Завърши изграждането на оптична мрежа за интернет до 29 общини

Александър Новков 26 ноември 2015 в 17:54 4854 1

Снимка Александър Новков

Изградена е оптичната мрежа за бърз интернет до 29 общини и 24 малки населени места, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

На организирана среща с медиите заместник-министър Валери Борисов и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ представиха крайните резултати от проекта за развитие на високоскоростен широколентов достъп и на широколентови услуги за гражданите и бизнеса в икономически изостанали и отдалечени райони в България.

Красимир Симонски обясни, че проектът обхваща 29 общини и 24 малки населени места, в 14 области на страната.

Според него с успешното реализиране на проекта се създава възможност всички държавни институции от целевите райони да бъдат свързани в облака на държавната администрация, което е предпоставка за развитието на електронното управление.

С проекта е финансирано изграждането на общо 289 комуникационни възли, от които 29 общини, 46 училища, 18 болнични заведения, 38 читалища и библиотеки, държавни и общински структури. Избраните населени места са с обща територия от 7 919 кв.км. или 7% от територията на страната. В тях живеят 277 765 души, което е 4% от цялото население на страната. Общата дължина на кабелните трасета е 907 км., като от тях 452 км. са в Северна и 455 км. в Южна България.

Демонстрирана бе видеоконферентна връзка, с общините Макреш, Горна Бешовица, Угърчин, Тетевен, Симеоновград, Мадан, Рудозем, Венец и Омуртаг и училището в Димово, която показа възможностите на изградената оптична мрежа.

Според ръководителя на проекта Васил Василев чрез широколентовите услуги, отдалечените малки населени места ще се превърнат във виртуални “квартали” на големите градове. 

Новоизградената инфраструктура по проекта ще се предоставя на частни телекомуникационни оператори чрез държавна концесия за 13 години. Избраните оператори ще я отдават под наем на местните интернет доставчици, като те ще бъдат стриктно следени, да не нарушават правилата на телекомуникационния пазар, а тяхно задължение ще бъде да поддържат инфраструктурата и да подпомагат местните интернет доставчици.

Заместник-министъра на МТИТС Валери Борисов коментира пред журналисти, че ползата от изпълнението на проекта е насочена насочена навътре в администрацията. "Вече отделните общини са свързани с държавната администрация, чрез единна мрежа и това значително улеснява координацията им", обясни той.

Той подчерта, че по-голямата полза е, че свободният капацитет на тази мрежа, който практически е неограничен, ще бъде предоставен на местния бизнес и в частност малките интернет доставчици в слабо населените райони. Така те за своя сметка ще могат да достигнат до всяка къща в населеното място. Борисов каза, че частните потребители трябва да бъдат обслужени от местния бизнес защото според договора за безвъзмездна финансова помощ, който е подписала изпълнителна агенция ЕСМИС с управляващия орган в оперативната програма, тя няма право да се намесва в пазара на дребно на интернет услуги. "За това сме се съгласили, че изграждаме инфраструктурата до обществения център и от там нататък местният бизнес решава как да я използва" разясни зам.-министърът.

Попитан на какъв принцип местният бизнес ще се възползва от услугата, Борисов отговори, че системата ще бъде оперирана, поддържана и развивана от оператор, който предстои да бъде избран. Най-вероятно тази мрежа ще бъде отдадена на концесия за дълъг период от време на този оператор. Той подчерта, че е важно да се знае, че доставчикът също няма право да се намесва на пазара на дребно в общините. По този начин той условно казано продава на местните доставчици интернет, който те предоставят на потребителите според своята политика.

За финал Борисов обясни, че общо 53 общини са били свързани, чрез изпълнението на проекта и не би се учудил, ако в някои малки населени места има по-бърза интернет връзка отколкото в част от големите градове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови