СУ смекчава правилата за работа с медиите

Александра Маркарян 19 май 2016 в 15:15 2828 1

Софийският университет редактира строгите си правила за комуникация с медиите.

Проектът с вносител ректорът проф. Анастас Герджиков ще бъде гласуван на предстоящото заседание на Академичния съвет на 25 май. То е №3 в дневния ред.

Първоначално правилата изискваха от преподавателите и студентите да искат разрешение от отдела за връзки с обществеността на висшето училище, ако искат да говорят пред медиите, а ако пропуснат да поискат такова, да нямат право да споменат пред журналистите, че работят в Софийския университет.

След редакцията правилата изглеждат по следния начин:

Правила за официална комуникация с медиите и организиране на публични събития на територията на Софийския университет

Настоящите правила имат за цел да допринесат за положителното публично представяне на Софийския университет и за целенасоченото поддържане на авторитета му на най-стар и престижен център на висше образование, научни изследвания, културни и духовни достижения.

Във всички свои действия и публичното си представяне представителите на академичната общност на Софийския университет следва да се съобразяват с разпоредбите на Правилника за устройството и дейността на Софийския университет (чл. 6, ал. 2, чл. 115, ал. 1, т. 2, 3 и 4, чл. 135, т. 5 и 6, чл. 147, т. 2 и 3).

І. Официална комуникация с медиите

1. При изяви на представители на Софийския университет в медиите следва да се посочи ясно качеството, в което представители на Университета правят изявление:

Официална позиция на Университета се изразява от ректора, заместник-ректорите и деканите или от длъжностно лице, упълномощено от ректорското или деканското ръководство;

Писмена позиция на Софийския университет се разпространява до медиите и публикува на интернет страницата от отдел „Информация и връзки с обществеността“;

Официална позиция на студентите от Университета се изразява от представител на Студентския съвет или упълномощен от тях студент;

При публични изяви на мнения, граждански или политически позиции преподавателите, служителите и студентите следва да обявят ясно, че изразяват личното си мнение, а не позицията на Университета. Това е особено наложително, когато става дума за членове на академичната общност, чиито длъжности могат да придадат официален характер на изявата.

2. При свои публични изяви от името на Софийския университет представителите на академичната общност са длъжни да информират отдел „Информация и връзки с обществеността“ и да потърсят съдействие.

ІІ. Организиране на публични събития на територията на Софийския университет

1. Организиране на събития от студентски организации

Предложението за провеждане на събитие следва да бъде направено от Студентския съвет на Софийския университет, от факултетен студентски съвет или студентски клуб към Университета и да бъде съгласувано с деканското или ректорското ръководство.

Информация за планираното събитие следва да бъде изпратена на отдел „Информация и връзки с обществеността“ и по преценка популяризирана на интернет страницата на Университета и съобщена на медиите.

2. Организиране на събития от преподаватели

Предложението за провеждане на събитие следва да бъде предварително съгласувано с деканското или ректорското ръководство.

Информация за планираното събитие следва да бъде изпратена на отдел „Информация и връзки с обществеността“ и по преценка популяризирана на интернет страницата на Университета и съобщена на медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!