Янина Танева: Форумът Empatheast е за всички, които се чувстват граждани и които искат промяна

OFFNews 11 ноември 2014 в 14:39 3362 2

Янина Танева

Между 14 и 16 ноември в Пловдив ще се проведе първият по рода си Форум за социална промяна и отворено образование чрез емпатия в Източна Европа Empatheast. За това що е то социална промяна чрез емпатия и как се създават емпатични модели в икономиката, образованието и начина на управление си поговорихме с основателя на "Фабрика за идеи" Янина Танева. 

Разкажете ни малко повече за инициативата Empatheast.

Empatheast е събитие, родено от нуждата от преосмисляне и промяна на света около нас, за промяна на ненормалните системи, в които живеем – образование, икономика. Тези системи могат да се променят и точно в това е замисълът на „Фабрика за идеи“ за първия по рода си форум за социална промяна чрез емпатия и отворено образование в Източна Европа.

Във форума ще се включат социални иноватори и предприемачи от Източна Европа. Хора, които са свидетели на два провалени режима и които искат положителна социална промяна. Това са хора от страни, в които са се случили преходи – България, Чехословакия, които знаят какво е промяна. Във форума участие ще вземат много хора, които остават невидими в работата си, но които имат потенциала наистина да постигнат социална промяна. 

Форумът е под патронажа на Министерството на образованието и Министерството на икономиката, така че ще има представители на тези две ведомства. Ще присъстват хора от различни общности и хора, които просто се чувстват граждани и които искат промяна. Във форума няма йерархия – това е едно от посланията ни – всички могат да вземат решения, а в институциите има хора, които просто временно дирижират общите ни ресурси.

В първата част на инициативата бяха сформирани над 40 екипа в 5 региона в страната, които не са свързани с институции или организации. Тяхната задача е да предложат иновативни решения за проблемите във всеки регион. Като втора стъпка от инициативата беше сформирана Академия за социална промяна, която включва обучение на тези екипи. Третата стъпка е форумът за социална промяна, където вече не само ще се говори за социална промяна, а тя ще започне да се случва.

Това е първата такава инициатива в Източна Европа, но подобни форуми вече са провеждани по света. Какви са резултатите от тях?

Благодарение на подобен формат в Германия са направени промени в здравната система. В Италия пък е създадена Банка Етика – финансова институция, създадена от хората за хората. Тя е създадена през 1994 г. под формата на финансов кооператив, а в момента има 37 000 членове, които сами решават къде да се инвестира и е забранено да се инвестира в петрол, цигари, алкохол и др. Сред целите ни е да променим и отношението към думата кооператив, която в България е мръсна дума. По-важна е идеята, че заедно можем повече, която не е свързана с политика, а с инициативата на хората. Хубавото на този формат обаче е, че не е нужно да се копират модели, а могат да се измислят специфични решения на нашите специфични проблеми.

Какво могат да очакват посетителите на форума?

Участие ще вземат лектори от Сърбия, Украйна, Германия, Холандия и това ще е среща на различни светове. Това обаче ще е в първия ден на форума. Във втория ден ще бъдат организирани уъркшопове, където ще могат да се осъществят тези идеи. 

Посетителите на форума ще могат да участват в предизвикателството „Диалог в тъмното“ - уъркшоп в пълна тъмнина с незрящи фасилитатори, които са експерти в създаването на атмосфера на автентичност, емпатия и откритост. Този уъркшоп има за цел да промени чрез емпатия начина, по който гледаме на незрящите. Ще могат да участват в игра на банки, да разберат как можем да създаваме продукти и услуги с емпатия, да научат повече за вербатим техниката, да видят изложба и артистични инсталации, които ще бъдат разположени на различни места в Пловдив.

Те ще могат да се включат и във формата на World cafe, в който ще търсим споделени визии по различни теми, които след това ще станат реалност. 

Как могат желаещите да се включват във форума Empatheast?

До момента за участие във форума са се регистрирали 350 души, а регистрацията продължава докато се запълнят местата. Местата за уъркшоповете също са лимитирани, така че участието в тях също става със записване.

Empatheast ще се проведе между 14 и 16 ноември в Дома на културата "Борис Христов" и Драматичния театър в Пловдив. Повече информация за инициативата можете да намерите на сайта на EMPATHEAST или на Facebook страницата на събитието

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки