Първият форум за социална промяна EMPATHEАST през ноември в Пловдив

OFFNews 29 октомври 2014 в 15:55 2497 0

Първият по рода си Форум за социална промяна и отворено образование чрез емпатия в Източна Европа EMPATHEAST ще се проведе между 14 и 16 ноември в Пловдив.

Инициативата е на сдружение „Фабрика за идеи“, автори и на „Предизвикателство за социална промяна“ и Changemakers Academy. Партньори и съмишленици са „Център за развитие на Човешките ресурси“, – Национална Агенция по Програма „Еразъм+”, общинска фондация “Пловдив 2019”, Община Пловдив, Екологично сдружение „За Земята“, „Джуниър Ачийвмънт България“, SoL (Hungary) и е под патронажа на Министерството на икономиката и енергетиката и на Министерството на образованието и науката.

Empatheast предизвиква креативността за социална промяна с лекции, инсталации, игри и пърформанси от някои от най-дръзките визионери в сферата.

Списъкът с гост-лектори включва имена като Миха Погачник (Виена/Любляна), Патриша Мънроу (Ню Йорк/ Мюнхен), Джейсън Нарди (Ню Йорк/Болония), Джефри Бийсън (Панама/ Мюнхен), Ралф Бьолке (Брюксел/Берлин), Агота Ружа (Будапеща), Филка Секулова (Барселона/София), Диана Димитрова (Хамбург), Хюс Хайсен (Амстердам) и инициативите „Добра Торба“ (Белград) и КартофелKомбинат (Бавария).

Фокус на форума е иновативният, интердисцилплинарен формат за създаване на визия за промяна отдолу-нагоре - World cafе, който ще бъде воден на място от самите си създатели и ще включи в широк формат стотици пловдивчани и гости на събитието, които заедно да създадат визия за града си, за държавата и региона си, смесвайки участници и идеи от различни сектори.

EMPATHEAST ще покаже чрез примери от света и региона как идеята за социално благо еволюира със смелостта ни да посегнем към иновациите и да създаваме емпатични модели в икономиката, образованието и начина на управление, а обществата ни да се научат да комбинират сърце с ефективност и качество на социалното въздействие.

Банка, която вместо клиенти има 37 хиляди членове, които сами дефинират инвестиционната й политика; социално предприятие на незрящи професионалисти, които водят процеси за организационно развитие в тъмното; система за солидарно градско земеделие, която въвлече хиляди в Бавария; “Добра торба“, която повишава жизнения стандарт на десетки жени на възраст над 50 години в Сърбия; образование, превърнато в поле за системно мислене чрез игра в Холандия - тези и още много примери и вдъхновения за възможната промяна ще видят присъстващите на форума. 

Посетителите на тридневното интердисциплинарно изживяване от лекции, пърформанси и уъркшопи, трябва да се регистрират предварително на сайта на събитието. Тъй като местата са ограничени, специално селектирани въпроси, които търсят "Супер силата" и „социално-иновативните“ идеи във всеки, ще подберат потенциалните визионери, които заедно да поставят България на световната карта на социалното предприемачество. 

EMPATHEAST и „Фабрика за идеи“ хвърлят ръкавица и на творците с ART INNOVATION CHALLENGE. Регистрацията за предизивкателството вече е в ход и е активна до 31 октомври 2014г.

Записалите се екипи ще бъдат изпратени на неочаквана локация в Пловдив. Целта е чрез езика на изкуството - пърформанс, инсталация, изложба, акция или игра, да се стимулира колективната интелигентност, като максимален брой хора участват в създаването на споделена визия за промяна на градската среда. Победителите от Art Innovation ще бъдат обявени още на 8 ноември.

Повече информация за инициативата можете да намерите на сайта на EMPATHEAST или на Facebook страницата на събитието.

Най-важното
Всички новини