Все пак ще разселваме бежанците из общините, поемаме и 10% от разходите им

OFFNews Последна промяна на 05 октомври 2016 в 14:59 15732 8

Снимка БГНЕС архив

От всички 15 хиляди мигранти, които са преминали тази година през бежанските центрове, само 30 са останали, просто защото не са имали възможност да си намерят друг адрес. Това не са центрове за постоянно пребиваване, а центрове, в които се изчаква самата процедура за установяване на бежанците да премине.

Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова след питане от страна на БСП за какво ще даде страната ни 160 милиона евро, които Европа ни отпуска за справяне с мигрантската криза и от тях ще се дадат ли за разселване на бежанци из страната и интеграцията им.

И да. От думите на мистърката става ясно, че една част от парите ще отидат затова, само че не за постоянно пребиваване, а за временно разселване и интеграция на бежанците.

„Дали сме заявка по програмата за презаселване, много от държавите предпочитат презаселването, за да се избегнат трафикантите“, обясни вътрешният министър.

„Бяхме притеснени от постановление на Минитерски съвет, с което се е приела наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумения за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила“, обясни Таско Ерменков от БСП.

В тази наредба било записано, че трябва да се осигури жилищно настаняване, записване в детска градина или общинско училище на деца, подлежащи на задължителна предучилищна и училищна подготовка, провеждане на обучение на български език, здравно осигуряване и обслужване, професионално ориентиране и включване в обучение на възрастни; включване в програми  за заетост и обучение. Социалистът допълни, че освен всичко друго кметовете са задължени да осигуряват на съответните чужденци и избор на личен лекар, достъп до други административни услуги, заплащане на здравни осигуровки, на всяко лице, за което е сключено споразумение за интеграция.

В парламента Бъчварова отговори, че част от 160-те милиона евро, са за текущи разходи и издръжка на бежанците.

Вътрешният министър каза също, че ще бъдат изградени и фургони от временен тип, за да може бежанците да бъдат контролирани, а не да ходят из страната.

„Бъчварова най-накрая изплю камъчето - в българските общини ще бъдат настанявани бежанци”, каза и секретарят по законодателството на ПГ на БСП Филип Попов. Той бе категоричен, че приетата наредба е пагубна за България и трябва незабавно да бъде отменена.

„Трябва да провеждаме интеграционна политика, това е нашият ангажимент, който сме приели за механизма за релокация и презаселване, а именно да настаним бежанци, да им осигурим възможности те да пребивават тук и да се интегрират в нашето общество по възможно най-толерантния начин и общините сами да определят кого биха могли да настанят“, обясни министърът. Тя уточни, че финансирането за интеграцията на бежанците идва от Европа, а националното съфинансиране е в рамките на 10%, в което ще влиза например преместването от едно място, на което пристигат, до съответната община.

Депутатът от Патриотичния фронт Валери Симеонов пък попита какво става с изграждането на границата с Турция.

Бъчварова му отговори, че в процес на изграждане са 56 км от оградата на българо-турската граница, която се очаква да е завършена в рамките на 1-2 месеца.

По думите ѝ има данни, които свидетелстват за пренасочване на мигрантските потоци през места, където няма изградена ограда. Общата дължина на българо-турската граница е 259 км. Дължината на оградата, която е проектирана и ще бъде изградена, е 229 км.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17668

9

Руслан

05.10 2016 в 23:13

Кофти.
Да ги омешат с роми. Да пият вода направо от извора.

73928

7

El Commandante

05.10 2016 в 19:35

Добре че сме най-мизерната държава в Европа, иначе щех сериозно да се притесним...


И да, Бъчварката когато и да я затворят все ще е късно.
За престъпно малоумие, най-малкото...

7751

6

Big Smile

05.10 2016 в 19:20

За да създадеш на някого работа трябва да си по-умен от него... За това на голяма част от нашите бизнесмени не им се получава..
На държавната хранилка е лесничко, но пък дълговете се трупат и трупат..
Не Му е лесно!
Viva Maduro!

21765

5

Victimized

05.10 2016 в 16:28

"„Кремъл иска да ни върне в XX-ти век, а България е направила своя цивилизационен избор. Нашият цивилизационен избор е евроатрантическата ни ориентация, Европейския съюз и НАТО“, подчерта председателят на предизборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски"

Когато обединим различни политически изказвания от различните новини и нещата придобиват смисъл. Ние сме част от НАТО и ЕС и като такива сме съюзници във войната която помете Близкия Изток последните 15 години . Сега като пълноправни членове направили своя цивилизационен избор , ще берем плодовете на нашите действия ......

8135

4

jackotsenkite

05.10 2016 в 16:09

В общи линии....
ес ще ни върнат "интелектуалният и социален" каймак от мигрантското войнство.
За фатерланд сирийски хирурзи и инженери.
За БГ - клети пущуни.

"При пущуните има все още остатъци от традиционно родово-племенната структура — голямото семейство се управлява от старейшина, наричан спинжирай (в превод: "белобрад"); няколко големи семйства правят род, който управлява малик; няколко рода правят клан; няколко клана - племе, наричано каум или кабиле. Племето се управлява от племенен вожд, наричан хан, и от главите на съставляващите племето кланове, които образуват джирга. В бита на пущуните голяма роля има пущунския кодекс на честта пущунвалай."