Безпрецедентно: Симеонов заплаши медии със съд чрез правителствената пресслужба

Вицепремиерът категорично отказва да се извини

OFFNews Последна промяна на 07 октомври 2017 в 17:00 18864 8

Безпрецедентно: Валери Симеонов постави ултиматум на медии чрез правителствената пресслужба

Вицепремиерът Валери Симеонов постави ултиматум на четири медии да му се извинят до 24 часа, иначе ще ги подведе под съдебна отговорност. Безпрецедентната позиция беше официализирана и разпространена от правителствената пресслужба. От там обясниха за OFFNews, че пресслужбата е разпространила позициятапо настояване на Симеонов и в качеството му на вицепремиер, тъй като обвиненията от медиите към него били в качеството му именно на такъв.

В позицията Симеонов заявява, че срещу него е поведена целенасочена медийна кампания с цел да бъде оклеветен.

Той припомня, че вече е дал под съд в. "Сега".  В официалната позиция се посочва, че след публикация във вестника "всички „прогресивни“ клакьори и грантаджии гракнаха в един глас, опитвайки се да организират медийната ми екзекуция".

Симеонов заявява, че национални телевизии и новинарски сайтове са му приписали престъпление, което не е извършил.

В позицията се посочва:

За втори път от приемането на вицепремиерската длъжност съм подложен на мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната. Разбирам, естествено, породената омраза и неприязън към всеки, който си позволява да има собствено мнение и да го отстоява, особено ако той е на ръководен пост. Това става в една среда с предварително разпределени роли и „порции на властта“ – каквато беше медийно-политическата среда в България доскоро. Но не мога да приема, че някой друг, освен органите на правосъдието, ще раздават присъди, оценки и квалификации или пък ще си присвоят правото да говорят от името на цялата журналистическа общност.

Повод за горното е участието ми в „Тази сутрин“ на Нова телевизия вчера, което стана възможно след упорито настояване на продуцентката на предаването, въпреки че не питая особено уважение към този блок и съм отказвал участия в продължение на месец и половина (17 август 2017 г.). Близо 4 часа след приключването на динамичния ми разговор с Виктор Николаев мои медийни недоброжелатели организираха клеветническа кампания във всички национални телевизии и в голяма част от новинарските сайтове, приписвайки ми престъпление, което не съм извършил. Всеки непредубеден зрител може да пусне записа и да се убеди с очите и ушите си, че това е грозна лъжа и сталинистко заклеймяване.

Това се случва за втори път. В началото на мандата ми, в. „Сега“ ми приписа непроизнасяни от мен изречения, за което днес са дадени под съд. Клеветническата акция на в. „Сега“, освен на мен, създаде проблеми и за държавата от дипломатическо естество. Тогава отново всички „прогресивни“ клакьори и грантаджии гракнаха в един глас, опитвайки се да организират медийната ми екзекуция.

Сега случаят се повтаря. Заявявам категорично – на никого не се извинявам, не се и „оправдавам“, както написа една синя малотиражка. Напротив, адвокатската ми кантора изисква записите от всички телевизионни предавания на bTV, Нова, БНТ и БНР, в които съм оклеветен с изрязани от контекста думи, в повечето случаи без да е отразено личното ми мнение – основно и задължително изискване в телевизионната журналистика. Липсваше позиция и на засегнатото лице, за което се твърди, че е било заплашвано. Нещо повече, няма никакви оплаквания от него както в медиите, така и в прокуратурата. Само последните две нарушения на журналистическите правила безспорно доказват тенденциозността и целенасочеността на кампанията.

По тази причина, настоявам незабавно да получа извинения от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР. В противен случай ще защитя правата си по съдебен път.

И накрая, за информация на самонадеяните телевизионери – свободата на словото не е право само на журналистите, свободата на словото е право и на всички останали граждани в едно демократично общество, в т. ч. и на политиците. Никой не може да ме накара да говоря по въпрос, по който не желая да коментирам или който считам, че е глупаво или опасно за националната сигурност да се обсъжда в национален ефир. Това е мое човешко право и няма да позволя на никой да посегне на него.

Не мога да приема, че скърцащи със зъби от злоба журналистки ще ми дават оценки и квалификации или че трябва да търпя обиди и намеци, само за това, че са ме поканили в някое студио. Това е причината да не приемам всички покани за участие към мен или покани за интервюта. Апелирам към публичните лица с достойнство да не забравят, че и те имат човешки права и да ги отстояват твърдо и безкомпромисно. За съжаление, няма съмнение, че живеем в държава, управлявана от две телевизии и от медийни кукловоди, от които треперят дори най-големите политически партии.

Давам срок за извинение 24 ч.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6006

10

Hyusein Dereli

08.10 2017 в 15:10

Когато един вицепремиер, не прави разлика между лично мнение и служебно изказване ....
Симеонов е политик на маса, който си няма и хал-хабер от водене на политика! Дай му да бута баби по границата, да събаря цигански катуни и да съставя актове по крайбрежието ...!

21765

9

Victimized

08.10 2017 в 11:36

"Единственото решение е МЕДИЙНО ТАБУ - БОЙКОТ за цялата ШАЙКА и БЕК ВОКАЛИТЕ им Химлер, Цвинокио, Биков, Каркучкова, Далавери С. и оная злобната Десислава А.!!!!!"

Единственото решение, е спираме да гледаме и слушаме продажните медии по които канят още по продажни политици, за да ни говорят лъжи от двете страни едновременно .
Този гореспоменатия журналист сам си е виновен. Ако случката с тези двамата примати му се е сторила неприятна, да сменя работното място. Самия факт, че НОВА очевидно е уволнявала хора за неправилни въпроси прави това решение наложително. Но те не са журналисти в истинския смисъл на думата, те са ВОДЕЩИ, актьори с приятна дикция, нищо журналистическо няма в тях. Ако му е пък приятна работата и си харесва заплатата, ще ги търпи,. Докато хората тотално спрат да гледат тези отвратителни телевизии. Вип брадъри, турски сериали, подобие на новинарски емисии, никаква журналистика ........

16696

7

Новак

08.10 2017 в 06:14

По повод коментар #6 - как да обясниш на роба, че може да е свободен след като главата му вече е наведена? От всички български народни поговорки най много ме е било страх от "Преклонена глава сабя не я сече."
Мат'ряла си е калпав и това е.

2947

5

theprofet

07.10 2017 в 19:30

МИЛИЦИОНЕРСКАТА наглост е безгранична...

8270

4

HristoSliven

07.10 2017 в 19:24


Бойко, я провери горивото и акумулатора на "белия автобус", че май ще трябва да го ползвате, или поне Цецо и с'ие!
Е, ако ти си го замислил....направо "върти шайбата" и се чуйте с Учиндолския уникат, за да договорите следващите 3-4 месеца! А за Цецо, ВалеритУ и Антончо (онзи...с диагнозите..) подгответе специализиран транспорт и ризи, ама с по-дългички ръкави...!