Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

СУ отговори на критиките: Не сме пробивали нови дупки във фасадата!

По-рано днес Трайчо Трайков спря дейността по сградата - паметник на културата, а министър Банов заяви, че се вършат откровени простотии от институции, които се мислят за над закона

Александра Маркарян 25 април 2020 в 19:10 4164 3

Не сме пробивали нови дупки във фасадата на сградата на Ректората! Това отговарят от ръководството на Софийския университет по повод проверката, разпоредена от районния кмет на "Средец" Трайчо Трайков по сигнал на гражданин, че сградата - паметник на културата, се дупчи. След нея кметът разпореди спиране на дейностите с мотива, че те не са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Ето какво се казва в позицията на Софийския университет:

Сградата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е архитектурен, исторически и художествен паметник на културата от национално значение, както и една от най-значимите сгради в архитектурно отношение в страната.

През последните години ръководството на Университета полага огромни усилия по консервацията и реставрацията на сградата, с цел опазването на статута ѝ като значим архитектурен паметник от национално значение, съблюдавайки и спазвайки всички действащи и относими закони и наредби.

В тази връзка Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ежегодно изготвя план за неотложни дейности за поддръжка и консервация на сградите паметници на културата, стопанисвани от Университета.

При изготвянето на плана за настоящата година се установи, че през последните 30 години по фасадите на сградата на Ректората са поставени голям брой климатични тела, включително техните съпътстващи елементи тръби, кабели и други. Несиметрично разположените климатични тела и други елементи по фасадите на сградата неведнъж са будили възмущението на граждани и институции.

Във връзка с това беше взето решението за премахване на всички климатични тела от фасада на сградата и подмяна на съществуващите тръбни трасета. При подмяната не са пробивани нови дупки във фасадата.

След завършване на подмяната фасадата ще бъде освободена от всички външни климатични тела и ще останат единствено тръбните трасета, като новите тръбни трасета ще бъдат в цвета на съществуващата фасада.

Съгласно чл. 147, ал. 1, т. 2 от Закона за устройството на територията не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение на строеж за монтаж на инсталации, съоръжения и уредби. По същия начин чл. 83 и чл. 83а от Закона за културното наследство изискват съгласуване за консервация, реставрация, надстрояване, ремонти и преустройства, укрепителни работи и т. н., но не и за монтаж на инсталации и съоръжения, още повече, че в случая става дума не за мотаж, а за демонтаж на инсталации и съоръжения и подмяна на тръбните трасета.

От СУ публикуват и снимки, с които показват какво е било старото положение, преди премахването на климатичните тела.

По-рано днес по повод сигнала, дупките и решението на кмета Трайков министърът на културата Боил Банов даде брифинг, на който заяви:

"Има институции в България, които считат, че са над законите – така си обяснявам дупките за климатици по фасадата на Софийския университет. Това са лоши сигнали към обществото и към други хора, които не са институции, но и те си мислят, че са над закона. Оня ден някой пусна в Съдебната палата клипче да се снима – това е обидно. Институциите в тази държава трябва да са първите, които да спазват правилата, като искаме от гражданите да го правят. Ясно е, че не е спазен законът категорично - проект няма“.

Банов посочи, че полицията се е заела със случая и в понеделник ще има яснота кой и по какъв начин ще бъде наказан за тези действия, както предвижда законът. Според него съществува възможност ректорът на Софийския университет да е бил подведен.

"Аз не мога нито да съм му адвокат, нито да го критикувам. Но фактът си е факт. Извършва се едно действие в неговата институция, което е абсолютно противозаконно. Дали той не знае, дали са го подвели, не знам", посочи министърът.

Той определи действията като "откровени простотии" и каза, че това е "обидно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

26.04 2020 в 02:46

OtSofia
Ти видимо никога не си виждал тая сграда.
По какъв повод аз съм ходил там от мазето до тавана, не прави чест на дпс, това е друга история.
Макар че какво толкова. Доган и компания взривяваха вагоните за майки с деца, опитваха и тая сграда. Не ги познавам, служех другаде, сапьорите от Първа армия тогава свършиха работата.

3943

2

OtSofia

25.04 2020 в 22:10

Величествената сграда на Софийския университет бива профанизирана заради нечии битови глезотии. На какво в СУ възпитават студентите подобни простотии? На безочливост спрямо културните върхове, постигнати с труда, уменията и жертвите на поколения българи. Браво, Банов! Вие сте първият културен министър, който се изправи срещу опошляването на софийската архитектура. Надявам се и министърът на вътрешните работи да забрани на своите подчинени да климатико-издевателстват над гениалната сграда на гениалния архитект Георги Овчаров. Браво, Банов! Кураж ви желае арх. Христо Генчев.

3005

1

Пътешественик

25.04 2020 в 21:40

Бойко не гледаш ли че банов е пиян. Незабавно трябва да го махнеш
 
X

Да помогнем на украинските деца!