Спрете да говорите в медиите, за да не проговорим ние! Как министър Денков и синдикалистка назидават ректорите

Александра Маркарян 17 май 2022 в 12:45 16241 5

Акад. Николай Денков - министър на образованието и науката

Снимка БТА/Владимир Шоков

Акад. Николай Денков - министър на образованието и науката

Ректорите да спрат да обсъждат в медиите налаганата от министъра на образованието реформа - иска самият той от тях на среща след Съвета на ректорите миналия петък, на който единственият кандидат за председателското място - ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков - не беше преизбран. В още по-назидателен тон говори председателката на синдикат "Висше образование и наука" Лиляна Вълчева. И двамата - къде прикрито, къде по-директно - казват, че ако това говорене не спре, може да има последствия и че те могат да отговорят в медиите с нелицеприятни за ректорите неща.

OFFNews разполага с аудиозапис.

Думата взема доц. Лиляна Вълчева, председател на Национален браншов синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ. Коментира спорния параграф 17 от Закона за бюджета, с който отпускането на 20 милиона лева допълнително за заплати в университетите е обвързано с изискването университетите да приведат правилата си за атестиране на преподавателите с методика, спусната им от Министерския съвет. Първо, държавна намеса противоречи на чл. 57 от Закона за висшето образование, според който висшите училища сами определят правилата. Второ, поставя се въпросът това изискване не нарушава ли Конституцията на Република България, която дава академична автономия на висшите училища. Трето, обвързването на въпросната методика, чийто проект вече е публикуван, с получаването на парите се прави отново по спорен начин - чрез акт с еднократно действие (Решение на Министерския съвет), който предполага приемането на правила с предполагаем дълъг хоризонт на прилагане. Никой не гарантира на ректорите, че ако приемат този подход и променят правилата си, догодина също ще имат 20 милиона допълнително за заплати.

За промяна на чл. 57 от ЗВО така, че вече да разрешава МС да въвежда методика за атестация лобира проф. Герджиков преди гласуването, което му отреди 24 гласа "за" и 24 гласа "против", при което той не беше преизбран за председател на Съвета на ректорите.

"Аз съм тук, за да проследя, че разговорът и дискусията е коректна и всичко точно си пасва (...) Договорили сме, че веднага след промените в закона ще има и постановление за новата заплата на асистентите и сме допълнили някои други неща, за които ще ви информираме ние, като синдикат, малко по-късно - започва Вълчева. - Като синдикат ще ви информираме и за това - при равните условия, които сме задали, всеки един от вас, госпожи и господа ректори, как управлявате системата през човешките ресурси. Защото ние тук поставяме много въпроси, но ние, като синдикат, ги измерваме през заплатите и през много други неща. Нека да бъдем малко по-коректни. Чета в медиите неща, от които се срамувам. Честно ви казвам! Ходя във всеки един университет и знам всеки ректор как прилага методите на управление спрямо уменията на колегията. И може би скоро ще излезем и с това. Понеже ни провокирате да го правим в медиите, очаквайте скоро синдикатът да започне така. До момента не сме задавали такъв тон."

Лиляна Вълчева, снимка: Цветомир Петров/БТА

Внушението, че ректорите не трябва да говорят пред медиите, защото и на тях може да им се кажат някои неща през медиите, продължава. Силата на академичната общност била в убеждението, "а не в писането във вестниците и в ангажиране на медии за тези неща", изтъква Вълчева.

"След 15-те милиона, които договорихме като антиковид мерки към възнагражденията, 20-те милиона също сме ги договорили с желанието да бъдат дадени ... на хората, но вече критериите ще бъдат в сила (Вълчева говори за внесения от Денков за гласуване в МС проект на методика за атестация на преподавателите)."

Следва предупреждение, което прилича и на заплаха:

"Имаме информация, че тези 15 милиона не всеки един от ректорите ги е дал коректно. И може би тази информация трябва да я изнесем, за да можем да помогнем на министерството да вземе най-справедливите решения. Така че очаквайте новини. Ще видите при равни условия на заплати в браншовия колективен трудов договор всеки ректор къде е в скалата на управлението. (...) Това юни месец ще го видите. Очаквайте резултатите и през погледа на синдикатите. Не може да се гледаме... ние да казваме кой е по-велик...".

Назизателният тон от синдикалистката към ректорите провокира реакция.

- Ползвайте коректна информация! - казва мъж в залата.

- Абсолютно коректна информация ползваме! - отвръща Вълчева.

- И не се вълнувайте чак толкова - добавя друг от ректорите.

Вълчева отвръща, че се вълнувала особено много за някои неща. "Доскоро бях в екипа на Лесотехническия университет и на всяко събрание знаете защо съм била вълнуваща се. Така че спокойно, не се притеснявайте, всичко ще си дойде на мястото", казва тя.

Думата взема министърът. Акад. Николай Денков продължава упреците към ректорите, че си позволявали да говорят с журналисти и да казват публично какво мислят за замислените от него реформи. Според него въпросите били твърде сложни (дали за способностите на журналистите да го разберат, дали за тези на читателите да вникнат не става ясно) и това пречело много.

"Това е четвъртият или петият път, в който във формат, подобен на този, аз отправям същия призив: използването на медиите за обсъждане на такива сложни въпроси всъщност пречи изключително много, за да успеем да си свършим работата. И мога да дам много примери. Най-много ще попречи по отношение не само на работата, по отношение на авторитета на висшите училища. Защото аз знам 100 пъти повече от това, което съм казал досега. Не го казвам само защото се опитвам да пазя авторитета на висшите училища. Няколко пъти ви казах, колеги, ако вие по този начин поставяте въпроса, обективно няма да имам друг изход, освен да отговоря с конкретните числа, с конкретните примери. Никой не печели от това, защото моя основна грижа е да пазя авторитета на висшите училища, но това не може да става, когато аз си замълча при усилията ви вие да сривате авторитета на министерството като институция и на министъра като представител на тази институция. Но, за съжаление, това нещо се вижда. Ако искате, продължавайте по същия начин, но, пак казвам, от това е потърпевша цялата ни система. Едва ли има нужда да давам примери. Ако трябва, ще ги дам" - казва министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

Професор

17.05 2022 в 22:18

Председателката на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ - Лиляна Вълчева, която лично познавам, е доцент и синдикалист повече от 20 години. През този период тя получава едновременно поне две заплати и приказва само празни приказки в българските университети и по средствата за масова информация.
Защо не покаже какъв български учен е?
Вижте какво е нивото и като учен в международните бази данни!
Защо в продължение на повече от 20 г. не сключи нито един браншов колективен договор в областта на висшето образование с МОН, какъвто има подписан синдикатът на българските учители към КТ „ПОДКРЕПА“, на базата на който един начинаещ учител през последните години получава повече от основната заплата на един професор от БАН и други университети?

6000

4

BD

17.05 2022 в 19:06

Моля, не говорете и не пишете против доц. Лиляна Вълчева - тя е и председател на Настоятелството на уважавания УНСС. Не съм сигурен че съвместяването на тази длъжност с председателството на синдикат "Висше образование и наука" е нормално, но нейсе!
Тя е ценна с опита си като доцент по "Горско стопанство", въпреки че няма да я откриете в регистъра на хабилитираните лица с наукометрични показатели на НАЦИД.
Може да проверите: https://ras.nacid.bg/dissertations-search

1000

3

Професор

17.05 2022 в 18:26

Известно е, че автономията доведе университетите ни до анархия. Качеството на учебния процес, научнопубликационната дейност на академичния състав, подготовката и реализуемостта на кадрите по някои специалности са под всякаква критика. Акредитациите са с ниско ниво. Заплатите в университетите не са диференцирани според приноса и качеството на работа. Ниски са минималните национални изисквания в отделните области и често не се спазват. Нарушават се процедурите по обявяването и провеждането на конкурси за академични длъжности. Например, присъждат се такива по научни специалности от една област и професионално направление чрез обявени конкурси в друга област и професионално направление, за да се заобикалят изискванията. Назначават се некомпетентни научни журита. На тази база сивата маса в науката е завладяла университетите ни. Доста наши „учени“ нямат нищо в профилите си в SCOPUS. Прав е министър Денков, че изискванията и контролът трябва да се повишат.

7926

2

Ирена Колева

17.05 2022 в 15:14

Целият правен отдел и "експерти" по висше образование в МОН са пълни неграмотници. От години се опитват да превземат гарантираната ни по Конституция академична автономия и да държат ректорите на каишка като им отпускат според степента им на лоялност по някой лев допълнително към държавната субсидия. И въпреки многото изгубени съдебни дела, най-показателното от които е делото на бившия ректор на ТУ-Варна- проф.Василев, срещу неговото уволнение за плагиатство от Министъра, в което ВАС се е произнесъл на последна инстанция, че е абсолютно незаконно, МОН продължава да бълва правни абсурди и да руши академизма във всичките му форми!

1000

1

Новото ръководство на МОН от г-н Дянков насам, си позволи да налага самостоятелни правила в издаването на холограмни стикери, валидиращи дипломите на студенти, възползвали се от допустимото съкратено обучение в ЗВО и НЕДИПВОСППКЮ. Новия отдел "висше образование" не признава и константната съдебна практика на ВАС, според която изискуемите завършени десет семестъра не са обвързани със календарен срок на обучение. По казуса има заведени множество съдебни дела, сезирана е и КЗД, а също и прокуратурата за длъжностно престъпление по чл.282/282а, ал.1 НК. Като цяло, съвсем скоро мисля, че предстои голям публичен резил на целия му екип "експерти" ????