Quantcast

Снимат филм за християнството по нашите земи, подкрепен от патриарха

OFFNews Последна промяна на 22 март 2016 в 16:31 1727 0

Творческият екип на национален видео каталог „Това е България“ представи новия си проект, посветен на българската култура, християнската вяра и духовност - „Достойно ест“, в Аулата на Националния църковен историко-археологически музей.

Заглавието „Достойно ест“ е заимствано от химна във възхвала на света Богородица и не е случайно избрано - достоен е за уважение народ, оцелял през бурните векове на историята, крепен от вярата и единството си.

Поредицата ще се състои от 3 филма по 40 минути, които ще пресъздадат хилядолетната история на християнството по нашите земи, история на възходи и падения, на борби и достижения: „За раждането“, „За силата“, „За вярата“ , преведени на няколко езика.

„С поредицата ще се покаже непрекъснатостта на християнството по българските земи и такива обекти, които са подходящи за поклоннически турове“, заяви доц. д-р Павел Павлов, консултант и сценарист на проекта.

Музиката за филмите е възложена на младия и многообещаващ композитор Георги Стрезов, който ще използва богатите традиции на църковните песнопения, автентични български инструменти, както и възможностите на съвременните технологии.


Предвижда се да бъдат тиражирани различни продукти по проекта, сред които книга, включваща оригиналните партитури на музиката, фотографии и текстове към поредицата, луксозен албум с репродукции на български икони, представени и подбрани, за да носят благодат, любов и светлина.

Ще бъдат създадени и отделни кратки филми за всяка една от българските епархии.

Всеки един от етапите на проекта ще бъде представен на събития, като до средата на 2017 г. се очаква да бъдат реализирани основните продукти на проекта, предназначени за широка аудитория, не само в България, но и на българи в чужбина и чужденци, интересуващи се от българската култура и духовни ценности.

Социална кауза на проекта е изписването образа на Христос Пантократор под купола на втората по големина софийска църква – "Света Мъченица Параскева".

Проектът „Достойно ест“ е подкрепен от Светия Синод и лично от Негово Светейшество Неофит Патриарх Български.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !