Зимните гуми задължителни, гонките забранени, младите шофьори със стикер

Антония Чорева 24 ноември 2016 в 14:23 52834 9

Зимните гуми вече са задължителни в периода от 15 ноември до 1 март, след като парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата. Депутатите решиха, че гумите трябва да са пригодени за зимни условия,като допуснаха грайферът им да е не по-малък от 4 мм, а в това изискване влизат на практика влизат и всесезонните гуми.

След спор в какъв период да бъдат задължителни гумите, какъв да е грайферът им и спор каква е разликата във времето от Сандански до Петрич – депутатите се обединиха и поставиха срок, в който гуми с грайфер равен или по-голям от 4 мм да станат задължителни за всички автомобили.

Народните представители приеха единодушно също забрана да се организират гонки по пътищата, отворени за обществено ползване.

Депутатите приеха и по-строги мерки към младите шофьори. На младите водачи се забранява да се движат по магистралата с повече от 120 км/час, а от 0 до 6 часа могат да управляват превозно средство само с придружител с над 3 години стаж.

Новите водачи ще трябва да сложат на видно място на предното или задното стъкло знак, че той се управлява от млад водач.

Забранява се също движението в насрещното, както и в лентата за принудително спиране, без да има повреда или причина за това.

Парламентът прие да не се извършват маневри, изразяващи се в резки промени на движенията и внезапно преминаване в лентите за движение.

Промените в Закона за движение по пътищата се гледат на второ четене – параграф по параграф, другата седмица предстои промяна и още нови правила за движение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

8

Jinx

25.11 2016 в 07:42

Само едно уточнение - зимни гуми ще са задължителни само при пътуване по сняг и лед. Няма също и фиксиран период от време.

12010

7

Димитър Мерджанов

25.11 2016 в 00:29

Ще пикаме подтичвайки до колата по нанадолнище в аварийната лента

12031

5

Georgi Stefanov

24.11 2016 в 17:08

"Народните представители приеха единодушно също забрана да се организират гонки по пътищата, отворени за обществено ползване."

Toва означава ли, че БФАС и членуващите клубове вече не могат да организират състезания от календара си Затворен маршрут, Планинско изкачване, Ралиспринт и други?

12044

4

Backko

24.11 2016 в 15:45

Toristo в Бурхас колко е средната температура през зимата? Да не е 15 градуса или според теб зимни гуми се карат само на сняг? Нека го направят като в Германия, при видимо износени гуми и причинена катастрофа, застрахофката отпада. И тогава сам плащаш ремонта на тоя дето си ударил. Пък ако искаш карай и с гуми за пясък.