Варненският митрополит заклейми Поп Богомил, Ванга и Дънов

OFFNews Последна промяна на 04 април 2016 в 14:48 5262 13

Снимка БГНЕС - архив

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заклейми поп Богомил, Петър Дънов и Ванга. Поводът е предстоящия международен събор на богомилите през уикенда във Велики Преслав, което според владиката е "тъжно и обезсърчително". 

В обръщение към клира, публикувано на сайта на Светия Синод, митрополит Йоан заявява: 

Отечески се обръщам към вас във връзка с поредното предстоящо, – смущаващо християнската съвест – събитие, което този път се очаква да се проведе в пределите на нашата обична епархия – така наречения, официално определен от организаторите му „Международен културно-духовен събор за богомилите”, придружен от симпозиум на тема: „Богомилството и приносът му за духовното развитие на България и Европа”.

Като се въздържам от коментар относно „приноса”, който една отдавна осъдена от Църквата и изучена от науката ерес може да има към духовното развитие на което и да било общество и на когото и да било в личен план, в това мое пастирско обръщение ще си позволя две неща. На първо място – отново да изразя своето и християнско, и човешко огорчение и възмущение от факта, че приносите на моя народ, – който иначе с гордост обича да се определя като православен, – продължават да се свързват със съмнителни и откровено пагубни „духовни” учения, само едно от които е богомилското, но които, уви, и днес, в началото на третото хилядолетие, продължават своята агресивна битка за погубването на нови и нови човешки души. Тъжно и обезсърчително е нехайството и понякога дори неприкритото любопитство, с което все повече хора сред нас са готови да прегърнат не само богомилската, но и която и да било друга екзотична „духовност”, обръщайки гръб на здравото и спасително Христово учение, което вече две хилядолетия се проповядва в света и в което и нашият народ бе откърмен и възпитан в зората на своята европейска и християнска цивилизована история. Тъжно и обезсърчително е, че все повече са онези наши съвременници, които търсят своите духовни авторитети в лицето на съмнителни „учители” като поп Богомил, Петър Дънов и Вангелия Гущерова, забравяйки за всички онези колоси на духа, които същият този наш православен народ е дал на Църквата и на целия свят – личности като светите братя Константин-Кирил и Методий, като княза-Покръстител Борис І Михаил, като Всебългарския покровител свети Йоан Рилски, като Търновския патриарх свети Евтимий, като свети Теодосий Търновски, свети Киприан и Григорий Цамблак и много-много други, чиито имена наистина украсяват българския род във вечността, за разлика от всички еретици и духовни шарлатани, които днес се радват на такъв голям успех и на такова щедро медийно внимание. Тъжно и пагубно е всичко това, но ние добре знаем, че силата на Христовото учение не е в агресията и не е в атрактивността, че Христос предоставя свобода на всеки и на всички – да следват или не спасителното Му учение.

Затова и второто, което бих желал с това мое пастирско обръщение към вас, е, – вярно следвайки завета Христов – като православни християни, и ние да не проявяваме агресия към никого, но да си спомним за съвета на нашия Господ Иисус Христос: „Ако пък някой не ви приеме и не послуша думите ви, като излизате от къщата или от оня град, отърсете праха от нозете си” (Мат. 10:14). Към това сме призвани особено сега, във времето на спасителния Велик пост, когато Църквата ни призовава да отхвърлим от нас всичко, което ни отдалечава от Господа, и да се подготвим за достойното посрещане на Неговото славно Възкресение! Всички ние, които живеем и се спасяваме в Църквата на нашия Господ, Изкупител и Спасител Иисус Христос, добре знаем, че козните на врага на човешкия род се усилват особено много тъкмо в дните на най-напрегнатите духовни усилия. Ето защо, като отърсим и ние праха от нозете си, нека се помолим на Господа за вразумление и спасение на всички наши братя и сестри, и да продължим усърдно в подвига на поста, защото това е, което е в наша сила и в наша власт – всякога да бъдем готови, „с кротост и боязън”, да отговорим всекиму, който ни поиска отговор за нашата надежда (1 Петр. 3:15).

Като постъпваме така, ще изпълним добре завета Христов, а на онези, които все още не са стигнали до Неговата свята истина и вечна правда, ще дадем добър пример и ще посочим верен път към Божия храм, а оттам и към спасението, Царството Божие и вечния живот в лоното на нашия единствен и любящ Небесен Отец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.04 2016 в 08:18

Още не можете да си изчистите главите от "богомилски легенди", които са ви наливали с фуния през соца. Поинтересувайте се за истинската "духовност" на богомилите: смятат, че светът е създаден от дявола, не признават никаква йерархия и живеят в общини начело с "дедец", където жените са общи, децата в общината също са на всички. Свинщина. Интересно дали "Международният събор на богомилите" практикува същото и днес? Или са "богомили" само на хартия?

05.04 2016 в 09:01

За сведение на отчето от статията и всички които му пригласят... Това което се случва на България през последните 1000 години (от 1018 г. насам) е следствие на гонението на Богомилите и тяхното изтребване. Ние сме първите, които организирано започваме да горим хора на клади, заради техните убеждения и идеи! Къде е записано, че Бог иска това от църквата и последователите си..?!! Добре е когато някой говори за "ерес" да се погледне в огледалото! Много скоро тези 1000 години ще свършат и тогава каквото горе, такова и долу...

04.04 2016 в 20:03

Надигнал се е вой до небесата в коментарите от хора, които искат да бъдат богове. Но Бог казва "Кой Ми е дал по-напред, та Аз да му върна? " . Не, лъжа е, че Църквата (тоест, православната, друга няма) , поробва. Който е дарен да види истински духовник, смирен и любящ, колкото и да са кът, знае с душата си, че напротив, именно чрез Църквата се освобождаваме от робството на греха и на поднебесните духове на злобата. Всякакви фокуси като тези на Гущерова не са от нея, а от поробителите й, които нищо не са създали. И защо слушаме други, какво казват за Христос, а не видим сам Той какво е казал? Всички признават че има Бог, дори неговите противници, но не всички Го славят право. да се молим Бог да ни избави от заблудите.

04.04 2016 в 19:49

Де що има куцо и сакато има мнение по всички въпроси! Хайде четете за богомилското учение - за присвояването на имота на последователите и стига плюли по Църквата, която ви информира. И списващите сайта - манипулирате и вие вече като жълтата преса - "заклейми"! Че откога мнението на специалистите по даден въпрос с цел да информират, за да имат хората информиран избор, е заклеймяване? Долна работа, и вие ли пеевска медия?! Ама тоя народ си заслужава участта да бъде мизерен и прост - за всичко знае всичко и само му дай да плюе по Църквата, която му е създава писменост, литература и култура! Храни куче да те лае, ама нищо де - то си усуква около шията и въженцето! Четете за каква секта се застъпвате - разединяваща народа, отслабваща отвътре държавата, да стане лесна плячка при вътрешни междуособици на външни врагове! Ама пуста историческа неграмотност! Ей ви великата секта, дето си присвоява имотеца на изслекувалия се болен, под клетва
http://www.promacedonia.org/ji/ji_1a_4.htm

04.04 2016 в 18:21

този свинчо поп ли е или верски бизнесмен, каква пародия са ДС антихристите, мазни, гадни, много лакоми и неморални педали под прикритие на расото.

04.04 2016 в 17:39

Купувайте свещички от църквата, че дедо поп няма пари за калимявка, камо ли за „Ролекс“.
Ако тоя се хване с пловдивския си колега да изтанцуват едно танго, ще отида лично им хвърлям банкноти.

04.04 2016 в 16:40

Най-големият страх на църквата е, хората да не разберат, че всяка душа има пряка връзка с висшето, носи божественото в себе си и изобщо няма нужда от посредник. Така автоматично отпада ролята на църквата. Нейната първоначална роля е била да помага на по-неосъзнатите души да намерят пътя към висшето (т.е. към себе си). Но малко по малко тази роля се изражда и се просмуква от желание за власт, подхранвана по на-древния начин - чрез страх. Оттам и появата на страшен съд, ад и прочие неща, измислени за да държат в подчинение. Няма по-опасен враг за християнските ценности от самонареклата се "православна" църква.
Христос не е проповядвал нито страх, нито осъждане. Така че това отче да си прегледа материала и да вземе да се разпопи.

04.04 2016 в 16:37

Интересна работа са това бг-поповете. Само си търсят кого за проклинат и заклеймяват. А като си помислиш, че Бог е любов и смирението прави от свещеникът Божи човек. На кого служат всъщност??

04.04 2016 в 16:34

който една отдавна осъдена от Църквата и изучена от науката ерес може да има към духовното развитие на което и да било общество...

Това е доста интересно твърдение. 1) На Църквата не й е работа да съди, а да води и съветва; 2) когато Богомилите са осъдени от Църквата преди 1000 години, са настанали големи кланета и гонения (което митрополитът не споменава). Това не е християнско.

Казвал съм го и преди: Църквата ще спечели много ако спре да осъжда и забранява и започне да насърчава и предлага.

04.04 2016 в 16:31

Прав е митрополитът, а вие си цъкайте минусите и очаквайте от Гущерова или Нешка Робева примерно да ви спаси душите!...