прокуратурата, която е причината за корупцията и безнаказаността ?

12073

11

IvanofRumen

04.10 2022 в 15:30

Първо разследване на престъпленията ти, твоите и на много други от герб и тогава преговори. Канил бил, а когато свалихте правителството, защо не преговаряхте. Нали сте най - знаещите и можещи, управлявайте, защо търсите подкрепа в некадърниците по думите на "евроатлантика" Шах, шах и мат за тиквата.

-5489

10

Мазния Паси, който искаше американски атомни бомби в България и неадекватния президент, който си слагаше за фон американските планини или ходеше на тайни преговори с ЧЕЗ, когато народа беше на улицата против ЧЕЗ.