Андрей Райчев: Протестиралите срещу ГЕРБ 60% от обществото намериха политическа форма

Според социолога Световната здравна организация трябва да се закрие и преоснове

OFFNews 28 декември 2021 в 14:06 14065 2

Снимка БТА/Архив

60-те процента от обществото, които още по време на протестите се определиха срещу ГЕРБ, през декември 2021 година вече намериха политическа форма (редовното правителство - бел. ред.), с която успяха да съборят ГЕРБ.

Това заяви социологът Андрей Райчев пред БНР.

По думите му има един процес, който не е изтекъл - пандемията, но приключи една революция, която започна през 2020 година. "Направиха се три опита за обединение, които започнаха през 2019 година с Мая Манолова, когато не можаха да се обединят леви и десни, след това първите избори през април, които нищо не излъчиха", каза той.

Според Райчев на вторите избори хората са излъчили центрист - Слави Трифонов, който "е един друг Бойко Борисов и който не се справи с задачата". Накрая са се обединили леви и десни. В този смисъл 2021-ва е година на политически завършек, а не на някакво начало. Разбира се, всеки завършек е ново начало, обясни той.

"ГЕРБ са в изолация, от която могат да излязат, ако спрат да се заяждат, да са драки и си свалят показалеца. При поява на вътрешни търкания в управляващата коалиция, а те все някога ще се явят, все някой ще посегне към съюз с ГЕРБ, за да си реши някакви въпроси. Това е по-далечно бъдеще, не през 2022 година. Аз не бих отписвал ГЕРБ", каза още социологът.

Според Андрей Райчев Световната здравна организация трябва да се закрие и преоснове:

"Тя даде три съвета - локдаун, маски и ваксиниране - и трите фалираха. Какво правите, когато един лекар три пъти ви постави грешна диагноза? Търсите друг лекар. Тези мерки нанесоха вреда, защото човечеството живее в страх и ужас. Трябва да се прекратим тази извънредна обстановка, защото тя не е извънредна - това е положението, ще преболедуваме този грип. Трябва да го приемем и да предупредим хората от третата възраст да се пазят и ваксинират, но не да ги задължаваме. Трябва да предефинираме отношението си към тази болест и да разберем, че тя се е случила".

Според него COVID-19 и цените на тока ще са основните изпитания пред управляващите в България.

"Ако допуснат поляризация отново (по темата Covid). Те се опитват да бягат от темата с "нито-нито", а нея я има и това е много тежко за тях. Второ - токът, енергията - това не е само за България, това е световен процес. Плюсът им е, че хазната е напълнена за тази година със 7 милиарда лева повече, отколкото миналата. От тези 7 млрд. - 3 млрд. са тези, които Бойко Борисов винаги криеше за края на годината. Другите 4 млрд. са реално събрани данъци и то не от населението, а от корпорациите. Няколко милиарда в ръцете е много силно оръжие за един управляващ", допълни той.

По думите на Райчев енергийната криза може да доведе до добър резултат - преоборудване на цялата икономика към много по-ниско енергопотребление.

Според социолога хората са прави, когато казват, че социологическите агенции са сбъркали на изборите: "Но ако внимателно се вгледат в резултата, ще видят, че не е точно така. Не е познато къде ще гласуват протестърите, но добре е познато колко са те. Ако се вземе сборът на четирите партии - "Изправи се. БГ! Ние идваме", БСП, Има такъв народ и Продължаваме промяната, той е познат, но не и това кой колко ще получи".

Когато през юли даваха 17% на Слави Трифонов, а той получи 25 на сто, разликата от 17 нагоре не са гласове за Слави, а против Бойко Борисов, допълни той.

На въпрос как ще усетят хората, че животът им се е подобрил, социологът отговори: "Абе, подобрил! Въпросът е да не се влоши."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови