Бойко: Братска Русия продава на братска България най-скъпия газ в Европа

Нели Чолашка 08 май 2014 в 12:08 10900 14

Бойко Борисов

"Категорично сме за европейски енергиен съюз, защото братска Русия продава на братска България най-скъпия газ в Европа. Ако има енергиен съюз, ще имаме по-ниска цена на газа".

Това обяви днес в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Винаги съм казвал, че България има огромни източници на газ. В Северна България, около Червен бряг, има огромни находища на шистов газ. Рано или късно, технологията на шистов газ ще стане такава, че няма да е опасна за околната среда и България ще има повече енергия, отколкото държавите в Европа. Огромни количества газ има в Европа, коментира още Борисов.

Задочният спор между Борисов и енергийния министър Драгомир Стойнев относно проекта "Южен поток" продължи и днес.

По време на празниците между 1 и 6 май Борисов обвини управляващите, че преди година са заварили едни тръби като старт на проекта, а в момента тези тръби ги няма.

"Кажете на г-н Борисов, че газовите тръби са под земята", отговори му вчера Стойнев, което предизвика ответната реакция на бившия премиер днес:

"Г-н Стойнев е толкова приятен човек. На Станишев първите копки и заварки са му такива, че може само човек да го разсмеят, както третата първа копка за "Белене". Помните преди една година правиха първа заварка, защото заварка стои по-готино. Отишли да правят заварка, взели тръби назаем от "Булгартрансгаз", сложили тръбички една до друга и заварили, за да кажат, че са почнали, преди една година, без да имат договор, без да имат нищо. И те понеже са под наем са ги върнали тръбичките. И този Стойнев ми обяснява, че те били под земята - ми кат се подпише договор за Южен поток, да изкопае канавката, да се положат тръбите, тогава ще го обявиш бе човек. За какво ходиш да правиш заварки, правете си заварки в партията и без друго там се заверявате непрекъснато, какви заварки ще ми правите насред поле една година преди да имате договор и нямат още договор. И той ми дава акъл, че били под земята. Г-н Стойнев, ще изкопаеш една дупка, ще сложиш вътре тръбите поне да изглежда малко по-достоверно, ако са под земята. Аз съм напрали 43 км. тунел за метро, мога да ви направя и един тунел за газови тръби само питайте".

Той уточни, че ГЕРБ е 100% за „Южен поток”, но при спазване на европейското законодателство. Борисов обясни и какво е европейско законодателство - „това е възможността и български газ да тече по тръбите на „Южен поток”.

Защо не се съгласяваме с това? Какво против имаме? Не е ли това наш национален интерес?”, попита лидерът на ГЕРБ.

Попитан за срещата на Пламен Орешарски с представител на ръководството на ЕВН, Бойко Борисов заяви:

"Този парламент действително загуби всякакъв смисъл да съществува. Какво по-естествено от това, Орешарски да се срещне с австрийска компания – нали всеки инвеститор, всяка голяма компания, като дойдат, искат да се видят с първите мъже или жени в държавата. Особено, когато има такава тежка политическа конфронтация и нестабилност. Така че е нормално и Орешарски да се вижда, и президентът, и аз, и всеки, който по някакъв начин има отношение към привличане на инвеститори. Евтиният ПР, евтината предизборна кампания, БСП и тази пародия, която превърнаха днешните управници в нея”.

Той коментира и предизборните клипове на БСП:

"Снощи за първи път гледах клиповете им – голям срам е било, голям смях. Някакви боксьорчета си бият крошета. Станишев не знам дали вече се изявява като боксьор или фехтовач - да се боцкаме със сабите. Такъв срам, такова падение на БСП не съм си представял, че един ден може да дойде".

На въпроса цената на тока трябва ли да се повиши отговори Вежди Рашидов, който в този момент се оказа до Борисов. Той разказа виц: "Попитали радио Ереван дали се очаква режим на тока, а то отговорило - режим ще има, ток няма да има".

Много хубав виц, по-ясно няма какво да ви отговоря, коментира лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов един от големите проблеми е, че управляващите се готвят да загубят арбитражното дело в Париж за проекта "Белене". Това са 1.8 млрд. евро - 3.6 млрд. лв.

"Умишлено водят това дело към загуба. Тези пари ще ги загуби НЕК, която е 100% държавна и всички българи ще се бръкнем за тези пари. И както пише в опорните им точки, после ще кажат, че ГЕРБ бил виновен.

В същото време, една година Станишев и компания не подписват договора за "Белене", защото ако го подпишат, няма да има дело. Веднъж ни караха да правим референдум, втори път платихме 14 млн., обещаха, че ще правят "Белене". Ако подпишат днес за "Белене", отпада арбитражът в Париж", смята бившият премиер. 

Бойко Борисов беше подканен да се изкаже и за и поведението на руския президент Владимир Путин и неговият коментар беше:

„Президентът Путин отново си изигра картите най-добре от всички. Той на няколко пъти удържа много добри победи. Когато трябваше да бъде смирен, беше, за да се проведе олимпиадата в Сочи. Преди отстоя интересите си в Сирия, сега в Украйна. От вчера това, което чувам, че си изтегля войските от границата, съм убеден, че на президента Путин война не му е нужна, защото всеки, който познава Украйна, с нейните 50 милиона, знае колко пари трябват за там. Давам си сметка, че ЕС и Русия са на едно мнение. Европа война не може да понесе. След тази тежка финансова икономическа криза, една подобна военна авантюра, ще е пагубна и за Русия, и за ЕС. Убеден съм, че всички си дават сметка. За разлика от другите управници, президента Путин е идвал и при мен, разговаряли сме по телефона. Винаги съм отстоявал позициите си. Затова спрях „Бургас – Александруполис”, АЕЦ "Белене", защото не бяха изгодни за България. Но с две ръце казах, че ще подпиша „Южен поток”, защото е изгоден за България. За разлика от тези, аз съм си направил авторитет при тези лидери”.

Според него кризата в Украйна ще свърши преди българските депутати да излязат с позиция по кризата. Той призна, че и ГЕРБ "се дърпа" за обща позиция, защото няма как да се разбере с "Атака", които искат България да излезе от НАТО и ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!