Започва реставрация на банята в Овча купел

OFFNews 13 март 2023 в 15:26 1880 1

Банята в Овча купел

Снимка СО

Реставрират банята в Овча купел

Започва реставрацията на Минералната баня в столичния квартал "Овча Купел". Обновяването на емблематичната сграда ще струва около 8 млн. лева. 

Над 4.4 млн. лв. идват от бюджета на Столичната община с решение на градския парламент, а останалите 3 319 912 лв. – безвъзмездна финансова помощ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ към Изпълнителната агенция “Програма за образование“. 

„Повече от 40 години тази красива сграда тъне в разруха. Дълги години Минералната баня е държавна собственост и по инициатива на кмета и на Столична община в началото на мандата тя е прехвърлена на общината. Веднага бяха предприети мерки заедно с колегите от Музея за история на София и от Софийския университет веднага да се кандидатства, за да можем да възстановим този архитектурен шедьовър”, заяви председателят на СОС Георги Георгиев. 

До края на годината очаква да приключат дейностите по реставрацията и обновяването. 

Минералната баня в кв. „Овча купел“ е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София. Решението за изграждане на една от най-модерните бани след Освобождението е на министър Райко Даскалов от правителството на Александър Стамболийски. Строежът на минералната баня започва през 1920 г., продължава с прекъсвания до 1933 г. и струва на държавата 30 милиона тогавашни лева.

Банята функционира до края на 80 -те години на XX-ти век, след което е затворена и, поради неподдържане, започва да се руши. През 2017 г. възниква пожар, който нанася сериозни щети в интериора, особено в помещенията с басейните и други общи части. Допълнително, множеството намеси за нуждите на филмовата индустрия, заличават голяма част от следите от автентичните функции на отделните помещения. 

През 2019 г., с договор е прехвърлено безвъзмездно от Държавата, чрез Областния управител на област „София“, на Столична община правото на собственост върху двуетажната сграда на минерална баня „Овча купел“, с цел нейното реновиране. Столична община и Регионален исторически музей – София предприемат незабавно действия за опазването на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „местно значение“.

В резултат на това, е изготвен и одобрен проект за „Адаптация и реставрация на минерална баня Овча купел като рекреативен център с използване на минерална вода“. Той включва обособяване на две зони в сградата – зона „Рекреация“, в сутерена и на партерния етаж и зона „Наука“, на първия и подпокривния етажи.

В рекреативния център на посетителите ще се предлагат разнообразни процедури с минерална вода. Запазват се функциите на големите басейни, като се добавят две зони с по- гореща вода, ще продължат да функционират курните и душовете. Предвидено е изграждане на релакс-зона, парна баня, инфрачервена сауна, арома сауна, финландска сауна, студен шоков басейн и ледена стая. В сутеренния етаж са проектирани помещения за солен релакс, за провеждане на терапии за лице и за коса, за масаж с локална баня и други технически помещения.

В зона „Наука“ (Център за върхови постижения) са ситуирани музикална зала, визуална зала за VR-демонстрации с интерактивни екрани, заседателна и конферентна зали. 

На подпокривния етаж ще се помещават изследователските лаборатории „Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм“ и „Анализ, дигитализация и реставрация на аудиовизуално наследство“, както и Център за продължаващо образование. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков