Заведенията искат здравният министър да си ходи. Кацаров: Достойни сте за съжаление

OFFNews Последна промяна на 20 юли 2021 в 17:21 5466 1

Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията се противопоставят срещу оставането на поста на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Повод за позицията на СЗБ и БАЗ е обявеният от здравното министерство Национален план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2, обявен в началото на юли.

От организациите считат, че това е "безумен план", който предвижда като първа по ред мярка затваряне на заведенията - кафенета, ресторанти и нощни заведения.

"При положение, че 12 седмици след като в България отвориха нощните заведения (първи в Европа), заболеваемостта не само не се повиши и за миг, а спадна над 20 пъти! Което ясно показва, че не в заведенията е проблемът с разпространението!", възмущават се от СЗБ и БАЗ.

Според организациите недоумение в плана буди и изискването в допълнителните му обяснения, където се говори, че ще могат да работят заведения само със 100% ваксиниран персонал и със 100% ваксинирани клиенти, което според тях отново е дискриминация спрямо заведенията - кафенета, ресторанти и нощни клубове.

Ако такава ще е политиката на държавата, защо това се отнася само за един сектор? Не би ли следвало всички обекти с обществено предназначение да бъдат подложени на същите рестрикции и задължения за ваксиниране? Личен ли е изборът на работещите в нашия сектор или държавата, в лицето на служебния здравен министър, оставя на хората, работещи в бранша ни избора дали да се преквалифицират в друг бранш или да се ваксинират??? Защо вместо повсеместна ваксинационна държавна политика нашия бранш се използва като зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация? И прехвърля отговорността за нея само върху нас! Ваксинацията не може да е отговорност на заведенията!

От БАЗ и СЗБ отново настояват за равно третиране на всички сектори на българската икономика. Те искат "незабавна пълна промяна на така наречения "план", която да изключва каквото и да било затваряне, заради вирус, срещу който има безплатна и достъпна за всички ваксина.

Здравното министерство: Наличието на план означава, че който и да е министър няма да затваря и отваря бизнеси и дейности, когато му хрумне. 

Изготвеният Национален план за справяне с пандемията от „Sars-CoV-2" дава ясна предвидимост на бизнесите и хората да работят в условия на усложнена епидемична обстановка. Планът осигурява прогнозируемост в дейността на всички икономическите сектори и дейности. Наличието на план означава, че който и да е министър няма да затваря и отваря бизнеси и дейности, когато му хрумне. Планът включва и автоматично стартиране на програмите за социално подпомагане и подкрепа за бизнеса, уточняват от МЗ.

Оттам посочват, че твърденията, че в плана е залегнал опитът на държавата да въведе задължителна ваксинация, са несъстоятелни.

Точно обратното, планът дава допълнителна възможност в условия на пандемия да останат да работят различни учреждения и фирми. Това беше добре обяснено на среща, на която присъстваха представители на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Пандемията от COVID-19 не е приключила. Рискът от разпространение на следваща пандемична вълна, предизвикана от Делта варианта, поставя на преден план дейностите, свързани с повишаване на обхвата с ваксини срещу COVID-19, особено в групите от населението, при които вече категорично е доказан повишен риск от тежко протичане на заболяването, хоспитализация, смърт. Прокарването на политически позиции под маската на защита на съсловни интереси е достойно за съжаление. Още повече по въпрос, засягащ живота и здравето на всички. Не са ли достатъчно дадените вече жертви, завършват в отговор на изразената позиция от МЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови