СУ ще редактира правилата си за отношенията между преподаватели и медии

Владимир Йончев 31 март 2016 в 18:12 5277 4

Анастас Герджиков
Ректорът на СУ "Свети Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков

Правилата, които уреждат отношенията между преподавателите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и медиите, ще бъдат редактирани, коментира пред OFFNews ректорът на Алма Матер проф. Анастас Герджиков.

В текста има неточности и двусмислия, които могат да бъдат тълкувани като ограничения, които не сме имали намерение да налагаме. Формулировките ще бъдат прецизирани. Последното, което сме искали е да налагаме ограничения върху свободата на словото или да затрудняваме комуникацията на преподавателите с медиите, каза ректорът.

Правилата за комуникация с медиите и организирането на публични събития на територията на Университета бяха предложени от зам.-ректора доц. Георги Вълчев и породиха вълна от негодувание в медиите.

Със сигурност от тях ще отпадне текстът, от който излизаше, че пред името на интервюиран от медиите преподавател не може да се пише, че е професор в Софийския университет.

Ще бъде прецизиран и текстът в кои случаи преподавателите трябва да уведомяват пресцентъра на Университета.

Няма никакви ограничения за преподавателите да говорят по обществено-политически теми, които не касаят дейността на Софийския университет, отговори проф. Герджиков на въпроса трябва ли Даниел Вълчев, който е преподавател в СУ да иска разрешение, за да говори като политик от Реформаторския блок. Но ако говори за висше образование, ще трябва да уточни, че прави това от свое име, а не изразява позицията на Софийския университет, освен ако не е упълномощен да го направи.

На въпрос какво се прави, ако проф. Огнян Минчев и проф. Татяна Буруджиева се появят в сутрешен блок и очевидно защитават различни позиции, ректорът обясни, че единствено са длъжни да кажат, че се явяват от свое име, а не като представители на Алма матер.

Той каза, че продължава да смята, че е добре пресцентърът да бъде уведомяван за участията на преподаватели в медиите, но уточни, че това също е текст, който предстои да бъде дискутиран и евентуално прецизиран.

Няма смисъл да се иска уведомление, когато някой преподавател коментира неща от областта, в която е специалист, смята ректорът, но уточни, че много държи преподавателят да иска разрешение, ако представя научни достижения в работата на своята катедра. На няколко пъти имаше противоречиви послания, които доведоха до объркване какво точно прави едно или друго звено, и искаме да изчистим това, каза проф. Герджиков.

Малко по-късно пресцентърът на СУ разпространи съобщение до медиите, в което се казва, че правилата подлежат на усъвършенстване и доразвиване. Всяко предложение, което би помогнало за прецизиране на текстовете и премахване на евентуални неясноти, ще бъде разгледано внимателно и ще намери отражение в тяхната бъдеща редакция.  

Университетът е последното място, което ще си постави за задача да ограничи свободата на словото. Напротив, той винаги ще остане защитник на това изконно гражданско право, се казва още в прессъобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!