Свалят табелите на колата, ако те хванат дори малко пил

Нови по-строги санкция за алкохол, каране в насрещното по магистрала и гонки

Антония Чорева 08 декември 2016 в 11:02 29197 7

Снимка БГНЕС архив

КАТ ще има право да сваля и двете регистрационни табели – отпред и отзад, на колата на шофьор, хванат да шофира дори със съвсем малко концентрация на алкохол в кръвта, а именно санкцията ще се налага на шофьори с над 0,5 промила алкохол. 

Това решиха депутатите, след като приеха промени в Закона за движение по пътищата на второ четене.

Табелите ще се свалят за срок от 6 до 12 месеца, а след като срокът изтече, колата трябва да се регистрира наново по всички процедури. 

Първоначалното предложение беше да се сваля само едната табела на колата. Мартин Димитров от реформаторите посочи, че кола с дори една свалена табела е достатъчно доказателство, че нещо не е наред с този автомобил. „Дайте си сметка, че тези коли, на които са махнати и двете регистрационни табели, не могат да бъдат идентифицирани по никакъв начин – не могат да понесат никаква отговорност”, аргументира се той.

Цветомир Михов от ГЕРБ е за сваляне на двете табели, тъй като „нищо нямало да попречи на подпийнал шофьор да продължи да шофира и с една табела”.

С промените в закона народните представители решиха още да бъде отнемана книжката за срок от 6 до 12 месеца, ако водачи на автомобил бъдат хванати с над 0,5 промила или след употреба на наркотици, ако хванатите откажат дрегер, санкцията е абсолютно същата.

Скорост, гонки, магистрали

Народните представители решиха и свидетелството за управление временно да се отнема на собственик, който при управление на МПС превиши максимално разрешената скорост в населено място с над 50 км/ч за срок от 1 месец.

Интересна става глобата за каране с превишена скорост. Когато позволената скорост в населено място е 50 км/час, а шофьор я превиши, той ще плаща глоба 50 лева на всеки 5-ти километър отгоре. А началната ще е 700 лева за населено място, 600 лева - извън населено място. При опасни товари и обществен превоз глобата ще е 1000 лева. 

Свидетелството ще се отнема временно и на собственик, който допуска, организира или предоставя управлението на автомобила си на лице за участие в нерегламентирани състезания по пътищата, така наречените гонки - за срок от 3 месеца.

Цяла година няма да имат право да управляват автомобил, шофьори, ако са участвали в гонка - глобата за тях ще е грандиозна - 3000 лева. 

Ако колата не е регистрирана или пък няма табели, водачът й ще остава без книжка за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лева.

Заради зачестилите нарушения за движение в насрещното на магистрала, депутатите вкараха и нов параграф - 3 месеца ще се отнема книжката на шофьор, който кара в насрещното, а глобата за него ще е 1000 лева.

Приключва и сагата с актовете за неправилно паркиране. Сложат ли ти го на стъклото - край, счита се за връчен. Така ще  отпадне бумащината по издирване на нарушителите и тяхното глобяване, които сега могат да бъдат санкционирани, чак след като им бъде връчен фишът или доставен по пощата.

Младите шофьори

Ограничения се въвеждат и за младите неопитни шофьори – освен че те са задължени да слагат стикер на стъклото на колата си, че са с малък стаж зад волна, освен че вече им беше забранено да шофират сами след 00 часа нощем, а само с придружител с над 3 години стаж, при вземане на книжка те ще получават 2/3 от максималния брой контролни точки, а оставащите 1/3 контролни точки ще получи след придобиване на 24 месеца стаж зад волана.

Студентите

След като народните представители приеха новия Закон за движение по пътищата с нови по-строги санкции за гонки, скорост и употреба на алкохол зад волана, председателят на Комисията по транспорт, който беше и негов вносител, Настимир Ананиев от Реформаторския блок, благодари на парламента. А след това призова: „Честит празник, студенти, но карайте внимателно, не карайте пили и не позволявайте на вашите приятели да карат пили. Не само днес, а никога”.

Началникът на Пътна полиция Бойко Рановски пък коментира, че от март месец има хванати 1063 водачи, които са карали след използване на наркотици. Това е масово явление в момента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12678

5

ovgun

08.12 2016 в 15:49

Абсолютно корупционна схема. То няма една камера на цариградско от години, те тръгнали да ми глобяват, изнудват и наказват, някоя бедна рибка. Прости и долни хора ни управляват, ей...

29585

4

Izalina

08.12 2016 в 12:23

"Сложат ли ти го на стъклото - край, счита се за връчен."

А ако междувременно го скапе дъжда?
Не може да отпадне допълнителното уведомление! Възможно е да съм в неведение, че съм глобена.

Освен това има хитреци, които прехвърлят от съседен автомобил на своя такъв документ, за да не ги пипат докато си свършат работата в района - само казвам.

12023

3

Dimcho Ganchev

08.12 2016 в 11:55

ха ха ха, по високите глоби, само правят по-високи почерпките!

14355

2

neverland

08.12 2016 в 11:46

Е това вече със свалянето на номерата и вземането на талона може наистина да окаже ефект върху събираемостта и да действа като спирачка за извършване на нарушения.

Защото не е важен размерът на наказанието и глобата, а е важно безусловното му прилагане и изпълнение.

Колкото до чужденците(турци, румънци...)там трябва да се поработи още в посока на синхронизация на системите и процедурите. Защото съм чувал, че реално не могат да ги спират на пътя и да им пишат фишове или актове, трябват преводачи, трябва да ги откарат в най-близкото РПУ и то става една дълга и широка... Направо да им се пращат глобите в техните страни и да се изискват от тамошните им власти или да им се свалят табелите, знам ли...
 
X

Подкастът на OFFNews