СУ ограничава достъпа на преподаватели и студенти до медиите

Александра Маркарян Последна промяна на 30 март 2016 в 18:00 20125 17

Всички преподаватели и студенти в Софийския университет ще са длъжни да искат разрешение от отдела за връзки с обществеността на висшето училище, ако искат да говорят пред медиите. Това реши академичният съвет на Алма матер тази вечер на заседание, на което ръководителят на цитирания отдел възрази, че има присъствие на журналисти, които са дошли на заседанието, без да поискат разрешение.

Правилата за комуникация с медиите и организирането на публични събития на територията на Университета бяха предложени от зам.-ректора доц. Георги Вълчев и бяха приети след дебат, от който пролича, че Студентският съвет не е бил запознат с предложението предварително и че не е съгласен с него.

Приетите текстове гласят:

"Официална комуникация с медиите:

1. Ясно разграничаване на качеството, в което представителите на СУ се явяват в медиите:

- Изразяващи официалната позиция на Университета са ректорът и заместник-ректорите. В този случай представителят на ръководството на Университета дава изявление или отдел "Информация и връзки с обществеността" разпространява до медиите и публикува в страницата на СУ писмена позиция;

- Официална позиция на Университета по експертен проблем се изразява от преподавател/служител, упълномощен от ректорското или деканското ръководство;

- Представяне на преподавателска/научна дейност се извършва от преподавател в Университета след уведомяване на деканското/ректорското ръководство и отдел "Информация и връзки с обществеността";

- Публични изяви на мнения, граждански или политически позиции в лично качество на преподаватели/служители на Университета се извършват, без да се ангажира институцията със заявени мнения и без да се използват придобитите в нея научни степени и звания (бел. ред. т.е. медиите да представят на аудиторията си напр. Иван Иванов, да го питат по специализирани теми и аудиторията никога да не разбере, че той например е доцент или професор в дадената област в СУ).

2. При свои публични изяви, ангажиращи Софийския университет, представителите на академичната общност са длъжни да информират "Информация и връзки с обществеността" и да потърсят съдействие.

Според зам.-ректор Вълчев тези правила щели да улеснят вариантите за комуникация. Целта била въвеждането на "нормален ред".

По повод възражението на студент, че в съвета не са били уведомени за работата по правилата, доц. Вълчев отговори: "Представителят на Студентския съвет не участва в работната група, но получаваше в електронен вид всичко, което се работеше. Не мога да отговоря защо не сте имали комуникация помежду си".

Преподаватели също изразиха опасенията си, че правилата ги поставят пред абсурдната ситуация да не съобщават, че са от СУ, ако искат да дадат експертно становище или лично мнение.

"Ако приемем правилата в този вид, ще разбуним духовете. Преподавателите сме 1600-1700 души и всеки носи лично експертизата си. Търсят ме и от национални, и от регионални медии. Какво да им кажа? Махнете го това "доцент от СУ", защото сме приели правила. Няма как това да се случи в ефир. Може ли да съществува официална позиция на Университета по експертен проблем? Забранява ми се да се оповестявам като доцент, професор, асистент, доктор на СУ, ако имам мнение и искам да го изразя?", каза доц. Стефанова.

"Ако аз изляза и направя екстремистки изказвания, никой няма да е щастлив, че се афиширам като ректорa на Софийския университет", възрази ректорът проф. Анастас Герджиков.

Друг преподавател изтъкна: "Трябва да е ясно, че достъпът на медиите не е абсолютно свободен" - заради факта, че телевизионен екип влязъл в аудитория, питал студент за нещо и репортажът не отразил коректно позицията му.

Текстовете изискват също студентите да са длъжни да уведомят ръководството на факултета си или ректорското ръководство, ако искат да организират публично събитие на територията на СУ. Вероятно до предлагането на тези правила се е стигнало след конфузната ситуация, при която ръководството на ВУЗ-а не знаеше, че студенти са поканили Слави Трифонов и организират среща на студенти с него в Университета.

"Против" предложението гласуваха само трима членове на Академичния съвет от присъстващите 41. Сред тях не беше деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация. И тримата бяха от квотата на студентите. Въздържаха се четирима. Останалите бяха "за".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.03 2016 в 16:25

В последните години Университетът върви стремглаво надолу. Понякога си мисля, че ако го оставят без ректор и заместник-ректори нещата ще вървят много по-добре. Един Пловдивски университет е много по-добре - строят общежития, физкултурни салони. Строят, а нашите се чудят какво да продават, за да трупат пари, които потъват някъде. Университетът не е бащиния на ректорчетата - нито на Илчев, нито на Анастасчо, макар че бащите и на двамата са били преподаватели. Доц. Вълчев е никому неизвестен в науката, явно се чуди какво да измисли като заместник-ректор. Глупостта обаче не вирее в тези среди. Няма как да спрат преподавателите да говорят свободно в медиите. Екипът на АГ трябва да се напрегне и да измисли нещо, с което да остане в историята на СУ. Засега напъните не дават никакъв резултат. Срам....

31.03 2016 в 16:13

Добро решения. Писна ми да гледам по медиите проф. Баева, доц.Христов и други червени подлоги да възхваляват Москва и комунизма.
Като не ги уволняват и им дават да пълнят главите на студентите с пропаганда, поне да не е и по медиите.

31.03 2016 в 11:22

Това е свободата на словото !Същият този Университет Ни учи на честна журналистика !Ха,ха ... Страх ,лозе пази ! Какво ли се случва под покрива на това учебно заведение? Може би подкупи,секс срещу заверка ,трудни колоквиуми.....че защо да се оплакват студентите от тормоз ,че те и без това "не са стока" ??? Срамна работа .....

31.03 2016 в 10:00

Като човек с демократически възгледи, се учудвам от себе си, че подкрепям. Но ми писна от жълтениите по вестниците и мас медиите, които освен за съвкупяване говорят и за ядене. (Офф, изключение сте (все още?)) Това е една мярка срещу противни заглавия там като че ли, а това, че някой никога нямало да разбере кой е професор там - хората ги знаем, не е като да са анонимни даскали, въпреки че онова е дори по-уважително да си даскал.

31.03 2016 в 09:06

Деканът на журналистическия факултет не става за чеп за зеле. Колкото повече остава малоумното ръководство на факултета, толкова по-западнал ще става той.

30.03 2016 в 23:21

Подозирам, че насочено ПЕРСОНАЛНО ПРОТИВ доцент Иво Христов.
В тая кочина няма друг толкова умен и с ПРАВИЛНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪЗГЛЕДИ. Шорошомолките, сороститутките, седерастите, и грантаджиите на "фондация афроамерика за България" го мразят, защото ги прави да ИЗГЛЕЖДАТ СМЕШНИ. Омерзен съм.

30.03 2016 в 22:52

Това е абсурдно и направо не е за вярване, че почти всички са гласували 'за'! Не ми се вярва, че служителите в СУ ще приемат такова ограничение. На мен ми изглежда като чиста цензура и наистина напомня на времена, които никой здраво мислещ човек не би искал на гърба си.

Студенти и преподаватели, моля ви не оставяйте да ви ограничават по такъв недостоен начин.

30.03 2016 в 21:21

Целта е да запушат устите на "неудобните".

30.03 2016 в 20:31

до №6, хич не ти личи четвъртата година. поне напредни в правописа...а по темата: "Не ми харесва да бъда ограничаван..." - не си, успокой се. просто си ограничен.

30.03 2016 в 20:24

Комунисти.