Военната помощ за Украйна: 'Да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми'

Мая Младенова 21 април 2022 в 14:10 5635 6

Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков публикува във фейсбук изявление за позицията на правителството относно предоставянето на военна помощ на Украйна.

Петков признава, че коалицията е на кръстопът, защото двама от коалиционните партньори, ДБ и БСП, поставят взаимно изключващи се "червени линии". В същото време, по думите му, ситуацията се усложнява от развръзката с втория блокиран в украински води кораб с български моряци - "Рожен" - и с кораба "Царевна", който все още е до Мариупол с петима души на борда.

"По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат. От другата страна, имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна... И тук сме изправени пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори", се казва в позицията.

Тя припомня и за намиращите се в украински води български моряци на "Царевна" и "Рожен", намеквайки, че решението за предоставяне на оръжие може да повлияе на безопасността им:

"Едновременно с това, в момента има 1 български кораб в руски ръце, и 1 български кораб – в украински. С български граждани на борда. Това са български животи."

Призовава се за успокояване на политическото говорене, но не коментира как ще балансира между "червените линии" на коалиционните си партньори:

Време е да загърбим политическото говорене, време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила.

Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България.

БСП категорично заплаши, че излиза от правителството, ако България даде оръжия на Украйна. Демократична България, от своя страна, твърдо настоява да изпратим военна помощ, макар да не е обявила, че това е условието ѝ за запазване на коалицията.

Кой говори?

Горната позиция се появи почти едновременно в официалния профил на премиера във фейсбук, в профила на говорителя на кабинета Лена Бориславова и в редакционните пощи на медиите в един и същ вариант.

В профила на Петков позицията изглеждаше като негово лично изказване, в профила на Бориславова – като изказване на говорителя на кабинета.

В прессъобщението до медиите текстът бе обозначен като позиция на „Продължаваме промяната“ – без уточнение дали това е позиция на новоучредената партия или на парламентарната група.

Публикуваме цялата позиция без редакторска намеса:

След година на политическа нестабилност и 2 неуспешни опита за съставяне на кабинети, сме изправени пред необходимостта да работим в сложна четворна коалиция. Това беше решението на българските избиратели.

По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат.

От другата страна, имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна.
Къде сме ние:

- В момента България оказва помощ на над 90 000 украински жени и деца, които са принудени да напуснат своите домове и близки заради Руския агресор;

- В момента България помага на Украйна с хуманитарна помощ;

- Българското правителство изпрати всички количества каски и жилетки за защита на украинското население, свободно налични в нашите запаси;

- От самото начало България е силен глас за Украйна в Брюксел и пред международния наказателен съд в Хага;

И тук сме изправени пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори.

Едновременно с това, в момента има 1 български кораб в руски ръце, и 1 български кораб – в украински. С български граждани на борда. Това са български животи.

- Ако искаме да проведем успешно спасителна операция за нашите съграждани, трябва да имаме единна позиция.

- Ако искаме да продължим да оказваме хуманитарна помощ и да разширяваме своята подкрепа за Украйна, трябва да имаме единна позиция и възможност за взимане на отговорни управленски решения.

- Ако искаме да дадем стабилност на всеки българин в условията на криза, трябва да имаме единна позиция.

Време е да загърбим политическото говорене, време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила.

Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България.

Осъзнаваме тежестта на историческия момент, но от ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР и полезно говорено. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират.

ПП ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор. В настоящия момент ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединим около единна позиция.

Защото съединението прави силата, а не разделението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

6

редовно четящ

21.04 2022 в 17:46

Някои маркират червени линии, а други лъснаха с червен з@ник.

14469

5

случайно прочетох

21.04 2022 в 17:05

Петков, понякога трябва да се взимат тежки решения!
Трябва да помогнем на Украйна и сега, и след края на войната.
Корнела не е пример за почтеност и безкористност и трябва да си ходи!

8026

4

Mart Pen

21.04 2022 в 14:57

За да има промяна и вървим напред, трябва да скъсаме със сантиментите от миналото, които очевидно ни спират. България трябва да излезе от зоната си на политически конфорт и да заеме страната на свободата и правото!

Не бива да позволяваме една партия да държи цял народ като заложник вече толкова десетилетия. Събитията от полседните седмици само потвърдиха зависимостта ни от Изтока, и че в страната все още има про-Източни интереси, които ни носят свободно по течението...

България да подаде ръка на Украйна и предостави нужното военно оборудване. В противен случай, това ще е една голяма срамна черна точка в съвременната ни история. Вече ме е срам...

-60

3

офф бее

21.04 2022 в 14:50

И щото да не прекрачваш червени линии, ще помогнеш на путин, така ли безгръбначно! Айде оставка и да идват копейкин, комунистите и герб. Барем я разсипят тая държава до голо и да почваме начисто...

10298

2

AntiZ

21.04 2022 в 14:22

Ако децата ти или родителите ти живееха в Херсон, Николаев или Харков, Кириле, да те видя тогава пак ли на такъв "балансьор" щеше да се правиш или щеше да се изнесеш с 200 към Канада? Типично поведение на комсомолски активист.

10298

1

AntiZ

21.04 2022 в 14:17

Позиция на кариерист, за който оставането на власт на всяка цена е по-важно от подкрепата за спасяване на хиляди човешки животи от едни касапи. Жалка картинка си, Кириле!
 
X

Да помогнем на украинските деца!