Борисов: 3-4 дни украинският външен министър се върти като сираче из парламента

"Аз не мога да разбера какво значи техническа помощ за защитни средства, то и кондомите са защитни средства"

Йорданка Веселинова 21 април 2022 в 17:34 12524 6

Снимка FB/ Бойко Борисов, стопкадър

"Три-четири дни министърът на външните работи на Украйна г-н Кулеба се върти като сираче из парламента", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията.

С това си изказване той критикува народните представители, които не поканиха украинския външен министър Дмитро Кулеба да говори от трибуната на Народното събрание в рамките на визитата си у нас.

"Депутатите днес се занимаваха с всичко друго, но не и с важното за българите," допълни Борисов и отново отправи критика - този път заради неразгледаните проекторешения за военна помощ за Украйна:

"Днес ги предадоха за 30 сребърника, на Велики Четвъртък."

Бившият премиер коментира и предложението на ПП за техническа помощ за Украйна така:

"Аз не мога да разбера какво значи техническа помощ за защитни средства, то и кондомите са защитни средства."

Борисов направи сравнение между публикацията на Кирил Петков във фейсбук и изказването на украинския външен министър Дмитро Кулеба от кулоарите на Народното събрание. По думите му българската позиция е лицемерна, а правителството не може да взима решения и именно затова бави решенията за Украйна, които могат да бъдат приети и без намесата на НС.

Борисов повтори, че ГЕРБ дава всичките си депутати в подкрепа на гласуването да се изпрати военна помощ на Украйна, но въпреки това решение не се взима.

"Защо стоите, защо се унижавате?" - обърна се той към "Демократична България", индиректно призовавайки ги да напуснат коалицията и допълни: "Г-жа Нинова е много по-мъж от Вас, тя неслучайно ми казваше "да се разберем като мъже."

Борисов цитира и изказване на Нинова от началото на месеца, когато тя заяви, че левицата няма да подкрепи предложения за военна помощ:

"То вече всичко е червено, не разбирам как на червеното червените линии се виждат(...) какви червени лини, кой ще напусне тази сладка коалиция."

След това лидерът на ГЕРБ упрекна депутатите, които днес излязоха в 10-дневна ваканция, без да са приели нито предложенията за изпращане на оръжията за Украйна, нито мерки за справяне с инфлацията и високите цени на стоките.

Христо Гаджев пък цитира отговор от Корнелия Нинова за продадените от България оръжия. От отговора ѝ става ясно, че от 20 февруари до 13 април България е продала оръжия на държави от НАТО на стойност 316 млн.евро. За същия период през 2021 продадените оръжия са на стойност 117 млн. евро. Гаджев коментира, че Нинова е успяла да утрои износа на оръжия и иронично отбеляза, че тя "изпълни петилетката за четири".

Десислава Трифонова от ГЕРБ пък критикува Даниел Лорер, който не изпраща отговор на въпрос на парламентарната ѝ група за договора за електрически автомобили, сключен миналата година от Кирил Петков - тогава министър на икономиката. Трифонова прогнозира, че това е "далавера за 40 млн. лв." Тя твърди, че договорът не отговаря на изискванията на Закона за обществените поръчки и европейски директиви. По думите ѝ липсва и механизъм за контрол, което също е в разрез с нормативните уредби.

Трифонова коментира и казуса с меморандума - тя цитира разследването на BIRD, според което Gemcorp е инвеститор в руска компания за батерии заедно с банкер на Абрамович и съветник на Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6620

6

mmdimitrov

22.04 2022 в 02:40

Тоя отдавна трябваше да е свършил, в плитко изкопана дупка нейде из Витоша. Тоест, поредното доказателство за липсата на Бог (дори и някакъв извратен да е) - ако имаше такъв, Тиквун пък нямаше да го има...

5827

5

pisnamiotmutri

21.04 2022 в 19:35

3-4 дни т.е. втори ден. А иначе с отлагането на ПП заради сложната коалиция ГЕРБ успяха да присвоят темата и да сложат нова маска. Много слаби ходове от страна на управляващите. Пореден пример, че нямат сили да се противопоставят на мафията.

2910

4

ivenco

21.04 2022 в 19:33

Ако не беше построил турецкия паток, щях да му повярвам че страда за Кулеба. Великия патокостроител тиквоний. :)

10298

3

AntiZ

21.04 2022 в 18:02

И това го казва точно този, който завъртя крана на руската газ, рамо до рамо с касапина, онзи смахнат сърбин и още по-смахнат турчин! За нула време построи тръба с наши пари за да заобиколи Украйна. На това му се вика гьонсурат! Престъпник!

75

2

230 млрд баксов

21.04 2022 в 18:00

Десет години този путлерски ибрикчия, нарочно не направи газовата връзка с Гърция, затова сега сме на 100% зависими
от марОдеРоКасапИя.

3767

1

Име на профила

21.04 2022 в 17:39

Накъде върви държавата, когато в малодушието си оставят буци мутрата да бъде прав, докато им говори стандартната контра...