Участници във форума Empatheast ще създават фонд за социални иновации

OFFNews 20 ноември 2014 в 14:28 1932 0

Над 350 гости от цяла България, Сърбия, Албания, Румъния, Германия, Русия, Белгия, Черна гора, Холандия, Унгария, САЩ, Словения, Италия и Швейцария събра първият форум за социална промяна чрез емпатия - EMPATHEAST в Пловдив.

Вдъхновителите на форума са "Фабрика за идеи" , а негови съорганизатори са Фондация "Пловдив 2019" в партньорство с "Център за развитие на човешките ресурси".

18 гост-лектори доказаха чрез примери от света и региона, че реорганизацията в агонизиращите обществени системи по цял свят започва от емпатията като личен избор и само тогава може да прерасне в обща визия за нови системи - на локално, национално и регионално ниво.

EMPATHEAST провокира присъстващите с идеята за "радикално включване" чрез игри, театър, креативни инсталации и диалогични формати за истинска среща на мнения, идващи от различни групи в обществото ни. В крайна сметка, форумът показа, че всички хора могат да бъдат пълноценни участници в общ процес на взаимно учене и развитие, който заменя йерархичните парадигми - дори между лектори и участници с идеята за споделено участие.

Посланията на лекторите вдъхновиха стотици хора с концепции и практически примери за социални иновации като Degrowth, етична банка и финансови кооперативи, форматите за креативна комуникация и включване World Caffe и "Диалог в тъмното".

Визията за нуждата от преосмисляне на пазара като религия на растежа и обръщането на обществото ни към системи, базирани на доверието и социалното предприемачество като най-важната стъпка към промяна в солидарната икономика, споделиха Джейсън Нарди от екипа на банка „Етика“, Филка Секулова, доктор по Икономика в Барселонския свободен университет и Невен Маринович от Smart Kolektiv. Благодарение на Симон Шол от Мюнхенската инициатива, която спечели наградата за социално предприятие на годината - KartoffelKombinat, участниците преживяха вълнението от искреното споделяне за трудностите и предизивкателствата пред сбъдването на една мечта за успешно функциониращо социално предприятие, което днес свързва в общност над 600 семейства в земеделски градски кооператив.

“Бъркаме, защото бързаме” пък беше един от лайтмотивите на втория ден на форума, посветен основно на колективната интелигентност.

Над 70 участници бяха провокирани да преживеят тъмнината като овластяваща нови, непознати сетива, а не като обезсилващ недостатък, в рамките на инициативата на Даниела Димитрова „Диалог на тъмно“. Джейсън Нарди пък показа на практика как можем да въвлечем чрез "Игра на банки" млади хора и заинтересовани групи да заемат активна позиция по въпросите, къде банките инвестират парите им. Уъркшоп по месене на хляб като метод за работа с общности и непривилегировани групи показаха от Хлебните къщи, а студиа за документален театър Vox Populi въвлякоха участниците в изследване по улиците на Пловдив. Те бяха забъркани в аудио интервюта по различни теми, които след това разиграха пред публика, слушайки записите в слушалките си.

Присъстващите успяха да се насладят на вълнуващи лекции на впечатляващи български примери за промяна, сред които Колектив Космос, Георги Камов, Надежда Савова и Хлебните къщи, Общността за демократично образование, Петър Миленков, Вера Петканчин и други.

В мебелен салон „Галеро“ в събота следобед беше и кулминацията на събитието и чистокръвна проява на колективната интелигентност - World Cafe/Световно кафене. Във формата участваха над 90 души от цялата страна, които успяха да стигнат до иновативни идеи в темите "гражданско участие и социални иновации", "социално предприемачество" и "радикална прозрачност". От идеите в продължилия над три часа процес се родиха над 20 конкретни предложения, които очакват своето продължение след края на Форума.

Сред най-широко дискутираните теми беше необходимостта от създаването на независим финансов инструмент, който да подкрепя социални предприемачи и социални иноватори на Балканите по време на трудния им път към постигане на разпознаваемост за целите и мисията си. Няколко организации застанаха зад тази идея и обявиха, че ще излязат с предложение как би могъл да бъде структуриран подобен инструмент.

Третият ден беше посветен на задълбочаването във вече наученото и онова, което изкристализира във визията за промяна. Всички заедно решиха да продължат напред като общност, която ще има свои комуникационни канали и платформи за обмен на информация и през седмицата след Форума ще създадат своя мейлинг листа.

Идеите, родени по време на EMPATHEAST ще търсят своите начини за реализиране в следващите месеци, като целта е до следващото издание на форума поне половината от тях да започнат своята реализация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!