Св. синод: Няма друга църква освен православната

OFFNews Последна промяна на 22 април 2016 в 09:09 5886 16

Освен Светата Православна църква не съществуват други църкви, а единствено ереси и разколи, и да се наричат последните „църкви” е богословски, догматически и канонически напълно погрешно. 

Това е позицията на Светия синод, която ще бъде отстоявана на нейния Велик събор на остров Крит между 16–27 юни. 

В свое становище от Св. Синод пишат: 

Св. Синод с прот. № 9-пълен състав, под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит проведе своето редовно заседание, на което бяха обсъдени въпроси и документи, свързани с предстоящия Всеправославен събор, заплануван да се проведе на о-в Крит между 16–27 юни т.г. На заседанието присъстваха синодалните архиереи: Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Русенски Наум. Отсъстваха синодалните архиереи: Видински Дометиан, На САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион, Западно- и Средноевропейски Антоний.

Св. Синод разгледа писмо на Ловчанския митрополит Гавриил, с приложена подписка на свещениците от Ловчанска епархия във връзка с текста, наречен „Отношението на Православанта църква с останалия християнски свят” - част от документите, предвидени за разглеждане на Великия и Свят Събор на Православната църква, който ще се проведе на остров Крит между 16–27 юни т.г. Така също Св. Синод разгледа и писмо на Пловдивския митрополит Николай, с приложена подписка на 240 свещеници от Пловдивска епархия в подкрепа на изразеното становище на Ловчанска епархия по горепосочения документ.

След проведено гласуване по въпроса за необходимостта от промени в предсъборния документ "Отношението на Православанта църква с останалия християнски свят” Св. Синод прие следното Становище:

Относно точка 4-та на документа „Отношението на Православната църква с останалия християнски свят”

В Православната църква под „единението на всички” винаги се е разбирало, че тези, които са изпаднали в ерес или разкол, трябва първо да се върнат в православната вяра и окажат послушание към светата Църква и тогава, чрез покаяние, те могат да бъдат приети в Църквата.

Относно точка 5-та: „Съвременните двустранни богословски диалози … имат за цел да потърсят „изгубеното християнско единство...”.

Тук трябва да се уточни, че в Светата Православна църква, която е единствена и единна, никога не е губено единството във вярата и общението в Светия Дух между християните и тъй като тя ще пребъде до края на света, както Господ е казал, че „портите адови няма да й надделеят” (Мат.16:18), то това общение също ще пребъде вечно.

Относно точка 6-та, точка 16-та и други:

Освен Светата Православна църква не съществуват други църкви, а единствено ереси и разколи, и да се наричат последните „църкви” е богословски, догматически и канонически напълно погрешно.

Относно точка 12-та:

В точка 12-та, казаното, че „при провеждането на богословските диалози общата цел за всички е окончателното възстановяване на единството в правата вяра и любовта” е напълно неправилно и неприемливо, защото трябва да се уточни и подчертае, че връщането към правата вяра е за еретици и разколници и по никой начин не касае Православната църква.

Слава Богу, че Българската православна църква през 1998 г. излезе от Световния съвет на църквите, с което изрази своето неодобрение на неговата дейност, тъй като не може да членува в една организация, в която тя е смятана за „една от многото или като клон на Едната църква, която търси начин и се бори за нейното възстановяване чрез този Световен съвет на църквите”.

Един е Господ, една е Църквата, както се говори в Символа на вярата.

Така изразеното Становище ще бъде представено и отстоявано като неизменна позиция на БПЦ–БП относно текста ”Отношението на Православната църква с останалия християнски свят” на Великия и Свят събор на Православната църква в Крит през 2016 година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12796

14

Draven Filosoff

22.04 2016 в 14:09

Добре де много вопли, много нещо, но защо това да не е вярно и правилно? Някой помисли ли върху казаното или всички са на автоматичен режим на коментиране/тролене? По принцип католици, евреи, православни и мюсулмани вярват в един и същи БОГ, но го наричат с различни имена и светците и месиите са им различни. Ако само едни разбирания са истинските, твърдението е вярно. От камбанарията на църквата това е точно така, признаването на друга църква означава, че има и друга истина, а това което не е в правата вяра, обикновено се нарича ерес.

12656

13

Ваньо

22.04 2016 в 12:27

Утре като другите брадати - няма друг Бог, освен православния. Никаква църква не е това, а мафия със смислово-терминологичен монопол върху думата „православие“, а и не само.

77928

12

El Commandante

22.04 2016 в 12:04

Пловдивски, сори не Охридски.
Кирил Пловдивски.
Но така е то, когато разсъждаваш глобално и за тебе "България на три морета" е само малка крачка към по-голямата цел: "Православието-по цялото земно кълбо".

Следващия едикт на Митрополит Кирил Пловдивски задължително трябва да бъде канонизирането на Св. Владимир Путин, накратко Св. Княз Владимир-Пазител На Вярата И На Ядреното Куфарче.
Просто за да се знае кой кой е, и на кой му е най-голяма кадилницата.
С Ядрената Кадилница ще се прекадява навсякъде, където има еретици и разколници, ще се гонят зли духове и грешни мисли.
Знаете-където се прекади с Уран 235, там зли духове и разколничество не остава.

По-натам ще ви сведа останалата част на програмата.

77928

11

El Commandante

22.04 2016 в 11:57

Но да продължим по темата, защото въпросите свързани с Църквата (Единствена И Единна) са ми много присърце и се смятам за местен експерт по тех: Смятам че като първа крачка е абсолютно необходимо оня аржентински плешив еретик Папата, да бъде изхвърлен с мощен православен шут от Църквата,да бъде отлъчен от Православието и на негово място да бъде назначен Митрополит Кирил Охридски, чиито първи едикт да бъде: "По-добре без ролекс в рая, отколкото с ролекс в ада".

След това нещата ще тръгнат от самосебе си и всичко ще се нареди по възможно най-добрия начин.

77928

10

El Commandante

22.04 2016 в 11:17

Пантарей, всичко това е много хубаво, но се страхувам че всичките средства на света няма да стигнат за развитието на чувството за хумор у такива отчайващи залупеняци като тебе.

12082

9

Кисело Мляко

22.04 2016 в 11:07

Истината боли, но с любов всичко може да се преодолее. Оставете ги поповете, те са само част от Църквата, осакатени от комунизма с целенасочено обезкървяване от страна на кадърни хора. Исторически това е истината - коя е първата Църква на света? Коя е главната християнска религия в Сирия, в Ливан, в Близкия Изток, в Гърция - първите християнски общини? Какво пишат Апостолите, говорят ли за непогрешим човек - папа? За Светия Дух ли говорят, който ще ни научи на всичко, или за това да четем правила и текст, подобно на старозаветните евреи или на салафитите на Исляма? За жалост е така, и другите са в разкол или ерес по отношение на Църквата, защото не са искали да я слушат, а да слушат себе си.

Никой не ни насилва. Пък и Православието не говори за левитация,извънземни, обожествяването ни и подобна апетитна стръв, безкрайно любопитна, нито за политика, която търси проблемите извън хората. Който каквото му е дадено, дано се разкрие на заблудените преди да си счупят главата.

12017

7

Кулин бан

22.04 2016 в 10:51

С какъв акъл го пишат това? А броили ли са колко протестанти има в България? А има и католици в Пловдивско и Бърдарски геран. Тези хора всичките еретици ли са? Не е сериозно това изявление на БПЦ.